Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αποκαλυπτικός ο Πάιατ σε συζήτηση με δημοσιογράφους: Τι είπε για συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ, την Τουρκία αλλά και το… ποδήλατο

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «ένα πολύ φιλόδοξο όραμα για το μέλλον» των σχέσεων των δύο χωρών

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις – οι οποίες έχουν μεγάλα περιθώρια προόδου ακόμα καθώς «βρίσκονται σε κορυφαίο σημείο αλλά όχι στην κορυφή» – για τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον για τo Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), που για πρώτη φορά θα έχει πενταετή διάρκεια, μίλησε ο Τζέφρι Πάιατ, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους.

 Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «ένα πολύ φιλόδοξο όραμα για το μέλλον» των σχέσεων των δύο χωρών και αποκάλυψε ότι τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον που συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης από διάφορα υπουργεία έμειναν «πραγματικά εντυπωσιασμένοι», κάνοντας λόγο για «ομάδα all star» από την ελληνική κυβέρνηση.

 Ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης μίλησε για «αλλαγή γεωμετρίας» στην ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία πλέον όπως είπε δεν εστιάζει μόνο σε έναν γείτονα, αλλά εκτείνεται από τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αφρική και τη Μέση Ανατολή και ως τον Ινδικό Ωκεανό.

 Πέρα από τη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν, στην οποία έδωσε βέβαια ξεχωριστή έμφαση, ο κ. Πάιατ στάθηκε ιδιαίτερα στις επαφές που είχε στην Ουάσινγκτον ο υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, δίνοντας έτσι την οικονομική και επενδυτική διάσταση των διμερών σχέσεων, αλλά και στις συναντήσεις που είχε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος. Μιλώντας συνολικά για τον Στρατηγικό Διάλογο που διεξήχθη στην αμερικανική πρωτεύουσα μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, είπε πως η Τουρκία δεν ήταν σε καμία περίπτωση το βασικό θέμα, υπογραμμίζοντας πως «η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν καθορίζεται από τις σχέσεις της με την Άγκυρα αλλά από μια ευρύτερη θεώρηση».

 Για την αναθεωρημένη MDCA ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στη διατύπωσή του, κάνοντας λόγο για «μια σταδιακή βελτίωση και όχι για μια επανάσταση», ενώ ανέφερε πως οι αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν σημαντικά και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 Ο Τζέφρι Πάιατ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευδιάθετος και πολύ ικανοποιημένος από το επίπεδο που βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ σε όλους τους τομείς, ενώ δέχθηκε ερωτήσεις ακόμα και για την αντικατάστασή του προσεχώς, τις οποίες απάντησε με αναφορά στο αγαπημένο του χόμπι, την ποδηλασία. Όπως οι ποδηλάτες στον Γύρο της Γαλλίας, είπε, έχουν κάνει 2.000 χιλιόμετρα και τα δίνουν όλα στα τελευταία 200 μέτρα, αυτό σκοπεύω να κάνω κι εγώ.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ