Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Έκτακτη σύσκεψη Γεραπετρίτη – Σκέρτσου με περιφερειάρχες για την έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα

Θα εξετάσουν τρόπους ανάσχεσης της εξάπλωσης του κοροναϊού

Σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου συγκάλεσε η κυβέρνηση μετά τα τελευταία αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου τρόπους ανάσχεσης της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Υπό το βάρος της επιδημιολογικής κατάστασης έχιε ξεκινήσει συζήτηση για την επαναφορά μέτρων που θα αναχαιτίσουν την πανδημία, τουλάχιστον στις «κόκκινες» περιοχές.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν πως η διενέργεια περισσότερων τεστ ο testing και η «επιδημία» ελέγχων όπου ορίζει η νομοθεσία είναι επιτακτική, ενώ δεν αποκλείουν νέο πλέγμα μέτρων για να ανακοπεί η επιδημία. Με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους μιλούν για σημαντική αυξητική τάση του επιδημικού κύματος.

Τα κρούσματα κοροναϊού διπλασιάζονται κάθε 20 ημέρες. Το αντίστοιχο περυσινό -δραματικό- διάστημα τα κρούσματα διπλασιάζονταν κάθε 8 με 10 ημέρες, οδηγώντας στον μαύρο Νοέμβριο που ολοκληρώθηκε με 64.500 κρούσματα και 1.780 θανάτους. Στο άκρως δυσοίωνο σενάριο της εκθετικής αύξησης με τον ρυθμό του περασμένου Νοεμβρίου εκτιμάται ότι τα κρούσματα μέσα στις επόμενες τέσσερις με πέντε εβδομάδες θα μπορούσαν να ξεπερνούν σε ημερήσια βάση τα 10.000 και οι θάνατοι τους 100.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τα ενδεχόμενα μέτρα θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Επιτροπής μεθαύριο, Τετάρτη, με το πρώτο που συζητείται να αφορά τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των εστιατορίων μέχρι τη μία τα μεσάνυχτα. Μάλιστα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξη στον Σκάι προχθές ανέφερε ότι αν το σύστημα υγείας φτάσει σε ακραία στάδια πίεσης ενδεχομένως να χρειαστεί να κλείσουν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης σε «κόκκινες» περιοχές.

Τι θα αλλάξει στη διασκέδαση

Οι ειδικοί σκέφτονται να εισηγηθούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης, σχετικά με το στέγαστρο και τα προστατευτικά πλαϊνά που χρησιμοποιούνται για το κρύο, τα οποία δε θα πρέπει να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ύψος, ειδάλλως θα θεωρούνται κλειστοί χώροι.

Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους οι ειδικοί αναμένεται να προτείνουν αυξημένο έλεγχο, με τη διενέργεια rapid test τρεις φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Ενώ, δεν αποκλείεται να τεθούν και μέτρα περαιτέρω περιορισμών ειδικά στις επιβαρυμένες περιοχές, καθώς στη βόρεια Ελλάδα η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 95%.

Επίσης, οι αυξημένοι έλεγχοι, με επέκταση των rapid test από δύο που είναι σήμερα σε τρία σε εβδομαδιαία βάση, για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως του αντικειμένου εργασίας τους, εξετάζεται επίσης από τους ειδικούς. Τέλος, σημαντικό θεωρούν αλλά δυστυχώς με μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή τούτο θέμα των ελέγχων των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης των θαμώνων σε όλους τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Όχι» σε lockdown λένε τα μέλη της επιτροπής

Την ίδια στιγμή, τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων εμφανίζονται αρνητικά απέναντι στο ενδεχόμενο επ
ιβολής ενός lockdown σαν και αυτά που ζήσαμε στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα. Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Επίκουρου Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη στον ΣΚΑΙ, ότι σε ακραίες περιπτώσεις και αν φτάσει το ΕΣΥ στα όριά του σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν αποκλείεται να επιβληθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για τους ανεμβολίαστους, πιθανόν στην εστίαση, αλλά όχι lockdown, και ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τοποθετήθηκε σχετικά.

«Δεν υπάρχει κάποια σκέψη για lockdown. Προσωπικά είμαι αντίθετος.

Πρέπει να σκεφτούμε μέτρα που θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση και λιγότερο κόστος. Τα μέτρα αυτά δε θα πρέπει να οδηγήσουν σε κλείσιμο και πάλι την κοινωνία. Για παράδειγμα, ένα μέτρο θα μπορούσε να είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε περιοχές που είναι στο «κόκκινο», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «στο παρελθόν αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα τύπου lockdown επειδή δεν υπήρχε το εμβόλιο. Πλέον δεν πρέπει να ξανασκεφτούμε ή να είναι στις προτεραιότητες μας τέτοια μέτρα. Πρέπει να καταλάβουν και οι μη εμβολιασμένοι ότι η προσωπική τους επιλογή έχει και το ανάλογο κόστος. Αδικούμε εμβολιασμένους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας, πρέπει να χειρουργηθούν και δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ. Είναι ηθικό; Είναι δίκιο; Και είναι δίκιο να κλείσουμε όλη την κοινωνία επειδή κάποιοι δεν πείστηκαν για οποιαδήποτε λόγο να εμβολιαστούν;»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ