Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΗΠΑ: Συνεχίζεται το «ράπισμα» στην Τουρκία για F-16 και ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ταγίπ Ερντογάν συνταντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου G20

Συνεχίζεται το «ράπισμα» από τις ΗΠΑ
στην Τουρκία, στον απόηχο της συνάντησης ΜπάιντενΕρντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου G20, στην Ρώμη.

«Η συνάντηση κάλυψε ένα πλήρες φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων. Και ναι, κάλυψε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι «θα συνεχίσουμε να θέτουμε αυτά τα ζητήματα, διότι αυτό είμαστε ως χώρα, αυτό είμαι εγώ ως πρόεδρος, θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε δημόσια, όποια τριβή και αν προκαλέσουν».

Μάλιστα, ο Σάλιβαν ξεκαθάρισε ότι «το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να σχεδιαστεί και να ενθαρρυνθεί προς μια βαθιά δέσμευση στις δημοκρατικές παραδόσεις και αξίες που το στηρίζουν από την αρχή».

Ωστόσο, χαρακτήρισε: «Ως εποικοδομητική και άμεση» τη συνάντηση Μπάιντεν με Ερντογάν και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα εργαστούμε σε αυτό με την Τουρκία. Θα εργαστούμε σε αυτό με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στο εσωτερικό τους», τόνισε.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, μετά από το τέλος της συνάντησης στη Ρώμη που διήρκεσε μία ώρα και δέκα λεπτά, διέψευδε τον τούρκο πρόεδρο, καθώς ξεκαθάριζε ότι ο Μπάιντεν έθεσε στη Ρώμη το θέμα της ανατολικής Μεσογείου – με τις πληροφορίες να θέλουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τονίζει την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αποφυγής κινήσεων που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν αρνήθηκε αρχικά ότι τέθηκε το θέμα στη Ρώμη, για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να συνεργαστούν», χωρίς να επεκταθεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν διεμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό του σχετικά με το πρόσφατο αίτημά του για αγορά 40 F-16 νέας γενιάς, ότι η έγκριση για μία τέτοια προμήθεια απαιτείται να περάσει από το Κογκρέσο, όπως προβλέπεται από την αμερικανική νομοθεσία. Υπενθύμισε δε, ότι οι S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία αποτελούν ευρύτερο πρόβλημα στις αμυντικές σχέσεις των δυο χωρών, κι όχι μόνο για το Κογκρέσο.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ