Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σεισμός στην Κρήτη: Αυτός είναι ο λόγος που γλίτωσε το νησί από μεγάλες ζημιές – «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για μεγάλο μετασεισμό

Οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν τα επόμενα 24ωρα να υπάρχει σεισμός στο νησί της τάξης των 5,6 Ρίχτερ.

«Πάνω» από τους σεισμογράφους, βρίσκονται από χθες το μεσημέρι (13/10), οι επιστήμονες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε την Κρήτη, οι οποίοι βλέπουν προς το παρόν μια μικρή μετασεισμική ακολουθία. Την ίδια στιγμή οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν τα επόμενα 24ωρα να υπάρχει σεισμός στο νησί της τάξης των 5,6 Ρίχτερ.

Αναφερόμενοι στον σεισμό που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στο Αρκαλοχώρι, οι ειδικοί εξηγούν στο newsit.gr γιατί το νησί γλίτωσε την Τρίτη από μεγάλες ζημιές και δεν υπήρξαν καταστροφές όπως στην προαναφερθείσα περιοχή, ενώ ο σεισμός ήταν μεγαλύτερης κλίμακας.

Ειδικότερα διευκρινίζουν ότι καθοριστικός παράγοντας που δεν έγιναν καταστροφές, ήταν το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε στη θάλασσα και το γεγονός ότι οι κατευθύνσεις των σεισμικών κυμάτων ήταν διαφορετικές από εκείνον στο Αρκαλοχώρι.

«Και μετασεισμό μεγάλο να έχουμε, επειδή η κατεύθυνση των σεισμικών κυμάτων και της ενέργειας είναι στα βορειοανατολικά, βορειοδυτικά, δεν θα φτάσει πολύ μεγάλο ποσό ενέργειας στην Κρήτη, όπως και δεν έφτασε και στον πρώτο σεισμό. Θα κατευθυνθεί προς το Αιγαίο και το Λιβυκό Πέλαγος», ανάφερε χαρακτηριστικά o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

«Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα θέμα, τα κτήρια αντέχουν, δεν είχαμε επιπτώσεις. Είναι τέτοιος ο σεισμός που δεν μπορεί να κάνει ζημιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, δεν με προβληματίζει κάτι. Μπορεί να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ», υπογράμμισε ο ίδιος.

Που έχουν καταγραφεί οι ζημιές

«Από τον Ξερόκαμπο πήραμε μια εικόνα. Στη Ζήρο υπάρχουν κτίσματα με ζημιές. Δώσαμε περισσότερη έμφαση στην Ξερόκαμπο χθες, λόγω της εκκλησίας. Τώρα περιμένουμε τον κ. Πλακιωτάκη μαζί με κλιμάκιο για να κάνουν έναν έλεγχο, μαζί με τεχνική υπηρεσία του δήμου Σητείας», δήλωσε η πρόεδρος της κοινότητας Ζήρου, Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη.

«Υπάρχουν ζημιές σε περίπου 12 κτίρια. Κάποια από αυτά έχουν ρωγμές, ενώ κάποια αλλά έχουν στραβώσει. Δεν έχω νιώσει μετασεισμούς. Οι κάτοικοι πιστεύω ότι είναι ήρεμοι, απλά είναι στενοχωρημένοι με αυτό που έχει γίνει. Αν δεν είχε πέσει η εκκλησία, θα ήταν πιο ήρεμα τα πράγματα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ζάκρου, ο Κωνσταντίνος Κεκερίδης, μιλώντας επίσης στο newsit.gr αναφέρει ότι έγιναν κάποιοι μικροί μετασεισμοί. Ωστόσο, εκτός από αντικείμενα που έπεσαν, δεν έχει γίνει κάποια ζημιά σε κτήρια στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ