Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κοροναϊός- Επανέρχεται ο εφιάλτης της πίεσης στα νοσοκομεία – Γεμίζουν ξανά οι ΜΕΘ με ανεμβολίαστους

Προβλέψεις για… μαρτυρικό Δεκέμβριο – Ανεμβολίαστοι και παιδιά «τροφοδοτούν» τις μεταλλάξεις

Ο εφιάλτης των ΜΕΘ, της διασωλήνωσης, της ασφυκτικής πίεσης στα νοσοκομεία, αλλά δυστυχώς και των θανάτων, επανέρχεται στη χώρα μας, λόγω κοροναϊού. Ήδη το σύστημα Υγείας στη βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται στα όρια του και το προσωπικό βιώνει την απόγνωση, καθώς οι βάρδιες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες, ενώ οι πολίτες μετρούν και πάλι νεκρούς συγγενείς και αγαπημένους.

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού επανέφεραν τον εφιάλτη, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, καθώς τους μήνες με χαμηλή θερμοκρασία, που ο κόσμος συνωστίζεται περισσότερο σε κλειστούς χώρους, η μετάδοση του ιού είναι μεγαλύτερη. Η μετάλλαξη μάλιστα ΔΕΛΤΑ που κυριαρχεί και στη χώρα μας είναι ακόμη περισσότερο μεταδοτική, με αποτέλεσμα όσοι είναι ανεμβολίαστοι να νοσήσουν και να κινδυνέψουν να διασωληνωθούν προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους, αλλά και οι εμβολιασμένοι να νοσήσουν, χωρίς τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

 Μαρτυρικός Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος όπως αναφέρουν οι ειδικοί θα είναι ένας δύσκολος μήνας, τόσο για τα νοσοκομεία και το σύστημα Υγείας της χώρας, όσο και για την πολίτες καθώς η μετάδοση θα είναι μεγαλύτερη και τα κρούσματα περισσότερα. Η πίεση στις ΜΕΘ που ήδη ξεκίνησε από τώρα, αλλά και το γεγονός ότι έχουμε θανάτους ασθενών με κοροναϊό, που δεν κατάφεραν να βρουν κρεβάτι στη ΜΕΘ, επιβεβαιώνουν τα όσα ισχυρίζονται οι ειδικοί, για έναν μαρτυρικό Δεκέμβρη.

 Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε και η κ. Θεοδωρίδου στην καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, οι ανεμβολίαστοι και τα παιδιά, «τροφοδοτούν» τις μεταλλάξεις, γι’ αυτό έκανε και πάλι έκκληση προκειμένου οι πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν και οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους δίχως άλλη καθυστέρηση.

 Πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ

 

Με πληρότητα που αγγίζει μέχρι και το 100%, τρεις διασωληνωμένοι στο ΑΧΕΠΑ κατέληξαν το πρωί σε κοινό θάλαμο, αναμένοντας ένα κρεβάτι στην εντατική.

«1.08 σήμερα στο ΑΧΕΠΑ είχαμε τρεις θανάτους. Το Σαββατοκύριακο ήταν 7 διασωληνωμένοι ασθενείς σε απλή κλινική κορωνοϊού. Οι τρεις έχασαν τη ζωή του», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός.

 Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ αυτή τη στιγμή συνολικά 12 είναι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τους υγειονομικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

 «1.22 Στο «Παπανικολάου» ήταν δύο στις χειρουργικές αίθουσες κι ένας στην Πνευμονολογική κλινική, και στο «Παπαγεωργίου» ήταν 6 ασθενείς το πρωί σε επικουρική ΜΑΦ ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής», πρόσθεσε.

 Την ίδια στιγμή για παρατεταμένη κορύφωση και για ένα δύσκολο Χειμώνα στη Βόρεια Ελλάδα μίλησε ο Νίκος Θωμαΐδης.

 «Στην Αττική θα πάμε πιο ομαλά γιατί έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς. Η Βόρεια Ελλάδα έχει μια κορύφωση η οποία θα κρατήσει κάμποσες εβδομάδες».

 Από τους 270 νεκρούς που θρήνησε η Βόρεια Ελλάδα τον τελευταίο μήνα οι 244 ήταν ανεμβολίαστοι ποσοστό 90,4%.

 Οι ανεμβολίαστοι δεν θα γλιτώσουν τις ΜΕΘ

«Αν πάμε τον Δεκέμβρη με γρίπες οι ανεμβολίαστοι δεν θα γλιτώσουν τη ΜΕΘ. Γρίπη και COVID είναι 20 φορές παραπάνω επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους…», υπογράμμισε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

 Στους 6.000 έχουν μειωθεί οι πολίτες που σπεύδουν για την πρώτη δόση καθημερινά με τα εμβολιαστικά κέντρα να λειτουργούν ως επί των πλείστων με την τρίτη δόση.

 «Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην τρίτη δόση από τους ανθρώπους που είναι συνειδητοποιημένοι και θέλουν να κάνουν την αναμνηστική τους δόση. Είμαστε στους 202 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση», ανέφερε ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

 Το προσεχές διάστημα θα υπάρξει τηλεφωνική γραμμή για όσους διστάζουν να εμβολιαστούν και θέλουν να μιλήσουν με τους ειδικούς για να λύσουν τις απορίες τους.

Ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων τα παιδιά

Στα εμβόλια mRNA αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, που αναπτύχθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Είναι ασφαλή και αποτελεσματικά έχοντας συμβάλλει καθοριστικά μέχρι τώρα στον έλεγχο της πανδημίας, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Προσέθεσε ότι η ανοσία που προσφέρουν είναι ποιοτικά καλύτερη από την φυσική νόσηση. Άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,34 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης απ΄ ότι οι εμβολιασμένοι, επισήμανε.

Ανέφερε επίσης ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson βρίσκεται σε αναμονή για την αξιολόγηση από διενθείς επιστημονικούς φορείς. «Η θετική γνωμοδότηση συστήνει δεύτερη δόση με την πάροδο δύο μηνών στους άνω των 18 ετών. Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 90%», όπως είπε.

Τέλος, σημείωσε ότι σε μελέτη παιδιών και εφήβων διαπιστώθηκε ότι ο ιός βρίσκεται σε εκκρίσεις και το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το βάρος της νόσησης. Αυτό υπογραμμίζει, είπε η κ. Θεοδωρίδου, ότι τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν “ρεζερβουάρ” για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων.

Επέκταση υποχρεωτικότητας

Για την πορεία της πανδημίας και την πίεση στα νοσοκομεία, την ώρα που οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν, μίλησε στο MEGA, ο συντονιστής διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Όπως τόνισε, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πάρα πολύ δύσκολη, ωστόσο οι γιατροί αναμένουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση τις επόμενες ημέρες.

«Τη χθεσινή μέρα που δεν ήταν ημέρα εφημερίας, πέντε διασωληνωμένοι ασθενείς αναζητούσαν κρεβάτι σε ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα, οι δύο κατέληξαν, δύο οδηγήθηκαν στο χειρουργείο για να μην χάσουν τη ζωή τους και ένας παρέμεινε στο τμήμα» σημείωσε ο κ. Καπραβέλος, υπογραμμίζοντας ότι τα νούμερα δεν είναι καλά. «Σήμερα αναγκαστήκαμε να δώσουμε περισσότερες κλίνες και οι 22 του Παπανικολάου έγιναν 30, μένοντας μόνο 9 για τα υπόλοιπα νοσήματα».

Ο μη εμβολιασμός δεν είναι ατομικό δικαίωμα όταν πιέζεται το σύστημα υγείας

Ο κ. Καπραβέλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών στη βόρεια Ελλάδα. «Δεν υπάρχει άλλη λύση, θα πρέπει να πιεστεί το μεγάλο αυτό κομμάτι της κοινωνίας. Θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στην ανθρώπινη δραστηριότητα» σημείωσε ο Νίκος Καπραβέλος.

«Δεν είναι ατομικό δικαίωμα του καθενός, όταν πιέζει το σύστημα υγείας. Δεν θα μπορέσουμε στη συνέχεια να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την πίεση» συμπλήρωσε ο συντονιστής διευθυντής Β΄ ΜΕΘ «Παπανικολάου».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ