Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

«Καμπανάκι» για την έκρηξη κρουσμάτων κρούουν ειδικοί και κυβέρνηση: Ποια νέα μέτρα έρχονται – Τι αλλάζει σε self test και εστίαση

Αναμένεται να υπάρξει σειρά συσκέψεων, των ειδικών και της κυβέρνησης, προκειμένου να καταλήξουν στα σε αυτά τα νέα μέτρα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι λοιμωξιολόγοι, καθώς μέρα με τη μέρα παρατηρείται έξαρση του κοροναϊού, η οποία σηματοδοτείται από την άνοδο κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Την έντονη ανησυχία της εκφράζει από τη μεριά της και η κυβέρνηση, η οποία μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώνει και επίσημα νέα μέτρα.

Ειδικότερα αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα τεστ για ανεμβολίαστους με δική τους επιβάρυνση, περισσότεροι χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους, νέοι περιορισμοί σε «κόκκινες» περιοχές, ενώ μέσα στην εβδομάδα αρχίζει και η καθημερινή αποστολή sms σε ανεμβολίαστους.

Το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων έθεσε σε συναγερμό κυβέρνηση και επιστήμονες, καθώς παράλληλα η ανάλυση των λυμάτων δείχνει περαιτέρω αύξηση του ιικού φορτίου. Νέα μέτρα πλέον μπήκαν στο τραπέζι για εστίαση και ανεμβολίαστους.

Το ενδεχόμενο νέων μέτρων κυρίως στις «κόκκινες» περιοχές προανήγγειλε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ίσως να κλείσουν τα κέντρα διασκέδασης στις κόκκινες περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα. Όποια μέτρα σκεφτόμαστε πρέπει να είναι βιώσιμα σε βάθος χρόνου. Το μόνο βιώσιμο μέτρο σε βάθος χρόνου είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και μέτρα κοινωνική αποστασιοποίησης χρειαστούν θα είναι μόνο σε ακραίες συνθήκες και σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού», δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Μέτρα για τους μικτούς χώρους

Η αρχή θα γίνει στην εστίαση και συγκεκριμένα σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Η επιτροπή μελετά ήδη να χαρακτηρίσει ως κλειστούς, τους εξωτερικούς χώρους έχουν πλαϊνά  προστατευτικά.

Πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η μουσική στις «κόκκινες» περιοχές να απαγορευτεί.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι στην εστίαση θα υποχρεούνται να κάνουν 3 rapid test 3 φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

«Βομβαρδισμός» SMS στους ανεμβολιαστους

Σε μπαράζ μηνυμάτων προς τους ανεμβολίαστους πολίτες θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αυξηθούν έστω και την ύστατη ώρα οι εμβολιασμοί.

«Αυτό που ειπώθηκε χθες είναι να γίνει αποστολή SMS στα κινητά αυτών που πρέπει να εμβολιαστούν. Θα πρέπει να πιεστούν τα άτομα 70 ετών και άνω, γιατί είναι εκείνα τα άτομα που θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και θα πεθάνουν», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΠΚΑ, Παθολόγος, κα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Την αντίθεσή του με την εκστρατεία των SMS σε ανεμβολίαστους εξέφρασε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις των ειδικών για 5000 κρούσματα τον Νοέμβριο και έκρηξη διασωληνώσεων αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα, με το ΕΣΥ να βρίσκεται ήδη κάτω υπό ασφυκτική πίεση.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ