Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κοροναϊός: Παιδιά και έφηβοι ένα στα τέσσερα κρούσματα – Ελπίδα για το χάπι της Merck

Τι δείχνουν νέες μελέτες

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ
για την υγειονομική κατάσταση στη χώρα, καθώς ένα στα τέσσερα αφορούν σε παιδιά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία την εβδομάδα 4-10 Οκτωβρίου, 4.135 άτομα, ηλικίας 4-18 ετών, εντοπίστηκαν θετικά στον κοροναϊό. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 27% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τις ίδιες ημέρες το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,17% σε σύνολο 1.303.844 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,25% σε σύνολο 1.911.382 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

krou-600x218

Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,48%.

Σημειώνεται, ότι οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.302, ενώ 1.000 άτομα ανέρρωσαν και επέστρεψαν σπίτι τους. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.221 ασθενείς.

Μονόδρομος ο εμβολιασμός

Το εμβόλιο είναι το όπλο για περισσότερες ελευθερίες. Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν βοηθά μόνο εμάς αλλά και τους γύρω μας: τα άτομα που δεν έχουν ανοσία στον κοροναϊό κινδυνεύουν λιγότερο να μολυνθούν αν ζουν στο ίδιο σπίτι με εμβολιασμένους, δείχνει μελέτη που κάλυψε μεγάλο μέρος του σουηδικού πληθυσμού.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός είναι σημαντικός όχι μόνο για την ατομική προστασία αλλά και για τη μείωση της μετάδοσης, ειδικά μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας» λέει ο Πίτερ Νόρντστρομ, του Πανεπιστημίου της Ούμεα, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο JAMA Internal Medicine.

Χάρη στα λεπτομερή στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει η Σουηδία, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναλύσουν δεδομένα για 1,8 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 800.000 οικογένειες.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εμβολιασμένων ατόμων σε κάθε οικογένεια. Σε οικογένειες με ένα εμβολιασμένο μέλος, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 47%, σε σχέση με τον κίνδυνο που θα αντιστοιχούσε σε πλήρως ανεμβολίαστες οικογένειες.
Σε οικογένειες πέντε ατόμων όπου τα τέσσερα έχουν εμβολιαστεί, ο κίνδυνος για το ανεμβολίαστο μέλος περιορίζεται κατά 97%, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Αντίστοιχη μείωση του κινδύνου υπολογίστηκε και για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες μέλη της οικογένειας είχαν φυσική ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης.

«Φαίνεται ότι ο εμβολιασμός βοηθά όχι μόνο να μειωθεί ο ατομικός κίνδυνος μόλυνσης, αλλά και να μειωθεί και η μετάδοση, κάτι που με τη σειρά του ελαχιστοποιεί όχι μόνο τον κίνδυνο να ασθενήσουν βαριά περισσότερο περισσότεροι άνθρωποι, αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλαγών του ιού» δήλωσε ο Μαρσέλ Μπάλιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Κατά συνέπεια, ο εμβολιασμός όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων έχει συνέπειες σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο».

Ελπίδες και για το χάπι της Merck

Εκτός από το εμβόλιο ένας ακόμη σημαντικός σύμμαχος κατά του κοροναϊού είναι το χάπι της Merck.

Πρόκειται για ένα αντιικό φάρμακο το οποίο μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα και συνεπώς η χορήγησή του είναι εφικτή στο σπίτι των ασθενών.
Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, η αναπλ. υπουργός Υγείας Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημείωσε πως το ελληνικό κράτος ελέγχει πώς μπορεί να προχωρήσει σε παραγγελίες, αλλά και τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης μέσω του εμβολίου.

Είπε χαρακτηριστικά: «Προχωράμε και ελέγχουμε πώς μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες, έχουμε ήδη προχωρήσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη συνολική, για όλη την Ευρώπη, αγορά των φαρμάκων, θα δούμε κι αν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εισαγωγή φαρμάκων».
Σημείωσε, πάντως, ότι «όλα αυτά τα καινούργια φάρμακα είναι σε περιορισμένες ποσότητες».

«Φυσικά θα τα βάλουμε, και φυσικά θα τα πληρώσουμε, αλλά να θυμίσω ότι το εμβόλιο κάνει 15 ευρώ, και προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ενώ τα φάρμακα ξεκινάνε από πιθανώς 600 – 2.000 ευρώ, αυτά τα πληρώνουμε όλοι, θα τα δώσουμε φυσικά, θα προλάβουμε ζωές; όσο τα έχουμε, γιατί η παραγωγή είναι η περιορισμένη. Άρα καλύτερα να προλάβουμε παρά να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ