Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Το παρασκήνιο της διαγραφής Μπογδάνου και οι «παρενέργειες» στην Α’ Αθηνών

Η ξεκάθαρη στάση του Νίκου Δένδια και οι φήμες για Θάνο Τζήμερο και Φαήλο Κρανιδιώτη

Όσοι γνωρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη
λένε ότι υπάρχει μια κατηγορία που δεν αποδέχεται, αυτή του ανακόλουθου πολιτικού. Με βάση αυτή την αρχή, ήταν δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα μετέτρεπε σε «κόκκινη» την «κίτρινη κάρτα» που είχε βγάλει πριν από λίγες ημέρες στον βουλευτή Α’ Αθήνας Κωνσταντίνο Μπογδάνο με αφορμή τη δημοσιοποίηση ονομάτων νηπίων στο Διαδίκτυο. Άλλωστε, το μελάνι από την προειδοποίηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, πως «ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα γίνουν ανεκτά», δεν είχε στεγνώσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός από τη Σλοβενία όπου βρισκόταν με το που είδε το σχετικό βίντεο χρειάστηκε μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να πάρει την απόφαση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενόχλησή του ήταν έντονη όχι μόνο για το εμφυλιοπολεμικό περιεχόμενο των δηλώσεων του Μπογδάνου, που δεν συνάδει με τη φυσιογνωμία της Ν.Δ., αλλά και για το γεγονός ότι οι αναφορές αυτές έγιναν σε μια φάση που η κυβέρνηση περνούσε από τη Βουλή μια ιστορική αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και ο βουλευτής με την επίμαχη τοποθέτησή του κατάφερε, έστω και για λίγο, να αλλάξει την ατζέντα. Και όχι μόνο να δημιουργήσει πολιτικό θέμα για τη Ν.Δ., που έπρεπε για ένα 24ωρο να απολογείται για τον κ. Μπογδάνο, αλλά και να δώσει τροφή στην αντιπολίτευση, που «έστησε» με τα φιλικά της ΜΜΕ εσωκομματικό ζήτημα γύρω από τη σθεναρή στάση του παριστάμενου στη συγκεκριμένη συγκυρία κ. Δένδια.

Ο τελευταίος, βεβαίως, διέψευσε με κάθε τρόπο τα σενάρια του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας: «Κατανοώ την ανάγκη (κατ’ εξοχήν) του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω απόλυτης ένδειας πολιτικής πρότασης, να προσπαθεί να οικοδομήσει μια εικόνα διαφοροποίησής μου από τον πρωθυπουργό σε μια σειρά θεμάτων. Καθιστώ σαφές, άπαξ και διά παντός: ως υπουργό Εξωτερικών με επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την κυβέρνησή του εκπροσωπώ και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία». Και πρόσθεσε: «Οι ενέργειές μου είναι το προϊόν της στενής και ειλικρινούς συνεργασίας μου μαζί του και η ισχυρή προσήλωσή μου στην επιτυχία των κυβερνητικών στόχων είναι δεδομένη».

Ανεξάρτητα από τα προαναφερθέντα, οι εξελίξεις γύρω από το πρόσωπο του κ. Μπογδάνου τροφοδότησαν διάφορες συζητήσεις για το πολιτικό του μέλλον, δηλαδή αν θα επιχειρήσει τη συγκρότηση πολιτικού σχήματος δεξιά της Ν.Δ. ή θα συνεργαστεί με το σχήμα που έχουν φτιάξει ο Θάνος Τζήμερος με τον Φάηλος Κρανιδιώτης. Ο ίδιος, παρότι δεν πήρε πίσω τις δηλώσεις του και απολογήθηκε μόνο για το λανθασμένο timing, εντάσσει τον εαυτό του στην κυβερνητική πλειοψηφία των 158 βουλευτών. Προς επίρρωση αυτού, έκανε πράξη με το «καλημέρα» τη δήλωση αυτή, ψηφίζοντας την ελληνογαλλική συμφωνία.

Από την άλλη, η διαγραφή Μπογδάνου έχει παρενέργειες στην περιφέρεια της Α’ Αθήνας, καθώς η διαφαινόμενη απουσία του από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. συμβάλλει κάπως στην αποσυμφόρηση. Και λέμε «διαφαινόμενη» διότι ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Γιάννης Μπούγας, με συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» 90,1 είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επιστροφής του στη Ν.Δ. Παρά ταύτα, η μάχη στην πρωτεύουσα θα είναι σκληρή για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί συνωστίζονται ήδη πολλά κορυφαία στελέχη, δεύτερον, γιατί με τον καινούργιο νόμο μειώνονται κατά μία οι έδρες (σ.σ: Από 14 σε 13), τρίτον γιατί με την απλή αναλογική είναι βέβαιο ότι στις πρώτες εκλογές η Ν.Δ. θα χάσει τουλάχιστον μία, ίσως και δύο έδρες, και, τέταρτον, γιατί στην περιφέρεια αυτή θα προστεθεί ως υποψήφιος ο δημοφιλής υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Επίσης στο τραπέζι είναι η πιθανή υποψηφιότητα στην ίδια περιφέρεια του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ίσως και του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Από τους σημερινούς βουλευτές, η πρώτη σε ψήφους Όλγα Κεφαλογιάννη είναι θεωρητικά «αδυνατισμένη» λόγω μη συμμετοχής της στο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς φυσικά να κινδυνεύει. Ο δεύτερος Βασίλης Κικίλιας είναι ισχυρός, ιδίως τώρα που έχει ένα ανώδυνο υπουργείο, το οποίο βοηθάει στην ενίσχυση του προφίλ του. Επιπροσθέτως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συγκροτήσει δίδυμο με τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος έχει σταθερή επιρροή στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. στην Α’ Αθήνας. Απολύτως ανεβασμένες επίσης χαρακτηρίζονται οι μετοχές του Θάνος Πλεύρη μετά την ανάληψη του κομβικού υπουργείου Υγείας, ενώ πόντους έχει κερδίσει και ο Άγγελος Συρίγος ως υφυπουργός Παιδείας. Τα δικά της κοινά έχει και η Φωτεινή Πιπιλή, με τον ξεχωριστό της λόγο και τη συνεπή παρουσία της στις γειτονιές της Αθήνας εδώ και δεκαετίες, στην περίπτωση που συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ