Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Λέτε να δούμε συνεφημερίες δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων;

Μία αποστροφή του λόγου του Θάνου Πλεύρη, που υπόσχεται πολλά

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας μας δεν εφημερεύουν ποτέ. Εφημερίες εκ μέρους κάποιων ιδιωτικών νοσοκομείων και κάποιων ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να συνεπικουρήσουν μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα οποία εφημέρευαν επίσης, είδαμε στη χώρα μας μόνον κατά τη διάρκεια προηγούμενων κυμάτων της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Είναι αυτό Εθνικό Σύστημα Υγείας; Ασφαλώς, όχι. Το έχουμε συνηθίσει ακόμη και στην καθημερινή μας επικοινωνία: Εθνικό Σύστημα Υγείας λέμε και εννοούμε αποκλειστικά και μόνον τον δημόσιο τομέα της Υγείας, με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας να παραμένει αυτόνομος και εν πολλοίς έξω από τις απαιτήσεις, τις οποίες έχει μία προηγμένη κοινωνία από τον τομέα της Υγείας συνολικά…

“Θα ήμουν χαρούμενος αν ιδιωτικές κλινικές θα μπορούσαν να κάνουν κοινές εφημερίες με τα δημόσια νοσοκομεία”, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας 18 Οκτωβρίου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις ή διευκρινίσεις για το νόημα της εν λόγω αποστροφής του λόγου του. Ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε μόνον ότι αυτό που τελικά έχει σημασία είναι ο πολίτης να γίνεται αποδέκτης ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας.

Λέτε να δούμε νομοθετικά κατοχυρωμένη την υποχρέωση των μεγάλων και μεσαίων ιδιωτικών νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών να εφημερεύουν, έστω για μερικές ημέρες ανά εβδομάδα; Θα ήταν μία πραγματική μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, με πολλά πλεονεκτήματα, ενώ θα απέδιδε τον απαραίτητο κοινωνικό ρόλο στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, ο οποίος λοιδορείται συχνά – πυκνά από διάφορες πλευρές.

Ας περιμένουμε. Τον ερχόμενο Ιανουάριο αναμένεται ο Θάνος Πλεύρης να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της Υγείας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ