Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Εισαγγελέας: Να δικαστούν για πλημμέλημα 27 κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο Μάτι-Ανάμεσά τους και η πρώην Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα κατά τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και το Νέο Βουτζά έγιναν μία σειρά από τραγικά λάθη και παραλείψεις

Με μία πολυσέλιδη πρόταση, η οποία αριθμεί 680 σελίδες, ο εισαγγελέας, Γιώργος Πολυκράτης
, ζητάει από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, να δικαστούν 27 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και το Νέο Βουτζά της 23ης Ιουλίου 2018.

Ο εισαγγελέας ζητεί την παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων για τα πλημμελήματα: της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας κατά συρροή, από υπόχρεο, δια παραλείψεως και των σωματικών βλαβών εξ αμελείας, κατά συρροή, από υπόχρεο, δια παραλείψεως.

Επιπλέον, ζητάει να δικαστεί ο 70χρονος ο οποίος ευθύνεται για την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης για το αδίκημα του εμπρησμού εξ αμελείας.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Εξετάζοντας τα στοιχεία της δικογραφίας της υπόθεσης ο εισαγγελέας καταλήγει ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να δικαστούν για πλημμεληματικές κατηγορίες καταλήγοντας ότι «συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές, οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα».

Υπενθυμίζεται ότι ο 6ος τακτικός ανακριτής, Αθανάσιος Μαρνέρης, που χειρίστηκε τη δικογραφία της υπόθεσης, έχει ζητήσει επανειλημμένα την απόδοση κακουργηματικών κατηγοριών στους εμπλεκομένους.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας ζητά την απαλλαγή μόνο ενός κατηγορούμενου, συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Ο εισαγγελέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι παραλείψεις των κατηγορουμένων που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό χαμό 102 συνανθρώπων μας και τον σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον 32 ακόμα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα κατά τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και το Νέο Βουτζά έγιναν μία σειρά από τραγικά λάθη και παραλείψεις.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην πρόταση:

-δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εκκένωση

-η κινητοποίηση για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής

-δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί φωτιά στην Κινέττα

-δεν υπήρξε και ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των εναέριων μέσων

-υπήρξε άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου

-καθυστέρησε η διάγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης

-δόθηκε εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα στην αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή απόσταση

-υπήρξε ανετοιμότητα

-δε χρησιμοποιήθηκαν άμεσα τα διαθέσιμα μέσα

-υπήρξαν βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τον κ. Πολυκράτη οι καταστροφικές συνέπειες της φονικοτότερης πυρκαγιάς των τελευταίων ετών «ανάγονται στη σύγχυση, στην έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού και στην αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».

Η υπόθεση θεωρείται από τις εισαγγελικές αρχές, ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου να δικαιωθούν οι άνθρωποι που κάηκαν, οι συγγενείς τους, όσοι τραυματίστηκαν και όσοι ήταν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών παραμένει εκκρεμής μία δικογραφία η οποία αφορά την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την πύρινη λαίλαπα και την απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ