Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ανακοίνωση για τη διαδικτυακή διάλεξη του καθηγητή Σωτήρη Βανδώρου την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ, Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΩΤΗΡΗ ΒΑΝΔΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,

ΜΕ ΘΕΜΑ: «Πολιτικές Δημόσιας Υγείας την εποχή της πανδημίας»,
ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΜΟΝΟΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ.

ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας σάς προσκαλεί στην ομιλία του

κ. Σωτήρη Δ. Βανδώρου,

Αναπληρωτή Καθηγητή και Αναπληρωτή Κοσμήτορα στο King’s College London Adjunct, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Harvard University

με θέμα: «Πολιτικές Δημόσιας Υγείας την εποχή της πανδημίας».

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 20:00, σε απευθείας σύνδεση μέσω του διαδικτύου:

Μέσω zoom: https://us02web.zoom.us/j/82221698179?pwd=SFFkcjFobnBoNitQaEhVZXprOXpmdz09

Webinar ID: 822 2169 8179 Passcode: 141948

Και μέσω youtube: Πολιτικές Δημόσιας Υγείας την εποχή της πανδημίας

Βιογραφικό Σημείωμα του καθηγητή Σωτήρη Βανδώρου

Ο κ. Σωτήρης Βανδώρος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στα οικονομικά της υγείας και Αναπληρωτής Κοσμήτορας στο King’s College London, καθώς και Adjunct Αναπληρωτής Καθηγητής στο Harvard University. Είναι κάτοχος διδακτορικού από το London School of Economics, όπου μετέπειτα εργάστηκε ως Research Fellow.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται τα οικονομικά της υγείας και η συμπεριφορική επιστήμη. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνά του επικεντρώνεται στην επίδραση των οικονομικών συνθηκών και της αβεβαιότητας πάνω στην υγεία και τις συμπεριφορές υγείας και στον ανταγωνισμό, την τιμολόγηση και τη ρύθμιση της αγοράς φαρμάκων. Έχει διεξαγάγει έρευνα, μεταξύ άλλων, για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το NHS, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλπ.

Ο κ. Βανδώρος έχει διδάξει στα Harvard University, King’s College London, LSE, Brunel University, Sorbonne- Cite και Tata Institute of Social Sciences.

  Λίγα λόγια για την ομιλία

    Το παράδειγμα της πανδημίας μπορεί να αποτελέσει οδηγό άσκησης δημόσιας πολιτικής και πολιτικής υγείας στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη την ανθρώπινη συμπεριφορά και το πώς αυτή μεταβάλλεται και προσαρμόζεται ανάλογα με τις νομοθετικές παρεμβάσεις.

    Πολλά είναι τα ερωτήματα που απαιτούν πολύ διαφορετική προσέγγιση από ό,τι μπορεί να φαίνεται αρχικά. Σε τι βαθμό είναι επικίνδυνα τα σχολεία στην πανδημία; Πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα περιορισμού της και πώς μπορούμε να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα εγκαίρως, αφού πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί και άλλοι αποφεύγουν να εξετάζονται, Πόσα κρούσματα έχουμε στην πραγματικότητα καθημερινά;

    Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα απαιτεί κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στις διάφορες (νομοθετικές) παρεμβάσεις, καθώς και αντίληψη των παραγόντων που πρέπει να συνυπολογίζονται όταν γίνονται στατιστικές αναλύσεις. 

    Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα θα επιχειρήσουμε να δώσουμε ορισμένες απαντήσεις. Θα δείξουμε πώς η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων εξαρτάται από την τάση των ανθρώπων να διατηρούν τις συνήθειές τους και επομένως να υποκαθιστούν μια απαγορευμένη δραστηριότητα με κάποια άλλη, η οποία ενδεχομένως να είναι πιο επιβλαβής.

    Επιπλέον, θα συζητήσουμε πώς η μέτρηση των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τη σωστή εκτίμηση και η αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας κατάστασης υπόκεινται σε σημαντικό σφάλμα αυτοεπιλογής, που είναι πέρα από το κλασσικό πρόβλημα του αντιπροσωπευτικού δείγματος.

    Τέλος, θα αναλύσουμε την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε διαφορετικούς παράγοντες, που οδηγούν τελικά σε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που θα υπαγόρευε μια απλή μηχανιστική προσέγγιση – με συνέπεια την λανθασμένη αντιμετώπιση ποικίλλων προβλημάτων.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ