Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο Δένδιας στις ΗΠΑ για την ελληνοαμερικανική αμυντική Συμφωνία – Την Πέμπτη οι υπογραφές

H συμφωνία είναι φανερό πως έχει προκαλέσει σύγχυση στην Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, καθώς την Πέμπτη θα υπογράψει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν τη νέα αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.

Λίγες ώρες, λοιπόν, απομένουν πλέον μέχρι την υπογραφή του ανανεωμένου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις όμως συνεχίζονται, καθώς η Αθήνα επιθυμεί την ένταξη τουλάχιστον μιας νησιωτικής περιοχής στα τέσσερα σημεία του ελλαδικού χώρου που θα αποκτήσουν πρόσβαση για 5 χρόνια οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα πέντε έτη.

Όλες οι πληροφορίες φανερώνουν που έχουν αποφασίσει οι περιοχές αυτές να είναι η Σούδα,η Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο, με την Ελλάδα να επιθυμεί η τέταρτη περιοχή να είναι η αεροπορική βάση της Σκύρου και τις ΗΠΑ να αντιπροτείνουν τη Λάρισα.

Η Αθήνα επιδιώκει επίσης να συμπεριληφθεί στην συμφωνία ουσιαστική αναφορά στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είτε ως παράρτημα της MDCA είτε ως διακριτό κείμενο που θα συνοδεύει τα γενικότερα συμπεράσματα από τον τρίτο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ.

Παράλληλα, 15 μαχητικά F-15 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας βρίσκονται στην Λάρισα και συνεκπαιδεύονται με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία κάνοντας τον τουρκικό Τύπο να έχει φτάσει σε παραλήρημα και να αναφέρεται σε συνωμοσίες με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του CNN Turk που με τίτλο: «Γιατί προσγειώθηκαν 15 F-15 στην Ελλάδα;» να επικαλείται πληροφορίες από την Αθήνα που έκαναν γνωστό ότι «τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται για κάτι περισσότερο από ασκήσεις».

Σημειώνεται ότι, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επανήλθε με νέους χάρτες και τους ισχυρισμούς του για τα όρια της τουρκικής ΑΟΖ επισείοντας για μια ακόμη φορά την προσφιλή τακτική της Άγκυρας, εκείνη των απειλών για έρευνες και γεωτρήσεις, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τόσο την Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Στο Ισραήλ βρίσκονται τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση «Blue Flag», ατσαλώνοντας την συμμαχία με την χώρα αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μega, η συμφωνία θεωρείται από την Ουάσιγκτον ως ψήφος εμπιστοσύνης  και ο Μπλίνκεν θα κάνει δήλωση υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

H συμφωνία είναι φανερό πως έχει προκαλέσει σύγχυση στην Τουρκία και ο Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά : «Οι ΗΠΑ κάνουν ανακοίνωση και λένε ότι καταδικάζουν τις επιθέσεις που γίνονται στη συμμαχική μας χώρα στην Συρία. Ε, ποιος τους εκπαιδεύει αυτούς; Ποιος τους δίνει όπλα; Εσύ τους εκπαιδεύεις. Εσύ τους εξοπλίζεις και μετά κάνεις μια κατά δικαστική ανακοίνωση για το θεαθήναι. Εδώ είναι ξεκάθαρο ότι δεν είστε ειλικρινής.

Για τον λόγο αυτό κι εμείς θα πράξουμε τα δέοντα για την ασφάλεια μας

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ