Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πώς θα μονιμοποιηθούν 4.910 νοσηλευτές της πανδημίας-Επιφυλάξεις από την ΠΟΕΔΗΝ για τη μοριοδότηση

Αναζητείται ειδική φόρμουλα μέσω ΑΣΕΠ

Στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη
, προς υπογραφή και έγκριση, βρίσκονται οι 4.910 προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ όλης της χώρας, οι οποίες, στη συνέχεια, θα λάβουν την
υπογραφή και την έγκριση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Πρόκειται για 4.000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 910 θέσεις προσωπικού λοιπών ειδικοτήτων, ενώ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει διαβεβαιώσει δημοσίως, αλλά και συγκεκριμένα την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία θα μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές οι οποίοι προσλήφθηκαν για τις ανάγκες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ της χώρας μας κατά τη διάρκεια της
εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Για τον σκοπό αυτόν, ο κ. Πλεύρης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας επιδιώκουν να είναι συμβατοί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου η προκήρυξη για την πρόσληψη 4.910 μόνιμων υγειονομικών για το ΕΣΥ να προβλέπει νομίμως ειδική, αυξημένη μοριοδότηση για τους εν λόγω επικουρικούς νοσηλευτές.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει σχετικά ο κ. Πλεύρης, μάλιστα, «τις επόμενες ημέρες θα γίνουν σαφείς ανακοινώσεις. Να ξέρουν όμως ότι όλοι όσοι υπηρετούν στο σύστημα με επικουρικές συμβάσεις θα ανανεωθούν. Ο ακριβής χρόνος θα καθοριστεί σε λίγες ημέρες, γιατί είμαστε σε συνεννόηση.

Θα βγει και η προκήρυξη των 4.000 νοσηλευτών και των 910 λοιπού προσωπικού. Εξετάζουμε να είμαστε και συμβατοί με το ΣτΕ, επειδή αναμένεται να υπάρξει και μοριοδότηση, διότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι όσοι έχουν στηρίξει το σύστημα με επικουρικές σχέσεις όλο αυτό το διάστημα να είναι και αυτοί οι οποίοι θα βρεθούν στο σύστημα με μόνιμες θέσεις. Βγαίνουν προκηρύξεις και τι λέμε; Οτι σε αυτές τις προκηρύξεις θα συνυπολογιστεί η παρουσία τους.

Για να μπορέσουν, όμως, να μείνουν στο σύστημα και να μην έχουμε μη συνταγματικές διαδικασίες, θα μπουν μέσω προκηρύξεων. Και ήδη οι πρώτες προκηρύξεις βγαίνουν. Τέσσερις χιλιάδες νοσηλευτές, 910 λοιπό προσωπικό. Θα βγουν και άλλες».

ΑΣΕΠ

Το σύνολο της διαδικασίας για την πρόσληψη 4.910 μόνιμων υγειονομικών για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας θα διενεργηθεί μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΣΕΠ συγκροτείται από 35 μέλη (πρόεδρος, 4 αντιπρόεδροι, 30 σύμβουλοι), οι οποίοι επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η Ολομέλεια, η Ελάσσων Ολομέλεια και τα τέσσερα Τμήματα λειτουργούν ως συλλογικά όργανα με συγκεκριμένες, ιεραρχημένες αρμοδιότητες στη λήψη αποφάσεων.

Τα μέλη του ΑΣΕΠ είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και επαγγελματικής επάρκειας και, ιδίως, πρόσωπα που έχουν διατελέσει ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, ανώτεροι ή ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί ή υπάλληλοι, καθηγητές ΑΕΙ ή ανώτατα στελέχη δημόσιων Οργανισμών και Επιχειρήσεων ή άλλων νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα. Το έργο του Συμβουλίου υποστηρίζεται ενεργά από τα υψηλών τυπικών και ουσιαστικών προσόντων στελέχη του Ειδικευμένου Επιστημονικού Προσωπικού και της Γραμματείας του ΑΣΕΠ.

ΕΜΠΛΟΚΗ

Πάντως, το ενδεχόμενο μιας πολύ σοβαρής εμπλοκής στην υπόθεση της προκήρυξης για την πρόσληψη 4.910 μόνιμων υγειονομικών για το ΕΣΥ της χώρας μας φοβάται ιδιαιτέρως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟ-ΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με όσα εξηγεί σήμερα στα «Π» ο Μιχάλης Γιαννάκος, λοιπόν, η μοριοδότηση των ήδη υπηρετούντων επικουρικών νοσηλευτών στην επικείμενη προκήρυξη «δεν είναι εξασφαλισμένη». Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, «τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα της εν λόγω μοριοδότησης αναμένεται να κρίνει στο επόμενο χρονικό διάστημα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας», στο οποίο έχουν προσφύγει «αποτυχόντες» προηγουμένων προκηρύξεων του
υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Γιαννάκος φοβάται, συγκεκριμένα, το ενδεχόμενο η Ολομέλεια του ΣτΕ «είτε να αποφανθεί εναντίον της ρύθμισης για τη μοριοδότηση των ήδη υπηρετούντων στο ΕΣΥ επικουρικών νοσηλευτών είτε να διατάξει την περικοπή του ύψους αυτή της μοριοδότησης». Είναι χαρακτηριστικό ότι το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ έχει παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια, καθώς το θέμα θεωρείται πολύ σημαντικό.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ