Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πέραμα: Νέες εξελίξεις για την αιματηρή καταδίωξη – Μοτοσικλετιστής της ΔΙΑΣ μιλά για το τι συνέβη

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι μαρτυρίες και των υπόλοιπων έξι αστυνομικών οι οποίοι οδηγηθήκαν στον εισαγγελέα Πειραιά που τους άσκησε ποινική δίωξη

Συγκλονισμένο το πανελλήνιο παρακολουθεί τις εξελίξεις για την καταδίωξη στο Πέραμα. Τα ερωτήματα παραμένουν κρίσιμα, σχετικά με τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκε η συμπλοκή.

Υπενθυμίζεται, πως η αιματηρή καταδίωξη που ξεκίνησε από το Αιγάλεω και ολοκληρώθηκε στο Πέραμα είχε ως απολογισμό έναν νεκρό 20χρονο Ρομά σεσημασμένο για κλοπές, έναν 16χρονο Ρομά τραυματία καθώς και επτά τραυματίες αστυνομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι 38 σφαίρες που έπεσαν στο σημείο της συμπλοκής προήλθαν από τα όπλα των περισσότερων εκ των αστυνομικών που συμμετείχαν στην καταδίωξη.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για ασυνεννοησία μεταξυ των δυνάμεων που επιχείρησαν και του συντονιστικού κέντρου της άμεσης δράσης. Έξω από τα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί 50-60 συνάδελφοι των κατηγορουμένων όπως και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Καθώς η υπόθεση εξελίσσεται, ένας από τους επτά αστυνομικούς, που συμμετείχε στην καταδίωξη εξηγεί τι ακριβώς συνέβη στο αιματηρό περιστατικό.

«Μας επιτέθηκε ο 20χρονος με το αυτοκίνητο. Γκρέμισε διαδοχικά όλες τις μοτοσικλέτες μας. Ενεργήσαμε πυροβολισμούς όταν είχε παρασύρει μια μοτοσικλέτα με το συνάδελφό μας πάνω σε αυτή. Επιδιώκαμε την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου των δραστών. Μετά το περιστατικό, όταν διαπιστώσαμε ότι όλοι οι συνάδελφοι ήταν καλά ειδοποιήσαμε το κέντρο και στη συνέχεια δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες με τουρνικέ και αιμοστατικούς επιδέσμους. Όλα έγιναν για την αποτροπή άμεσου κινδύνου της ζωής μου και των συναδέλφων μου», δήλωσε ο αστυνομικός, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ

Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι μαρτυρίες και των υπόλοιπων έξι αστυνομικών οι οποίοι οδηγηθήκαν στον εισαγγελέα Πειραιά που τους άσκησε ποινική δίωξη.

Σημειώνεται πως παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα Πειραιά σε τακτικό ανακριτή, για να απολογηθούν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, ενώ κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Γιατί έγινε η καταδιώξη

Ο εκφωνητής της Άμεσης Δράσης είπε ότι έδωσε την εντολή διακοπής της καταδίωξης λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής , καθώς πρόκειται για περιοχή με πολυσύχναστους δρόμους, ενώ στην περιοχή υπήρχαν δυο αστυνομικές ομάδες.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι αξιωματικοί της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής έχουν πάρει τις ηχογραφημένες συνομιλίες, και τα σενάρια που εξετάζονται είναι: «Είτε να μην άκουσαν οι αστυνομικοί, είτε να κινήθηκαν με δική τους πρωτοβουλία».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ να κάνει έρευνα, ενώ η επιχειρησιακή αξιολόγηση των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στο περιστατικό, θα πρέπει να αξιολογηθεί έως την Παρασκευή. 

Τι συνέβη νωρίτερα 

Αναλυτικά, ο διάλογος των αστυνομικών της ΔΙΑΣ με το κέντρο επιχειρήσεων: 

Λίγο μετά τον θανατηφόρο τραυματισμό του 20χρονου Ρομά οι αστυνομικοί επιχειρούν να εξηγήσουν στο Κέντρο τι ακριβώς είχε συμβεί μετά. Μάλιστα όταν το κέντρο ρωτάει εάν υπάρχουν τραυματίες ο αστυνομικός που ακούγεται να μιλάει στον ασύρματο τονίζει ότι κανένας συνάδελφός του δεν έχει τραυματιστεί.

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Μέχρι να κατέβουμε από τις μηχανές, έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε δίκυκλα.

Κέντρο: Συνάδελφοι τραυματίες υπάρχουν;

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε δίκυκλα δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμοί) γιατί κινήθηκε με θανατηφόρο πρόθεση εναντίον συναδέλφων.

Σε νόμιμη άμυνα οι αστυνομικοί – Επιχείρησαν να περάσουν από πάνω τους

Ο γενικός γραμματέας αστυνομικών Δυτικής Αττικής Σπύρος Κρικέτος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha τόνισε πως οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα ενώ το κλεμένο όχημα επιχείρησε να περάσει από πάνω τους. Όπως επισημαίνει ο κ. Κρικέτος το πρωτόκολλο αναφέρει «να γλυτώσουμε τη ζωή μας και να μην έχουμε θύματα». Ακόμη πρόσθεσε πως η ζωή των αστυνομικών τέθηκε σε κίνδυνο ενώ κινδύνευσαν και πολίτες. «Όταν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή μου ή ζωή ενός συμπολίτη μου, θα την προστατεύσω», υποστήριξε ακόμη.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που περιπολούσαν στη λεωφόρο Θηβών, εντόπισαν ένα λευκό αυτοκίνητο με τρεις επιβαίνοντες το οποίο θεωρήθηκε ύποπτο. Έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει ώστε να κάνουν έλεγχο, ωστόσο εκείνος προσπάθησε να διαφύγει.

Ακολούθησε καταδίωξη που συνεχίστηκε στο Χαϊδάρι και κατέληξε στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα όπου οι αστυνομικοί ήρθαν σε συμπλοκή με τους κακοποιούς που επιχείρησαν να εμβολίσουν τις μοτοσυκλέτες τους.

Ο οδηγός του οχήματος, επιχειρώντας να διαφύγει, έπεσε πάνω σε μηχανές της ΔΙΑΣ αλλά και σταθμευμένα αυτοκίνητα στο σημείο, τα οποία υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ έχουν και σημάδια από σφαίρες.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ τραυματίζοντας θανάσιμα τον οδηγό του ύποπτου οχήματος. Από τα πυρά, παράλληλα, τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι ένας από τους επιβαίνοντες, ενώ ο τρίτος το έσκασε από το σημείο πεζός και διέφυγε στην περιοχή.

Έξι αστυνομικοί και ένας από τους επιβάτες του οχήματος μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ λίγες ώρες μετά τη συμπλοκή

«Βραδινές ώρες της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή Αγ. Ι. Ρέντη, εντοπίστηκε από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όχημα, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα και έφερε σπασμένο φινιστρίνι (εικόνα που παραπέμπει σε διάρρηξη), λόγος για τον οποίο κρίθηκε ύποπτο και αποφασίστηκε η διενέργεια αστυνομικού ελέγχου.

Στο σημείο, με εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης, προσέτρεξαν και άλλες ενισχυτικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση του ελέγχου, πλην όμως το όχημα στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε.

Στο πλαίσιο αναζητήσεων το αυτοκίνητο εντοπίστηκε εκ νέου στην περιοχή του Αιγάλεω και οι αστυνομικοί το ακολούθησαν μέχρι την περιοχή του Περάματος, όπου ακινητοποιήθηκε από αντίθετα κινούμενο όχημα (λεωφορείο).

Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διεκομίσθη σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται. Στο σημείο κλήθηκε ιατροδικαστής και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Όπως προέκυψε το όχημα είχε κλαπεί λίγο νωρίτερα από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη. Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παρουσία αρμοδίου εισαγγελέα».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ