Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σακελλαροπούλου: Πολλές φορές αισθανθήκαμε δικαιολογημένα μόνοι – Μέρκελ: O διάλογος ήταν πάντα το κλειδί

«Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε την πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης για σχεδόν δύο δεκαετίες» δήλωσε η ΠτΔ

Με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλο συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Προεδρικό μέγαρο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ
η οποία πραγμαοτποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Η κ. Μέρκελ έφτασε ακριβώς στις 10:15 στο προεδρικό Μέγαρο όπου την υποδέχθηκε η κ. Σακελλαροπούλου.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παίρνει τον λόγο:

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σε μεγάλο μέρος την πολιτική της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης για σχεδόν 2 δεκαετίες. Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης επί 16 χρόνια είμαι σίγουρη ότι σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις αλλά σας πρόσφερε και την ικανοποίηση να συμβάλλατε προσωπικά στην αντιμετώπιση καταστάσεων δύσκολων για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για τις προσπάθειες που κάνατε για την ενίσχυση και την διαφύλαξη των διμερών μας σχέσεων και για την σταθερά φιλεοευρωπαϊκή σας στάση για μια σειρά από ζητήματα που έθεσαν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή. Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης και ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και η Ελλάδα κλήθηκε να πληρώσει βαρύ τίμημα και αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι».

«Όλα όσα ζήσαμε συνέβαλλαν στην αλληλοκατανόηση. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε την συνοχή της. Προσβλέπουμε στην στήριξη της Γερμανίας στα εθνικά μας θέματα και προσβλέπουμε στον διάλογο πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο προϋπόθεση για διάλογο είναι να υπάρχει καλή διάθεση». Η κ. Σακελλαροπούλου καταλήγοντας ευχήθηκε στην Γερμανίδα καγκελάριο τώρα που θα αποσυρθεί από την πολιτική να απολαύσει ανθρώπινες στιγμές με τους δικούς της ανθρώπους».

Μέρκελ: O διάλογος ήταν πάντα το κλειδί

Η Άνγκελα Μέρκελ αφού ευχαρίστησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την υποδοχή είπε: «Και όπως είπα όταν σας πρωτο-συνάντησα χαίρομαι ότι είστε γυναίκα, ελπίζω να αποτελέσει κανονικότητα αυτό πια.

Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που είχαν κάποια σκαμπανεβάσματα, εδράζουν όμως σε στέρεες βάσεις. Και πρέπει να πω ότι ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί για την εξεύρεση λύσης.

Οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά. Είχαμε τη σταθεροποίηση του ευρώ, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό που συνεργαστήκαμε καλά.

Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία, ήταν μια εντελώς διαφορετική πρόκληση, ειδικά για την Ευρώπη που είχε αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι φτιάξαμε τα Ταμεία Ανάκαμψης.

Αυτό που μας έδωσε δύναμη ήταν ότι είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί, Γερμανία και Ελλάδα.

Και νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασική αίσθηση και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη».

H Άνγκελα Μέρκελ, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας . Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ