Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα – Με αποτίμηση των ελληνογερμανικών σχέσεων κλείνει ο κύκλος της στην καγκελαρία

To πρόγραμμα της απερχόμενης Γερμανίδας καγκελαρίου κατά την παραμονή της στη χώρα μας

Την Αθήνα επισκέπτεται αύριο η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ,
κατόπιν πρόσκλησης που της απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της συνόδου στη Σλοβενία.

Η Άνγκελα Μέρκελ το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί αποχαιρετιστήρια περιοδεία στις χώρες της Ευρώπης, καθώς μετά από 16 χρόνια κυριαρχίας η Γερμανίδα καγκελάριος θα εγκαταλείψει την εξουσία μετά τις βουλευτικές εκλογές στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Η Μέρκελ έρχεται στη χώρα μας σε μια ιδιαίτερα συμβολική ημέρα για την Ελλάδα, λόγω της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, σε μια ευκαιρία για την αποτίμηση των ελληνογερμανικών σχέσεων, που σημαδεύτηκαν από σοβαρές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, υπό το πρίσμα του ρόλου που διαδραμάτισε η Γερμανίδα καγκελάριος σε κρίσιμες για την Ελλάδα στιγμές.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ η καγκελάριος προσβλέπει στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί πάντα ότι οι λύσεις στα προβλήματα μπορούν να βρεθούν «μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού».

«Πεποίθησή μας είναι -και με βάση αυτήν ενεργούσε πάντα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και προσέθεσε: «Για αυτό χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες, ότι διεξάγουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στα δύσκολα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους. Διότι είναι σαφές ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού». Τόνισε μάλιστα ότι «αυτό η καγκελάριος το κατέστησε σαφές και κατά τις συνομιλίες της πρόσφατα στην Τουρκία».

Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και η οικονομική συνεργασία, όπως είχε ανακοινωθεί κατά την αναγγελία της επίσκεψής της στην Αθήνα.

«Με την Άνγκελα Μέρκελ θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων» είχε πει ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Μητσοτάκης: Τιμώ την ευθυκρισία της

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πολύ ικανοποιημένος που η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα πριν τη λήξη της θητείας της.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για την ευθυκρισία με την οποία κινείται η διαμόρφωση συναινέσεων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό όσων θέλουν να παίξουν έναν ενεργό ρόλο στο Συμβούλιο. Η ίδια έχει πει κάποιες στιγμές ζήτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες, είναι όμως εκείνη που στην κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα της Μέρκελ στην Αθήνα

Η κ. Μέρκελ θα έχει την Πέμπτη (28/10) το βράδυ δείπνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συναντηθεί και την Παρασκευή (29/10) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 12:30.

Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και η οικονομική συνεργασία, πρόσθεσε η κυρία Ντέμερ.

Η καγκελάριος, την Παρασκευή, θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα συναντήσει και νέους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ