Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Άδειος από επιχειρήματα ο Τσίπρας στη «μάχη» της Βουλής – Απογοήτευσε ακόμα και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ

Η ένδεια της επιχειρηματολογίας Τσίπρα και η κακή προετοιμασία του, φάνηκε από το γεγονός ότι το επιτελείο Μητσοτάκη δεν χρειάστηκε παρά να παρακολουθήσει μία συνέντευξη, λιγότερο από έναν χρόνο πριν

Ανάμεικτα είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη σύγκρουση ΜητσοτάκηΤσίπρα στη Βουλή την Πέμπτη για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.
Ο λόγος δεν είναι ότι υπάρχει αμφιβολία για το ποιος κέρδισε ακόμα μία κοινοβουλευτική διελκυστίνδα, αλλά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, φαινόταν να προτιμά να αναλύει, όσες φορές πήρε τον λόγο, το «δέντρο», από όλες τις πιθανές οπτικές γωνίες, παρά το «δάσος» από την προφανή οπτική γωνία. Η αποτυχημένη επιλογή Τσίπρα φαίνεται και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας εγκρίθηκε με 191 «ναι», αφού υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ. και Ελληνικής Λύσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου, όπως και ο επίσης ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Μπογδάνος. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, το κάθε κόμμα για δικούς του λόγους.

Παρόλο που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέλυσε όλες τις πτυχές της συμφωνίας με τη Γαλλία και τα οφέλη που αποκομίζει η Ελλάδα από αυτήν, ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να πιάνεται από λεπτομέρειες για να προβάλει τις αντιρρήσεις του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή του Σαχέλ, μια γεωγραφική ζώνη της Υποσαχάριας Αφρικής η οποία εκτείνεται από τον Ατλαντι κό Ωκεανό μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα. Είναι ίσως η πρώτη φορά που το Σαχέλ αναφέρεται τόσες φορές σε κοινοβουλευτική διαδικασία και η αιτία είναι ότι στάθηκε η χρυσή αφορμή για να κάνει επαναστατική γυμναστική ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να κάνει αναδρομή μέχρι το 2009 και το έλλειμμα της διακυβέρνησης Καραμανλή για να πλαισιώσει το αφήγημά του, βάζοντας στην εξίσωση και τα Μνημόνια, ακόμα και εκείνο της δικής του διακυβέρνησης, το οποίο προκάλεσε και εισηγήθηκε ο ίδιος. Κοντολογίς, απέναντι στην προοπτική της ελληνογαλλικής συμφωνίας, την οποία θα μπορούσε να αντικρούσει με επιχειρήματα και στρατηγική, επέλεξε να αντιτάξει ωμό λαϊκισμό για φέρετρα με ελληνική σημαία, προσπαθώντας να απευθυνθεί στο θυμικό.

Η ένδεια της επιχειρηματολογίας Τσίπρα και η κακή προετοιμασία που είχε γίνει για τη συζήτηση στη Βουλή φάνηκε από το γεγονός ότι το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν χρειάστηκε παρά να παρακολουθήσει μία συνέντευξη, λιγότερο από έναν χρόνο πριν. «Αν μου έλεγε η άλλη πλευρά ότι θα πάρουμε και Rafale αλλά θα επιμείνουμε και σε φρεγάτες, όπως οι Belharra, όχι κατ’ ανάγκη τις συγκεκριμένες, επαναλαμβάνω -δεν μπαίνω εγώ σε αυτήν τη συζήτηση-, αλλά εν πάση περιπτώσει θα εξασφάλιζαν και μια αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία!», είχε αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας τότε τη συναίνεσή του για λιγότερα από όσα περιλαμβάνει η συμφωνία που ψηφίστηκε.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ