Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Νέο κύμα προ των πυλών: Ανησυχία για τις παρελάσεις – Γεμάτα από ανεμβολίαστους τα νοσοκομεία

Τον κώδωνα του κινδύνου για το επιδημιολογικό φορτίο κρούουν οι ειδικοί

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας
είναι εδώ και σύμφωνα με τους ειδικούς η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο προβληματισμό είναι η καθίζηση στα ποσοστά εμβολιασμών, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το 88% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. Τα δεδομένα μάλιστα αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για νέα μέτρα, με την κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία να επαναλαμβάνει ότι δεν θα ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα και δεν θα πάμε επ ουδενί σε lockdown

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα η Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ότι αυξήθηκε κατά 28% το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές που προκαλούν την μεγαλύτερη ανησυχία. Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία, καθώς και περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων και αύξηση της θετικότητας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην Ξάνθη και τη Δράμα, όπου το προηγούμενο διάστημα ήταν αυξημένη η παρακολούθηση της κατάστασης, για τις οποίες επισήμανε ότι υπάρχει μεν σταθεροποίηση της κατάστασης, ωστόσο, παρατηρείται αύξηση νοσηλειών και θνητότητας. Η ανησυχία είναι σαφώς μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα καθώς η πίεση στο ΕΣΥ είναι ασφυκτική με την πληρότητα των ΜΕΘ να ξεπερνά καθημερινά το 90%.

Ανησυχία για τις παρελάσεις 

Πλησιάζοντας στην 28η Οκτωβρίου η καθηγήτρια επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας στις παρελάσεις και υπογράμμισε ότι και οι εμβολιασμένοι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας, καθώς ο ιός κυκλοφορεί ακόμα και όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν αλλά και να μεταδώσουν.

Ομοίως, ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 ότι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει η πανδημία είναι ο εμβολιασμός για να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική και κανονική ζωή «και αυτό αφορά και τις παρελάσεις», ανέφερε.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που εκφράζουν ενστάσεις για την διεξαγωγή των μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων παρουσία κοινού.
Καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα έκρουσε ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ ζήτησε να γίνουν οι παρελάσεις χωρίς θεατές. «Με σεβασμό στους συμπολίτες μου, το να δημιουργήσουμε εστίες υπερμετάδοσης είναι εγκληματικό. Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες, δεν αντέχει άλλο. Θα πρέπει η παρέλαση να μη γίνει πόλος έλξης και συνωστισμού, να γίνει χωρίς θεατές. Βράζουν όλοι οι νομοί γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Μην το υποτιμάτε. Ζήσαμε πέρυσι την έκρηξη κρουσμάτων στις γιορτές και είναι μεγάλο το ποσοστό ανεμβολίαστων στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι σαν να λέμε ένα μεγάλο κορονο-πάρτι, που αν γίνει σε αυτές τις συνθήκες θα προκαλέσει έκρηξη» λέει.

«Ό,τι δημιουργεί συγχρωτισμό, πρέπει να αποφευχθεί. Είναι σχεδόν αυτοκτονικό οι μεγάλες παρελάσεις με κόσμο, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα» τόνισε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα (91,6 και 105,8), επισήμανε πως πρέπει οι συνωστισμοί να αποφευχθούν με μια ωριμότητα, με μια κατανόηση των πραγμάτων που διακυβεύονται, «γιατί ειδικά στη βόρεια Ελλάδας το σύστημα υγείας είναι στα όριά του, θα πιεστεί και άλλο και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο».

Γεμίζουν οι ΜΕΘ με ανεμβολίαστους 

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με αμεμβολίαστους πολίτες που νοσούν με κοροναϊό.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τους πίνακες, η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε στους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία με κοροναϊό στην 3η και 4η υγειονομική περιφέρεια της Ελλάδας.

pinakas1
pinakas2

Όπως είπε, στην 3η ΥΠΕ, 73 άνθρωποι βρίσκονται νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 70 είναι ανεμβολίαστοι και μόλις 3 εμβολιασμένοι.
Παρόμοια κατάσταση στην 4η ΥΠΕ, όπου από τους 50 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ οι 47 είναι ανεμβολίαστοι και μόλις 3 εμβολιασμένοι.

pinakas3

Ακόμα, στην 3η ΥΠΕ 22 συνάνθρωποί μας βρίσκονται νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, εκ των οποίων 18 είναι ανεμβολίαστοι και μόλις 4 εμβολιασμένοι, τη στιγμή που στην 4η ΥΠΕ 35 άνθρωποι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, όπου οι 27 είναι ανεμβολίαστοι και 8 εμβολιασμένοι.

pinakas4

pinakas5
pinakas6

Τέλος, αναφορικά με τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, από τους 341 οι 271 είναι ανεμβολίαστοι και μόλις οι 70 έχουν εμβολιαστεί. Τέλος, στην 4η ΥΠΕ από 306 που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες οι 231 είναι ανεμβολίαστοι και 75 έχουν εμβολιαστεί.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ