Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πώς διαμορφώνονται τα στρατόπεδα στο ΚΙΝΑΛ ενόψει της εκλογής νέου αρχηγού – Οι βουλευτές και τα στελέχη που θα κρίνουν τη μάχη

Ανακατεύεται η τράπουλα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ – Οι νέοι συσχετισμοί μετά την κάθοδο του Γιώργου Παπανδρέου

Ένα από τα εµβληµατικά συνθήµατα του Κώστα Λαλιώτη τις εποχές του κραταιού ΠΑΣΟΚ ήταν «Το µέλλον ξεκίνησε». Παραφράζοντάς το, θα λέγαµε πως «η κούρσα των έξι ξεκίνησε», µε έπαθλο την ηγεσία ενός κόµµατος που δεν ξέρουµε αν στο τέλος της εκλογικής διαδροµής θα λέγεται Κίνηµα Αλλαγής ή ΠΑΣΟΚ. Οι έξι διεκδικητές συγκέντρωσαν αθροιστικά 83.000 υπογραφές, νούµερο αρκετά σηµαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι στις εθνικές εκλογές του 2019 είχαν ψηφίσει το Κίνηµα Αλλαγής 457.623 πολίτες. ∆ηλαδή, ένας στους πέντε ψηφοφόρους του κόµµατος υπέγραψε για κάποιον από τους έξι υποψηφίους. Η αντιπαράθεση εκ των πραγµάτων αλλάζει… πίστα από τη στιγµή που µπήκε στην κούρσα ο Γιώργος Παπανδρέου. Ταυτόχρονα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον στην κοινή γνώµη, µε το κρίσιµο ερώτηµα φυσικά να είναι αν αυτό θα αποτυπωθεί µε µεγάλη συµµετοχή στην κάλπη. Ηδη διαφαίνεται ότι η συζήτηση θα πάει, αφενός, στα θέµατα του παρελθόντος, όπως ήταν η είσοδος της χώρας στο µνηµόνιο και η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ το 2015, αφετέρου στο ζήτηµα των κυβερνητικών διαδικασιών και ιδιαίτερα σε αυτό των σχέσεων µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι κύριοι Ανδρουλάκης, Λοβέρδος και Παπανδρέου ερίζουν για την όσο το δυνατόν µεγαλύτερη επιρροή τους στους βουλευτές, τους πρώην βουλευτές, τους αυτοδιοικητικούς, τους συνδικαλιστές κ.λπ. Τα πρόσωπα, δηλαδή, εκείνα που µπορούν να κινητοποιήσουν περισσότερες δυνάµεις και να µαζέψουν ψήφους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κινούµενος όλο το προηγούµενο διάστηµα «κάτω από τα ραντάρ», µαζί µε τους δύο στενούς συνεργάτες του, τους Ανδρέα Σπυρόπουλο και Στέφανο Ξεκαλάκη, πέτυχε να έχει µαζί του 110 µέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Επιπλέον, διαφαίνεται ότι αρκούντως αυξηµένη θα είναι η επιρροή του και στην Κοινοβουλευτική Οµάδα, καθώς στο πλευρό του θα είναι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Γιώργος Φραγκίδης, ενώ φαίνεται ότι έχει ζεστό δίαυλο επικοινωνίας µε τους Απόστολο Πάνα, Ιλχάν Αχµέτ, ∆ηµήτρη Μπιάγκη, Μπαράν Μπουρχάν και Ευαγγελία Λιακούλη. Μαζί του είναι και πολλοί πρώην βουλευτές, όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Μιχάλης Τζελέπης, ο Βαγγέλης Αργύρης, ο Φρέντυ Παρασύρης, η Σούλα Μερεντίτη, o Θανάσης Χαντάβας κ.ά.

 Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει «οργώσει» εδώ και µήνες όλη την Ελλάδα, έχει επιλέξει τη σταδιακή δηµοσιοποίηση των προσώπων που τον στηρίζουν. Πρώτοι από όλους, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου και ∆ηµήτρης Κωνσταντόπουλος. Ενισχυµένη είναι η απήχησή του σε πρώην βουλευτές και στελέχη όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, ο Κώστας Μποτόπουλος, ο Γιάννης Μίχας, ο ∆ηµήτρης Σαράφογλου, ο Γιώργος Σιακαντάρης, ο Χρήστος Φωτίου, η Ελπίδα Τσουρή, ο Σπύρος Καρανικόλας, ο Αλέκος Αθανασιάδης και ο Γιάννης Βλατής.

 Οι τελευταίες προσθήκες

 Ο Γιώργος Παπανδρέου έως τώρα φαίνεται να στηρίζεται στον βασικό κορµό των στελεχών που τον είχαν ακολουθήσει στη δηµιουργία του ΚΙ∆ΗΣΟ, αλλά και σε κάποιες καινούργιες «προσθήκες». Στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού είναι (έως τώρα) οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Καµίνης, Γιώργος Αρβανιτίδης και πιθανότατα ο Ανδρέας Πουλάς. Επιπλέον, τον στηρίζουν πρώην υπουργοί, πρώην βουλευτές, καθώς και στελέχη όπως ο Θανάσης Τσούρας, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο ∆ηµήτρης Ρέππας, ο Γιώργος Πεταλωτής, ο Μιχάλης Καρχιµάκης, ο Σωκράτης Ξυνίδης, ο Γιώργος Ελενόπουλος, ο Γιάννης Παναγόπουλος, ο ∆ηµήτρης Μπράτης, η Αφροδίτη Παπαθανάση, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, η Μαρία Καρακλιούµη, ο Γιώργος Μπουλµπασάκος, η Τόνια Αντωνίου, η Πωλίνα Λάµψα, η Ντίνα Κυπρινιώτη, η Ευγενία Μπουρνόβα, ο ∆ηµήτρης Στάµου, ο Τάσος ∆αρσινός, η Νέλλη Παπαχελά, η Εφη Παγκάλου και ο Σταµάτης Μαλέλης. Σε διαφορετική λογική από τους τρεις ισχυρούς διεκδικητές της ηγεσίας θα κινηθούν οι Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης. Ο µεν κ. Καστανίδης θα επιδιώξει µε κάθε τρόπο τη µεγαλύτερη δυνατή πολιτικοποίηση της διαδικασίας και την έµφαση στην αντιδεξιά γραµµή που πρέπει να ακολουθεί το κόµµα. Στον αντίποδα, οι κύριοι Γερουλάνος και Χρηστίδης θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν το νεωτερικό προφίλ τους, να χρησιµοποιήσουν τα social media και να απευθυνθούν σε ειδικά κοινά. Ο στόχος και για τους τρεις είναι να φτάσουν έως το τέλος της διαδροµής και να είναι παρόντες στην κάλπη της 5ης ∆εκεµβρίου. Την ίδια ώρα, υπάρχει και ένα δίκτυο σηµαντικών παραγόντων που θα παίξουν σταθεροποιητικό ρόλο στις διαδικασίες. Στην κατηγορία αυτή είναι πρόσωπα κύρους, όπως ο πρώην γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, αλλά και οι δύο στενότεροι συνεργάτες της Φώφης Γεννηµατά, Χρήστος Πρωτόπαπας και Μανώλης Οθωνας. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον νυν γραµµατέα και εκπρόσωπο Τύπου του κόµµατος, Μανώλη Χριστοδουλάκη, στο παρασκήνιο εργάζεται µε συνέπεια για την υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ