Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

“Ερώτηση του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη “Αποκατάσταση και ανακατασκευή της Βενετσιάνικης κρήνης στο Κομπίτσι της Κέρκυρας”

Επίσκεψη στο Κομπίτσι.

Στο χωριό αυτό θα αναμετρηθούμε με την ιστορία μας.

Επισκέφτηκα σήμερα το πανέμορφο Κομπίτσι. Το χωριό δυστυχώς  υπέστη και αυτό σοβαρότατες ζημίες στο οδικό του δίκτυο από κατολισθήσεις. Ιδιωτικές περιουσίες, επίσης, υπέστησαν μεγάλες ζημίες  κλπ. Όμως η καταστροφή της Βενετσιάνικης Κρήνης κυριολεκτικά  με συγκλόνισε. Πλήρης σχεδόν καταστροφή. Από τις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί αλλά και αυτές που αναρτώ πιο κάτω φαίνεται η καταστροφή της.

Θεωρώ ότι από την αμεσότητα  των ενεργειών  αποκατάστασης  και επανακατασκευής της  θα  κριθούμε όλοι και κυριολεκτώ.

Ακούω και διαβάζω λόγια, πολλά λόγια από όλους μας.

Αύριο στη  σύσκεψη με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδη  θα αποδείξει η κυβέρνηση τα κοινωνικά της αντανακλαστικά.

 Ήδη προ ολίγου κατέθεσα αρμοδίως ειδικά για την  Βενετσιάνικη Κρήνη ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού που την μεταφέρω  πιο κάτω  αυτολεξεί :

“Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: “Αποκατάσταση και ανακατασκευή της Βενετσιάνικης κρήνης στο Κομπίτσι της Κέρκυρας”

Στο γραφικό χωριό του Κομπιτσίου της Κέρκυρας υπάρχει η  φημισμένη Βενετσιάνικη κρηνη καθώς και τα βοηθητικά κτίσματα. 

Αποτελεί αρχιτεκτονικό στολίδι της περιοχής. Πρόκειται για μια κρήνη μνημειακού χαραχτήρα και εξαιρετικής αρχιτεκτονικής  ομορφιάς. Είναι, μάλλον σωστότερα, ΉΤΑΝ  διακοσμημένη με αρχιτεκτονικά στοιχειά Κατά την επικρατούσα ιστορική άποψη η βρύση θεωρείται βενετσιάνικη.

Υπάρχει και η άποψη ότι πιθανόν να κατασκευάστηκε  κατά την ανδηγαυική περίοδο, η οποία προηγήθηκε της βενετσιάνικης κατοχής της Κέρκυρας.

Δυστυχώς, στις πρόσφατες πλημμύρες και  το Κομπίτσι  υπέστη σοβαρότατες ζημίες τόσο στο οδικό του δίκτυο, όσο και σε αγροτικά και αστικά ακίνητα από κατολισθήσεις. Όμως, η καταστροφή της Βενετσιάνικης Κρήνης κυριολεκτικά συγκλόνισε τους κατοίκους του χωριού αλλά και όλο το νησί. Η Βενετσιάνικη κρήνη υπέστη σχεδόν πλήρη  καταστροφή.

Θεωρώ ότι από την αμεσότητα  των ενεργειών αποκατάστασης  και επανακατασκευή της, θα  κριθούμε όλοι κυριολεκτικά και ιδίως το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επειδή, οι ενέργειες πρέπει να είναι άμεσες έτσι ώστε να διασωθεί έστω το εναπομείναν τμήμα της και ταυτόχρονα να εκπονηθεί μελέτη ανακατασκευής και αποκατάστασης της στην αρχική της μορφή,

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1. Ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να αναλάβει για την προστασία του εναπομείναντος τμήματός της;

2. Με ποιο τρόπο θα μεριμνήσει για την άμεση εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων και εν γένει προστασίας της;

3. Πώς προτίθεται να σχεδιάσει την εκπόνηση μελέτης και στην συνέχεια έργων πλήρους ανακατασκευής της και αποκατάστασης της στην αρχική της μορφή;

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ