Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιάστηκε με την Opinion στην…πλάτη – Τι δείχνουν τα τιμολόγια (Εικόνα)

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παράγγελνε και πλήρωνε για δημοσκοπήσεις στην εταιρεία που τώρα θεωρεί «ύποπτη» και στοχοποιεί – Τα 6.200 ευρώ για έρευνα που πληρώθηκε με δύο χρόνια καθυστέρηση

Συνεργασία και µε τον ΣΥΡΙΖΑ διαφαίνεται ότι είχε η εταιρεία Opinion Poll, αφού εµφανίζεται να έχει διεξαγάγει έρευνες για λογαριασµό της Κουµουνδούρου, που δεν δηµοσιεύθηκαν ούτε παραγγέλθηκαν από µίντια ή κάποιον άλλον φορέα.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία και τις πληροφορίες που δηµοσιοποιούν τα «Π», η συγκεκριµένη εταιρεία δηµοσκοπήσεων κάθε άλλο παρά άγνωστη ήταν στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, που εσχάτως τη συµπεριλαµβάνει στη λίστα των «ύποπτων» και «περίεργων» ερευνητικών φορέων της χώρας, εκτοξεύοντας σε βάρος της καταγγελίες για σχέσεις διαπλοκής µε την κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώµης. Στο πλαίσιο της πρότασης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή, η µοναδική εταιρεία που αναφέρεται ονοµαστικά από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι η Opinion Poll. «Να διερευνηθεί κάθε σπατάλη δηµόσιου χρήµατος από την κυβέρνηση προς τη δηµοσκοπική εταιρεία Opinion Poll, που διενεργεί δηµοσκοπήσεις πέραν κάθε δεοντολογίας, µε µόνο στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτικών στόχων της κυβέρνησης και τη χειραγώγηση των πολιτών…», αναφέρεται µεταξύ άλλων στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήµερα φέρνουµε στο φως της δηµοσιότητας ένα τιµολόγιο που φέρεται να έκοψε η συγκεκριµένη εταιρεία στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, όπως και το αποδεικτικό πληρωµής του από το ταµείο της Κουµουνδούρου, που, αν µη τι άλλο, δείχνει πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την εµπιστευόταν -τουλάχιστον τη συγκεκριµένη περίοδο- για το ερευνητικό της έργο, αφού τη χρησιµοποιούσε για τις κοµµατικές µετρήσεις των προθέσεων της κοινής γνώµης.

timologia
Το τιμολόγιο και η πληρωμή του ΣΥΡΙΖΑ στην Opinion Poll για τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το 2017, αλλά πληρώθηκε το 2019, έπειτα από διαβήματα διαμαρτυρίας στο λογιστήριο της Κουμουνδούρου

Ποιος έδωσε την εντολή για τη διεξαγωγή της έρευνας 

Σύµφωνα µε τα συγκεκριµένα στοιχεία, «η έρευνα της Οpinion Ρoll για λογαριασµό του ΣΥΡΙΖΑ διενεργήθηκε το 2017», δηλαδή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση. Ωστόσο, η πληρωµή, ύψους 6.200 ευρώ µε ΦΠΑ, έγινε στις 19/12/2019, δηλαδή µετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.∆., όπως γίνεται φανερό από το αποδεικτικό κατάθεσης.

Σύµφωνα µε πηγές της εταιρείας µε τις οποίες έχουν έρθει σε επαφή τα «Π», για να πληρωθεί από την Κουµουνδούρου η συγκεκριµένη δηµοσκόπηση, έστω και µε καθυστέρηση περίπου δύο ετών, χρειάστηκε να γίνουν διαβήµατα διαµαρτυρίας στο λογιστήριο του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης από το πρώην διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Θάνο Πατσέλο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι να είχε πάρει προφορική εντολή για τη διεξαγωγή της έρευνας από τον κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος το 2017 ήταν υπουργός Επικρατείας και συντονιστής του κυβερνητικού έργου.

Εκείνη την περίοδο, δηλαδή το 2017 και μετά, «ξεφύτρωσαν» στη δημοσκοπική αγορά διάφορες εταιρείες μετρήσεων της κοινής γνώμης, οι οποίες είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριµένη δηµοσκόπηση δεν είδε το φως της δηµοσιότητας, αλλά πήρε τον χαρακτήρα της «προσωπικής χρήσης». Είναι γνωστό άλλωστε ότι όλες οι δηµοσκοπήσεις την περίοδο του 2017 έδειχναν κάµψη του ΣΥΡΙΖΑ και τροχιά ανόδου στα ποσοστά της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Σαν τα μανιτάρια «ξεφύτρωναν» το 2017 οι εταιρείες µετρήσεων

Αξίζει να σηµειωθεί ότι εκείνη την περίοδο, δηλαδή το 2017 και µετά, «ξεφύτρωσαν» στη δηµοσκοπική αγορά διάφορες εταιρείες µετρήσεων της κοινής γνώµης, οι οποίες είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό και δηµοσιογραφικό προσκήνιο και πλέον είναι «φαντάσµατα». Οπως η περίφηµη Voxpop και κάποιες ακόµη, που στην πορεία αποδείχθηκε πως τις «εκπροσωπούσαν» κοµµατικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πολλά εκ των οποίων στον κύκλο του τότε αρµοδίου, κ. Βερναρδάκη.

Επίσης, αξίζει να σηµειωθεί ότι η µετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – εταιρείας ξεκίνησε όταν η Οpinion Ρoll διενήργησε µια δηµοσκόπηση για τις εσωκοµµατικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ που έδειχνε πως η Φώφη Γεννηµατά δεν έχει προοπτικές νίκης. Εκείνος που έσπευσε να «αποδοµήσει» την αξιοπιστία της έρευνας δεν ήταν κάποιος εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά ο φερόµενος ως άτυπος σύµβουλος του Αλ. Τσίπρα σε ζητήµατα δηµοσκοπήσεων, Ηλίας Νικολακόπουλος. Ο τελευταίος σε εκποµπή στον ραδιοφωνικό σταθµό «Στο Κόκκινο» του ΣΥΡΙΖΑ µίλησε απαξιωτικά για τη συγκεκριµένη εταιρεία και αµφισβήτησε πως είναι µέλος του ΣΕ∆ΕΑ.

Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ, µε αφορµή την επίµαχη δηµοσκόπηση για τις εσωκοµµατικές εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ., ζήτησε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας, προκειµένου να εξεταστεί η περίπτωση της Opinion Poll. Η εν λόγω εταιρεία έχει ήδη καταθέσει αγωγή εναντίον του κ. Νικολακόπουλου µετά από εξώδικο. Η αγωγή έχει οριστεί να εκδικαστεί το πρώτο δεκαπενθήµερο του ∆εκεµβρίου.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ