Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα: Τίτλοι τέλους για την καγκελάριο και απολογισμός των ελληνογερμανικών σχέσεων

Το ευρωπαϊκό κύκνειο άσμα της Γερμανίδας καγκελαρίου – Μητσοτάκης: Τιμώ την ευθυκρισία της

Την τελευταία της επίσκεψη στη χώρα μας
, ως καγκελάριος της Γερμανίας, αναμένεται να πραγματοποιήσει η Άνγκελα Μέρκελ το διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου.

Μετά από 16 χρόνια κυριαρχίας η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος θα εγκαταλείψει την εξουσία μετά τις βουλευτικές εκλογές στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Λίγο πριν τη λήξη της θητείας της στην καγκελαρία η Μέρκελ, στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας πειοδείας της στην ΕΕ, αποδέχθηκε την πρόσκληση που της απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της συνόδου στη Σλοβενία, και έτσι στα τέλη Οκτωβρίου η καγκελάριος θα βρεθεί στην Αθήνα, σε μια ευκαιρία  για την αποτίμηση των ελληνογερμανικών σχέσεων, που σημαδεύτηκαν από σοβαρές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, υπό το πρίσμα του ρόλου που διαδραμάτισε η Γερμανίδα καγκελάριος σε κρίσιμες για την Ελλάδα στιγμές.

Μάλιστα η Μέρκελ έρχεται στη χώρα μας σε μια ιδιαίτερα συμβολική ημέρα για την Ελλάδα, λόγω της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

«Σημαντικό δείγμα της στενής -και σε πνεύμα εμπιστοσύνης- συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» αποτελεί η επίσκεψη της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, στις 28 και 29 Οκτωβρίου, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά θέματα κοινών συμφερόντων, όπως η αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με το Κλίμα, η Υγεία και η Μετανάστευση, στα οποία η Γερμανία και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά.

Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και η οικονομική συνεργασία, πρόσθεσε η κυρία Ντέμερ.

«Με την Άνγκελα Μέρκελ θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Μητσοτάκης: Τιμώ την ευθυκρισία της

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα πριν τη λήξη της θητείας της.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για την ευθυκρισία με την οποία κινείται· η διαμόρφωση συναινέσεων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό όσων θέλουν να παίξουν έναν ενεργό ρόλο στο Συμβούλιο. Η ίδια έχει πει κάποιες στιγμές ζήτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες, είναι όμως εκείνη που στην κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η κ. Μέρκελ θα έχει την Πέμπτη (28/10) το βράδυ δείπνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συναντηθεί και την Παρασκευή (29/10) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 12:30.

«Dankeschön Angela» – Θερμός αποχαιρετισμός από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειροκρότησαν όρθιοι αποχαιρετώντας την καγκελάριο της Γερμανίας, κατά την τελευταία συμμετοχή της στις εργασίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -της 107ης Συνόδου Κορυφής στην οποία παρίσταται στην μακρά πολιτική διαδρομή της-, με τον Σαρλ Μισέλ να δηλώνει πως «οι συνεδριάσεις των ’27’ χωρίς την Άνγκελα, είναι σαν την Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ».
Στην αποχαιρετιστήρια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες προς τιμήν της Άνγκελα Μέρκελ οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαίνεσαν το πνεύμα συμβιβασμού που η ίδια επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια -έχοντας μετάσχει στις 107 από τις συνολικά 207 συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

«Η αποχώρησή σου από την ευρωπαϊκή σκηνή μας αγγίζει πολιτικά και μας γεμίζει συγκίνηση. Είσαι μνημείο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθυνόμενος στην Μέρκελ για να προσθέσει: «Η σύνεσή σου θα λείψει ειδικά στις περίπλοκες στιγμές».

«Αποφώνηση» μετά από 107 Συνόδους Κορυφής

Την τελευταία της συμμετοχή σε σύνοδο κορυφής των 27 πραγματοποίησε η Ανγκελα Μέρκελ εκφράζοντας ανησυχίες για την ικανότητά της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές, μεταναστευτικές και οικονομικές προκλήσεις.

«Αποχωρώ τώρα από αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια κατάσταση που με ανησυχεί. Ξεπεράσαμε πολλές κρίσεις, με προσπάθειες για την εξεύρεση κοινών λύσεων, όμως έχουμε μια σειρά άλυτων προβλημάτων», σημείωσε.

Όσον αφορά το κράτος δικαίου (ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ελευθερία των μέσων ενημέρωσης), ένα θέμα για το οποίο η Πολωνία βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο της ΕΕ, η καγκελάριος επανέλαβε ότι θα ήθελε να πέσουν οι τόνοι, ζητώντας διάλογο και μεγαλύτερη κατανόηση για την ιστορία της χώρας αυτή. «Πρέπει να έχουμε αλληλοσεβασμό. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό», επέμεινε.

Για το μεταναστευτικό, η ΕΕ «παραμένει ευάλωτη στο εξωτερικό», προειδοποίησε, σε μια περίοδο που η Λευκορωσία κατηγορείται από τις Βρυξέλλες ότι οδηγεί πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορά της με την Ευρώπη, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.
Η Μέρκελ εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της γηραιάς ηπείρου, ιδίως στις νέες τεχνολογίες, όπως στην τεχνητή νοημοσύνη. «Η Ευρώπη δεν είναι η πιο καινοτόμα ήπειρος», είπε, εκτιμώντας ότι οι διάδοχοί της θα έχουν «μεγάλα έργα» να κάνουν.

Η 67χρονη καγκελάριος, στην αποχαιρετιστήρια για αυτήν σύνοδο κορυφής, δέχτηκε πολλούς επαίνους από νυν και πρώην ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο. Οι σύνοδοι των 27 «χωρίς την Άγγελα θα είναι σαν τη Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή σαν το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ