Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δείπνο Μητσοτάκη – Μέρκελ με θέα τον Ακρόπολη: Ψάρι και καλτσούνια στο μενού – Τι θα συζητήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου

Θα συναντήσει και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας,  Άγκελα Μέρκελ
υποδέχθηκε στο σπίτι του στον Λυκαβηττό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραθέτοντάς της δείπνο με θέα την Ακρόπολη.

Η κ. Μέρκελ ταξιδεύει για τελευταία φορά στην χώρα μας με την ιδιότητα της καγκελαρίου και θα έχει την ευκαιρία την Παρασκευή να συνομιλήσει τόσο με τον κ. Μητσοτάκη, όσο και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για μια σειρά διμερών και διεθνών θεμάτων.

Το βράδυ, ωστόσο, προηγήθηκε το δείπνο στον Λυκαβηττό με άκρως κρητικό μενού, αφού  ο κ. Μητσοτάκης πρόσφερε στην κ. Μέρκελ να δοκιμάσει καλτσούνια και παραδοσιακή ελληνική σπανακόπιτα. Το κυρίως γεύμα περιελάμβανε ψάρι, ενώ συνοδευόταν από πράσινη σαλάτα και καλό ελληνικό κρασί.

Η ιδιωτική συνάντηση των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε στις 10:45, ενώ αμέσως μετά η Α. Μέρκελ αναχώρησε με προορισμό το ξενοδοχείο στο Καβούρι, όπου και θα διανυκτερεύσει.

5413435
5413436

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί επισήμως την την κ. Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής. Το πρόγραμμα της καγκελαρίου αρχίζει στις 9 το πρωί με την ομιλία της σε νέους, που θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στις 10:15 θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ακολούθως, στις 10:50, η κυρία Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συνάντησή τους, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

5413437
5413438

Kυβερνητικές πηγές: Δεν είμαστε η Ελλάδα του 2015

«Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική» ξεκαθάριζαν κυβερνητικοί κύκλοι για την τελευταία επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελαρίου στη χώρα μας. «Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, κατόπιν της πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο ΕΕ -Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, είναι μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων», όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα. «Είναι ένας απολογισμός που θα γίνει σε μια άλλη φάση τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα» τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές.
 
Σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός ΕΕ, αλλά και για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάνει φυγή προς τα εμπρός. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις. Όπως τόνιζαν, «στη συνάντηση θα γίνει μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση με Αιγύπτου-Ελλάδας, ζήτημα μαζί με την γεωπολιτική του διάσταση και τη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για  δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων

Στην ερώτηση της «ΕΡΤ», με ποια συναισθήματα μεταβαίνει στην Αθήνα μετά τη δημόσια δήλωσή της ότι η δυσκολότερη στιγμή της θητείας της στην καγκελαρία ήταν όταν στην κρίση χρέους ζήτησε πολλά από τους Έλληνες, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε: «Η καγκελάριος είναι ευγνώμων για την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού να επισκεφθεί την Αθήνα και χαίρεται για την επίσκεψη και τις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα όχι μόνον με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Σακελαροπούλου».

Στην ερώτηση τί κομίζει στην Αθήνα μετά και τη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον Tούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τη μεσολάβησή της στην αποκλιμάκωση της ελληνο-τουρκικής κρίσης εξαιτίας των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ζάιμπερ είπε: 
«Πεποίθησή μας είναι – και αυτός ήταν ο γνώμονας για την γερμανική κυβέρνηση – ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι προς το συμφέρον όχι μόνον των δύο αυτών χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Για αυτό χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε ως γερμανική κυβέρνηση το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία μπήκαν ξανά σε πορεία συνομιλιών, ότι διεξάγουν διερευνητικές διαπραγματεύσεις για να βρουν λύσεις στα δύσκολα, ανοιχτά μεταξύ των δύο χωρών ζητήματα. Διότι είναι σαφές, ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνον με διάλογο και σε πνεύμα αλληλο-σεβασμού. Αυτό έκανε σαφές η καγκελάριος Μέρκελ και στις συνομιλίες που είχε στην Τουρκία».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ