Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Eπίθεση με βιτριόλι:Να κηρυχθεί ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ζήτησε ο εισαγγελέας – Διεκόπη η δίκη για τις 26 Οκτώβρη

«Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας»

Την ενοχή της 36χρονης κατηγορούμενης
για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης.

Όπως επισήμανε ο εισαγγελικός λειτουργός η κατηγορούμενη ήταν αποφασισμένη να προβεί στην εγκληματική ενέργεια και ουδέποτε σκέφτηκε να την ματαιώσει.

«Ο ισχυρισμός της ότι σκέφτηκε πως θα έκανε κάτι κακό, κρίνεται ως αναληθής. Ποτέ δεν σκέφτηκε να υπαναχωρήσει από την πράξη, απλώς δεν μπόρεσε να το κάνει εκείνη την ημέρα» ανέφερε ο κ. Μαστραντωνάκης προσθέτοντας πως μετά την αποχώρηση της από το σημείο όπως είπε ο εισαγγελέας ζήτησε άδεια από τη δουλειά της για να προβεί στην εγκληματική της ενέργεια.

Πώς περιέγραψε την επίθεση

Την ημέρα της επίθεσης σύμφωνα με τον εισαγγελέα η 36χρονη «κρατούσε μαζί της δοχείο, με μεγάλο στόμιο, στο οποίο έχει ένα λίτρο θειικού οξέως σε μεγάλη πυκνότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΕ. Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο σαν τον καλύτερο θηρευτή της φύσης. Η Ιωάννα εισήλθε στο ισόγειο και ανάμενε τον ανελκυστήρα βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της. Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά» περιέγραψε ο εισαγγελέας.

Μετά από 17 σκαλιά η 36χρονη όπως εξιστόρησε ο εισαγγελέας ,«στάθηκε μπροστά στη σκυφτή Ιωάννα, εκείνη σήκωσε βυθισμένη στις σκέψεις της, την κοίταξε στα μάτια, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατέχομενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό περιέλουσε την παθούσα με όλη την ποσότητα του φονικού χημικού υγρού στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπο της και έφυγε τρέχοντας. Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας».

Η αποστροφή αυτή της αγόρευσης του εισαγγελικού λειτουργού προκάλεσε «κύμα» συγκίνησης στους συγγενείς και τις φίλες της Ιωάννας που βρίσκονταν έξω από τη δικαστική αίθουσα. Συγκινημένος ωστόσο από τις ολέθριες συνέπειες της επίθεσης με βιτριόλι στην Ιωάννα εμφανίστηκε και ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος κρατώντας φωτογραφίες, από τα ρούχα της Ιωάννας μετά την επίθεση, με σπασμένη φωνή, είπε «δεν έχω ξαναδεί ποτε τέτοια εικόνα, ούτε σε κουρέλια».

«Λίγο έλειψε να πεθάνει από την επίθεση»

Ο εισαγγελικός λειτουργός ανέλυσε εμπεριστατωμένα τα στοιχεία που συνηγορούν στην ανθρωποκτόνο πρόθεση της κατηγορούμενης, επισημαίνοντας πως η Ιωάννα Παλιοσπύρου, θα μπορούσε να είχε πεθάνει από την επίθεση, συνεπεία πέντε παραγόντων: του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεριοφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10ml ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον ένα λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέως το οποίο αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων.

Οι συνέπειες της επίθεσης της 36χρονης στην Iωάννα ήταν ολέθριες, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας υπέστη μόνιμες βλάβες από τις οποίες «δεν θυμάμαι ποιες να απαριθμήσω πρώτες από τις τόσες που ακούσαμε».

Στην κατάληξη της πρότασης του ο εισαγγελικός λειτουργός επισήμανε «συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος, η μεθοδικότητα του σχεδίου της, η συστηματική παρακολούθηση, η πρόβα της επίθεσης».

Καταλήγοντας ο κ. Μαστραντωνάκης επισήμανε «τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπουμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανο το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για τα απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δική και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελεσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφόδου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ