Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΚΙΝΑΛ: Το ραντεβού με Ρέππα «έκαψε» τον Κεγκέρογλου – Σκανδαλιδης και Κατρίνης το «διάδοχο σχήμα» στη Βουλή

To «μυστικό γεύμα» που αποκάλυψαν τα Παραπολιτικά πυροδότησε ισχυρές εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΚΙΝΑΛ

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών» του Σαββάτου περί μυστικής συνάντησης του Γραμματέα της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ Β. Κεγκέρογλου με τον στενό συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου Δ. Ρέππα και τον «Παπανδρεϊκό» βουλευτή Γ. Αρβανιτίδη πυροδότησε ισχυρές εσωκομματικές αντιδράσεις, ενώ στάθηκε αφορμή να δρομολογηθούν εξελίξεις δυσάρεστες προς το πρόσωπο του αναφορικά με την φιλοδοξία του να «εκτελεί ο ίδιος χρέη μεταβατικού προέδρου μέχρις ότου εκλεγεί νέα ηγεσία».

kegkerogloy_2

Μετά το ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών» του Σαββάτου και ενώ ο ίδιος την προηγούμενη ημέρα δήλωνε πως θα εισηγηθεί στην συνεδρίαση της Κ.Ο να είναι ο ίδιος μεταβατικός διάδοχος της Φ. Γεννηματά τα πράγματα άλλαξαν. Με αποτέλεσμα να τον αποθαρρύνουν από την κατάθεση μιας τέτοιας πρότασης ακόμη και οι στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι έχοντας «εκτεθεί» ως επιτελείο από το ραντεβού του με τον Δ. Ρέππα που είδε το φως της δημοσιότητας, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να «χρεωθούν» ενδεχόμενη απόρριψη της πρότασης του από τα μέλη της Κ.Ο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως και στενοί συνεργάτες της Φ. Γεννηματά, όπως οι Μ. Όθωνας και Χ. Πρωτόπαπας, του διαμήνυσαν από το Σάββατο το βράδυ να μην «κάνει τίποτα».

Έτσι λοιπόν στην αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ η λύση που αναμένεται να δοθεί είναι μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές το κόμμα να εκπροσωπείται στις κοινοβουλευτικές μάχες από τους δυο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Κ. Σκανδαλίδη και Μ. Κατρίνη και όχι τον κ. Κεγκέρογλου.

Τι έγραψαν το Σάββατο τα Παραπολιτικά

Άγρια τροπή αναμένεται να πάρουν οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. τις επόμενες ημέρες, καθώς μετά την κηδεία της Φ. Γεννηματά όλα δείχνουν ότι ο χώρος επιστρέφει εκ νέου στην «κανονικότητα» της «εσωστρέφειας» και των εντάσεων. Η μάχη του παρασκηνίου, με γεύματα και μυστικές διαβουλεύσεις, άρχισε ήδη να εκδηλώνεται, δεδομένου πως, μετά τον αναπάντεχο χαμό της Φ. Γεννηματά, άνοιξαν και νέες εκκρεμότητες, που προσελκύουν αναπόφευκτα το ενδιαφέρον των υποψηφίων για την αρχηγία του κόμματος.

Ετσι, λοιπόν, σε μείζονος σημασίας θέμα αναδεικνύεται η κάλυψη του δυσαναπλήρωτου κενού της Φ. Γεννηματά στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Δηλαδή, η λύση που θα δρομολογηθεί προκειμένου το ΚΙΝ.ΑΛ. να εκπροσωπείται εντός της εθνικής αντιπροσωπίας με ιεραρχημένο και συντεταγμένο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, προκρίνονται διαφορετικές λύσεις, καθώς ο κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει υποχρεωτική εκλογή νέου επικεφαλής σε κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όπως είναι το ΚΙΝ.ΑΛ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στο παρασκήνιο δεν έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες και προς αυτή την κατεύθυνση, κυρίως από στελέχη που δρουν υποστηρικτικά υπέρ της υποψηφιότητας του Γ. Παπανδρέου, όπως είναι ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ., Β. Κεγκέρογλου, και ο βουλευτής του κόμματος Γ. Αρβανιτίδης.

Οπως αποκαλύπτουν τα «Π», τα προαναφερθέντα πρόσωπα μαζί με τον πρώην υπουργό και δεξί χέρι του Γ. Παπανδρέου Δημήτρη Ρέππα, ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, πραγματοποίησαν «μυστικό γεύμα» σε εστιατόριο των Εξαρχείων και για τουλάχιστον τρεις ώρες εξέταζαν, μεταξύ άλλων, διεξοδικά τις επιλογές που έχουν μπροστά τους σε σχέση με τις λύσεις που πρέπει να δρομολογηθούν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αρχικώς, κάτι που πυροδότησε εσωτερικές αντιδράσεις: Ο βουλευτής Γ. Αρβανιτίδης σε συνεννόηση με τον Β. Κεγκέρογλου «χρεώθηκαν» την απόπειρα μιας πρωτοβουλίας υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού μπλοκ βουλευτών που θα πρότεινε για επικεφαλής της Κ.Ο. τον Γ. Παπανδρέου. Αυτή η ιδέα δεν προχώρησε, αφενός γιατί λέγεται πως ξεσηκώθηκαν οι άλλοι υποψήφιοι, αφετέρου επειδή δεν έβγαιναν τα «κουκιά» «Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο Γ. Παπανδρέου θα έφτανε οριακά σε ψήφους το 49% της Κ.Ο.», λένε όσοι γνωρίζουν την αριθμητική των συσχετισμών εντός της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ.

Στη συνέχεια, άρχισε να κυκλοφορεί ένα άλλο σενάριο, που σχετίζεται και με τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Το ενδεχόμενο, δηλαδή, να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας ο Χάρης Καστανίδης και το μπλοκ των «παπανδρεϊκών» βουλευτών να τον προτείνει για επικεφαλής της Κ.Ο. μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας στο κόμμα.

Ο Χ. Καστανίδης δεν πείστηκε πως μπορεί να του βγει σε καλό μια κίνηση υπαναχώρησης, καθώς ήδη θεωρεί ότι έχει «παγιδευτεί» μία φορά από τον Γ. Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος πριν από μήνες τον διαβεβαίωνε πως δεν τον ενδιαφέρει να είναι ο ίδιος υποψήφιος για την προεδρία, όπως σχολιάζεται.

Στην παρούσα φάση, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαριστεί και στις αρχές της εβδομάδας, οπότε θα συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΚΙΝ. ΑΛ., η πλευρά του Γ. Παπανδρέου φαίνεται να προκρίνει ως ενδεδειγμένη λύση τον ρόλο του «μεταβατικού αρχηγού» να τον αναλάβει θεσμικά ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, Β. Κεγκέρογλου, κάτι που και ο ίδιος φαίνεται ότι επιθυμεί, αν κρίνουμε από τις τελευταίες δηλώσεις του την Παρασκευή το πρωί. Ωστόσο, η πλευρά των άλλων υποψηφίων, κυρίως των Ν. Ανδρουλάκη, Ανδρ. Λοβέρδου και Π. Γερουλάνου, φαίνεται να μην υποστηρίζει το σενάριο της προσωρινής «ηγετικής ανάδειξης» του κ. Κεγκέρογλου, παρέχοντάς του την εξουσιοδότηση να είναι ο άτυπος επικεφαλής της Κ.Ο. Βουλευτές που βρίσκονται κοντά στους προαναφερθέντες υποψηφίους πιστεύουν πως, αν δεν υπάρξει ψηφοφορία για την ανάδειξη μεταβατικού προέδρου στην Κ.Ο., τότε η εκπροσώπηση του κόμματος θα ανατεθεί στους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους: τον Κ. Σκανδαλίδη και τον Μ. Κατρίνη.

Πάντως, αν και υπάρχει δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος δεν τηρεί ίσες αποστάσεις απέναντι στα πράγματα, καθώς κρίνεται ότι βρίσκεται σε «υπόγεια συνεννόηση» με τους επιτελάρχες του Γ. Παπανδρέου, όπως τον Δ. Ρέππα, όπως σχολιάζεται, τα στρατόπεδα των άλλων υποψηφίων δεν δείχνουν διάθεση να προκαλέσουν δημοσίως «φασαρία» για το θέμα του επικεφαλής της Κ.Ο. και βρίσκονται σε στάση αναμονής μέχρι τη συνεδρίαση του οργάνου. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που επίσης αρχίζει να πυροδοτεί έριδες είναι η προσπάθεια ορισμένων υποψηφίων, όπως του Π. Χρηστίδη, να ανοίξει μια συζήτηση περί αναβολής των εσωκομματικών εκλογών, προβάλλοντας το επιχείρημα της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο μετά τον θάνατο της Φ. Γεννηματά.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ