Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Φώφη Γεννηματά: Ήξερε ότι θα φύγει και πάλεψε μέχρι τέλους – Η τελευταία της επιθυμία

Αύριο το μεσημέρι η κηδεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ – Ο 17χρονος γιος της θα εκφωνήσει τον επικήδειο

Το ύστατο χαίρε στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής
, που έφυγε από τη ζωή μετά από έναν γενναίο αγώνα απέναντι στον καρκίνο, αναμένεται να πουν την Τετάρτη συγγενείς, συνεργάτες, φίλοι και εκπρόσωποι από τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Υπό το βάρος της πάνδημης οδύνης και της ανείπωτης θλίψης, η Φώφη Γεννηματά θα οδεύσει προς την τελευταία της κατοικία, αλλά οι αγώνες που έχει δώσει τόσο στην πολιτική όσο και στον στίβο της ζωής θα μείνουν χαραγμένοι στις μνήμες των Ελλήνων.

Η σορός της διαπρεπούς πολιτικού θα εκτεθεί στις 10 το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, από την οποία θα τελεστεί στις 14.00 το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία υπουργού. Με απόφαση του πρωθυπουργού για αύριο Τετάρτη κηρύσσεται εθνικό πένθος.

Επικηδείους θα εκφωνήσουν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης. Από την πλευρά της οικογένειας, την Φώφη Γεννηματά θα αποχαιρετίσει ο 17χρονος γιος της, Γιώργος.

Οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες, με πρώτη την γαλανόλευκη στην ιστορική έδρα του ΠΑΣΟΚ. Εκεί όπου συρρέει απλός κόσμος για να αφήσει λουλούδια στη μνήμη της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ. 

Μετά την εξόδιο ακολουθία θα γίνει η ταφή στο πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Θα ταφεί στο μνήμα του πατέρα της, Γεωργίου Γεννηματά

fofi-gennimata-giorgos

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, με πρόταση του Κώστα Μπακογιάννη, αποφάσισε ομόφωνα τον τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη ενταφιασμό της στο μνήμα, στο οποίο είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γεώργιος Γεννηματάς, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Επίσης, αποφασίστηκε να παρευρεθεί αντιπροσωπεία του Σώματος στην κηδεία, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων. «Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά, της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, της σεμνής και ευγενούς πολιτικού, της μητέρας και συζύγου που αντιμετώπισε με ψυχραιμία, γαλήνη και γενναιότητα τις μεγάλες προκλήσεις, βύθισε στο πένθος την Ελλάδα και την Αθήνα. Ο θάνατος την απέσπασε από τον δημόσιο βίο στον οποίο πρόσφερε θετικές υπηρεσίες και από την αφοσίωση των οικείων της, για να την παραδώσει στην αθανασία», ανάφερε στην εισήγηση του ο δήμαρχος και υπογράμμισε: «Με το ακαταμάχητο σθένος που υπηρέτησε τις δημοκρατικές αρχές και τον ελληνικό λαό, υπήρξε από τους στυλοβάτες της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής ζωής της χώρας και παρέμεινε στις επάλξεις μέχρι τέλους».

Τα τελευταία της λόγια

Ακόμη και κατά τη νοσηλεία της στον «Ευαγγελισμό», παράλληλα με την ύστατη μάχη που έδινε για να κρατηθεί στη ζωή, η έγνοια της και το μυαλό της στο ΚΙΝΑΛ και στη διαφύλαξη της ενότητας της παράταξης.

Άλλωστε είναι γνωστό, ότι από το 2015 που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, δεν σταμάτησε ποτέ να νοιάζεται για την επόμενη μέρα του κόμματος.
Όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης», ο Χρήστος Πρωτόπαπας, συντετριμμένος από την απώλεια, αποκαλύπτει τι έλεγε στους συνεργάτες, με τους οποίους επικοινωνούσε μέχρι τελευταία στιγμή, η Φώφη Γεννηματά: «Αυτό που μας έλεγε ήταν «προσέξτε την ενότητα της παράταξης», «κρατηθείτε εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης για την ηγεσία», «διαχειριστείτε την καθημερινότητα» και «κυρίως να προσέχετε να μη διασπαστεί η ενότητα»». Αυτά ήταν και τα τελευταία λόγια-οδηγίες της Φώφης προς τους συνεργάτες της.

Νικήτας Κακλαμάνης: «Είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασής της»

Ο Νικήτας Κακλαμάνης περιέγραψε στο Mega ότι γνώρισε τη Φώφη Γεννηματά, στο τέλος της δεκαετίας του ’80 λόγω του καρκίνου του Γιώργου και της Κάκιας Γεννηματά.

Οπως εξήγησε ο Νικήτας Κακλαμάνης, «ποτέ δε με ρώτησε: Πώς πάω. Εκείνο που την ενδιέφερε και με ρωτούσε, ήθελε να τη βεβαιώσω, και φυσικά της έλεγα ψέματα, αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση γιατί φοβόταν για τα δύο της κορίτσια. Γιατί υπήρχε κι άλλο ιστορικό καρκίνου μαστού στην οικογένεια. Αυτό με είχε προϊδεάσει ο Γεννηματάς ότι θα με ρωτούσε και ήμουν προετοιμασμένος. Ετσι γνώρισα και τη Φώφη σε πολύ νεαρή ηλικία».

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, εξαιτίας αυτής της σχέσης που είχε αναπτύξει με την οικογένεια Γεννηματά, δεν μπόρεσε ποτέ να τη «δει ως πολιτικό αντίπαλο», αφού και η σχέση του με την ίδια τη Φώφη ήταν στενή. Μάλιστα, όπως λέει, πριν υποβληθεί ο ίδιος σε επέμβαση για αφαίρεση καρκίνου από το παχύ έντερο, «το προηγούμενο βράδυ με πήρε τηλέφωνο για να μου δώσει κουράγιο για την επόμενη ημέρα».

«Εκτοτε, επειδή ήξερε ότι ήμουν αμελής, όποτε συναντιόμασταν στη Βουλή, μου κούναγε το δάχτυλο και μου έλεγε: Εκανες το τσεκ απ σου; Ή το έχεις ξεχάσει; Δεν παίζουμε με τον καρκίνο, Νικήτα!», επεσήμανε ο Νικήτας Κακλαμάνης για τη Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι «είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασής της. Ηξερε, μπορεί να την έκρυβε από όλους, αλλά ήξερε τη βαρύτητα της νόσου».

Λιάνης: Λιποθυμούσε και έλεγε όχι ακόμη

Ο πρώην βουλευτής Γιώργος Λιάνης μιλώντας στον ΑΝΤ1, αποκάλυψε: «Τώρα μπορώ να τα πω, γιατί δείχνουν και τον χαρακτήρα της Φώφης, αυτά που μου έλεγαν στενοί της άνθρωποι: η Φώφη Γεννηματά λιποθυμούσε πριν από λίγες εβδομάδες στις σκάλες, σηκωνόταν όρθια και έλεγε “όχι ακόμη, όχι ακόμη” και συνέχιζε τη δραστηριότητά της. Αυτό πολλαπλασιάζει το θάρρος της και την απόφαση για το πότε έλαβε τις αποφάσεις της, όταν δεν θα διασαλευόταν η διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ. Αυτά δεν είναι γνωστά».
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που έκανε αναφορές και στον Γιώργο Γεννηματά και τον χαμό και εκείνου από τον καρκίνο, είπε ότι η Φώφη Γεννηματά «περίμενε τη στιγμή για να αποχωρήσει, ώστε να μη διασαλεύσει την ενότητα στην παράταξη. Μπήκε μπροστά ως εγγυητής αυτής της ενότητας, αφού δρομολόγησε τις εξελίξεις για τη διαδοχή της και εν συνεχεία, γνωρίζοντας από πριν την κατάστασή της, αποσύρθηκε, δηλώνοντας ότι θα είναι εκεί για να εγγυηθεί την ενότητα. Είναι “άνανδρο” κάποιοι υποψήφιοι, αφότου αυτή η γυναίκα έκανε και είπε αυτά, να κινούνται με “σύνθημα” ότι εκείνοι εγγυώνται την ενότητα της παράταξης».

Η γενναία μάχη της Φώφης Γεννηματά απέναντι στο θηρίο που επέστρεψε 13 χρόνια μετά

Η ανησυχία για την υγεία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής επανεμφανίστηκε στις 11 Οκτωβρίου όταν η υγεία της παρουσίασε υποτροπή, με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με συμπτώματα ατελούς ειλεού και να ανακοινώσει την απόσυρσή της από την κούρσα για την ηγεσία του Κινήματος. Τίποτα μέχρι τότε δεν προμήνυε την τραγική εξέλιξη της κατάστασης για μια γυναίκα σύμβολο, που είχε παλέψει με θάρρος και γενναιότητα απέναντι στον καρκίνο.Επιστρέφοντας  από τη Ρόδο, όπου πραγματοποιούσε περιοδεία στο πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του Κινήματος,  η Φώφη Γεννηματά αισθάνθηκε την πρώτη, μεγάλη αδιαθεσία. Για 14 ημέρες έδωσε την πιο θαρραλέα μάχη απέναντι στο θηρίο, όπως είχε συνηθίσει να κάνει μέχρι τότε στη ζωή της. Να μάχεται με ήθος και να βγαίνει νικήτρια.

5410921

«Η κ. Φ. Γεννηματά, Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου», ανακοίνωνε η διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να αποχαιρετά την ίδια ημέρα την ελληνική πολιτική σκηνή και το κόμμα της, το Κίνημα Αλλαγής, με επιθυμία της την «ενότητα και την προοπτική της παράταξης», τοποθετούμενη με θάρρος δημόσια αναφορικά με την «επιδείνωση» της κατάστασης της υγείας της, εξαιτίας του καρκίνου.

Η γενναία παραδοχή της, παράλληλα με την απόσυρσή της από την εσωκομματική μάχη, προκαλούν ένα απερίγραπτο κύμα συμπαράστασης από όλη τη χώρα, το οποίο ενθάρρυνε και την ίδια και τους οικείους της στη δεύτερη μεγάλη μάχη της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ενώ μετρούσε στο ενεργητικό της ήδη μια μεγάλη νίκη απέναντι στην επάρατο νόσο, το 2008, όταν ο καρκίνος της «χτύπησε» για πρώτη φορά την πόρτα. 

Η μεγάλη ανατροπή στην υγεία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής ήρθε -κατά πληροφορίες- το περασμένο Σάββατο, καθώς άρχισε να επιδεινώνεται επικίνδυνα η κλινική της εικόνα, ενώ η ίδια πορεία συνεχίστηκε και χθες, Κυριακή, αφού ο καρκίνος είχε εντοπιστεί στην κοιλιακή χώρα, καθιστώντας την κατάσταση της υγείας της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ «βαριά» και «μη αναστρέψιμη» σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, όπως είχαν ενημερώσει και την ίδια.

Η μοιραία κατάληξη για την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ήρθε τη Δευτέρα στις 12:04, στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», σκορπώντας θλίψη και πένθος σε όλη τη χώρα.

Πριν από 13 χρόνια η Φώφη Γεννηματά διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και μετάσταση σε οστό. Η πολιτικός θα δοκιμαζόταν από την ίδια ασθένεια που «χτύπησε» την οικογένεια της και θα πολεμούσε για χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της μάχης, η Φώφη Γεννηματά υπεβλήθη σε αφαίρεση όγκου στην Αθήνα και στη συνέχεια έφυγε στην Αμερική όπου υπεβλήθη σε πρωτοποριακή θεραπεία. Γύρισε πίσω και για χρόνια η κατάσταση της υγείας της ήταν καλή. Η Φώφη Γεννηματά είχε βγει νικήτρια στην πρώτη μάχη.

5410542

Ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς, έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1994, επτά μόλις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του και μητέρας της, Κάκιας Βέργου.

Η Πολιτεία υιοθετεί πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη κατά του καρκίνου

Υπέρ της προώθησης προγράμματος πρόληψης κατά του καρκίνου με την ονομασία «Φώφη Γεννηματά» τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος επικρότησε την ιδέα που κατέθεσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Θα είχε τεράστια σημασία να μπορέσουμε να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο με την ονομασία “Φώφη Γεννηματά”. Εγώ το υιοθετώ και θα το προωθήσω. Είναι μια πολύ καλή ιδέα και μπράβο στον κ. Μόσιαλο που την είχε», τόνισε ο κ. Πικραμμένος στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. «Η πρόληψη είναι καθοριστικό στοιχείο για κάθε ασθένεια. Πρέπει να φύγει ο φόβος που υπάρχει στους ανθρώπους να επισκεφθούν τον γιατρό», πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός από τη Σαουδική Αραβία σε συνομιλία του με δημοσιογράφους προανήγγειλε ότι η πολιτεία θα τιμήσει το παράδειγμα ακαταμάχητου σθένους και αδιάλειπτης προσφοράς, δίνοντας το όνομα της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ στο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ