Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πλεύρης: Ζητάμε και από ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Σύστημα – Ανοικτό το ενδεχόμενο επίταξης

«Τα νέα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά προστατευτικό», τόνισε ο υπουργός

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στην διάρκεια της υποστήριξης της τροπολογίας που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την οδική ασφάλεια εξήγησε η τροπολογία αυτή σκοπό έχει να: «Παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς, ειδικοτήτων που έχει ανάγκη το σύστημα, να μπορέσουν να παράσχουν υπηρεσίες για συγκεκριμένο διάστημα και να αμείβονται για την κάθε εφημερία που θα κάνουν με το ποσό των 250 ευρώ-και μάλιστα υπάρχει και μια συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε αυτά να είναι με αυτοτελή φορολόγηση».

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως ήδη το υπουργείο Υγείας λαμβάνει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλία. «Ζητάμε και από ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Σύστημα», εξήγησε ο υπουργός.

Ακόμη, τόνισε χαρακτηριστικά πως με το ίδιο ποσό θα αμείβονται και οι γιατροί του ΕΣΥ για εφημερίες που κάνουν πάνω από το πλαφόν και με τα ίδια φορολογικά κίνητρα.

Σχετικά με τη διάταξη της τροπολογία που αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού, ο υπουργός ανέφερε ότι η επανεξέταση του μέτρου επεκτείνεται μέχρι τις 31/12/2021. Όσοι μόνιμοι γιατροί δεν έχουν εμβολιαστεί, θα βρίσκονται σε αναστολή όσο χρειαστεί, ενώστους ανεμβολίαστους επικουρικούς δεν θα τους ανανεωθεί η σύμβαση.

Το 87% με το 90% που βρίσκεται στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί

Το ΕΣΥ, υπογράμμισε ο υπουργός, έχει ενισχυθεί πολύ σημαντικά με μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς, έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ που έχουμε στη διάθεσή μας, ενώ παράλληλα ζητάμε τη συνδρομή και μας την παρέχει ήδη και ο ιδιωτικός τομέας. Επίσης, το 87% με το 90% που βρίσκεται στις ΜΕΘ είναι άνθρωποι ανεμβολίαστοι. Οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να μεταδώσουν τον ιό και προσέθεσε πως η τρίτη δόση είναι πολύ σημαντική να γίνει.

Τα νέα μέτρα έχουν προστατευτικό χαρακτήρα 

Σχετικά με τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από την Κυβέρνηση ο υπουργός τόνισε: «Και θα λαμβάνονται από εδώ και πέρα. Αυτά θα έχουν σχέση πάντα με τους συνανθρώπους μας που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν».

Επιπλέον τόνισε πως: «Δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά προστατευτικό, καθώς αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο δεν μπορεί προς χάρη της δημόσιας Υγείας να έχουν τις ίδιες ελευθερίες με εκείνους που ούτε κινδυνεύουν οι ίδιοι να νοσήσουν, ούτε είναι κίνδυνος μετάδοσης».

Στη συνέχεια ο κ. Πλεύρης απάντησε σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης και ζήτησε από το Κίνημα Αλλαγής να κατονομάσει σε ποιες άλλες κατηγορίες εκτός των υγειονομικών θα έβλεπε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Τί απάντησε στα όσα ανακοίνωσε ο Τσίπρας για τα νέα μέτρα

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε σοβαρή αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι: «Στις εκκλησίες, με τα χθεσινά μέτρα, όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα κάνουν άπαντες δύο τεστ, βάζουμε τον περιορισμό μάσκας και τις αποστάσεις» και σημείωσε πως σύμφωνα με το συνταγματικό πλαίσιο οι περιορισμοί που μπορούν να τεθούν έχουν να κάνουν πάντα υπό τη βάση εάν πρόκειται για απαραίτητες ή μη δραστηριότητες.

Σχετικά με τα όσα ανακοίνωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είπε πως: «Πρόσβαλε τα 33 μέλη της Επιτροπής, που είναι επιστήμονες κοινής αποδοχής, από τα πανεπιστήμια και ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ελληνική κοινωνία,  που επί ενάμιση χρόνο αφιλοκερδώς συμβουλεύουν την Πολιτεία». Ξεκαθάρισε πως «ο υπουργός και η κυβέρνηση δεν κρύβεται πίσω από καμία Επιτροπή».

«Ζητάμε τι μέτρα πρέπει να ληφθούν και μας εισηγούνται. Δεν υπερκαλύπτει ο ένας τον άλλο, ο καθένας έχει τον ρόλο του. Και στα συγκεκριμένα μέτρα η απόφαση ήταν ομόφωνη, κανείς δεν είπε ότι δεν είναι σωστά» σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με τα αποθέματα του εμβολίου εξήγησε ότι δεν έκανε η χώρα μας κάποια παραγγελία αλλά υπήρχε η προμήθεια με βάση την συμφωνία της ΕΕ που ως κριτήριο είχε το σύνολο του πληθυσμού κάθε χώρας.

«Το απόθεμα δημιουργήθηκε από τους συμπολίτες μας που δεν εμβολιάσθηκαν και επειδή υπάρχει ημερομηνία λήξεως στα εμβόλια, για αυτό πρέπει να γίνονται διακρατικές συμφωνίες για πωλήσεις ή δωρεές σε τρίτες χώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνεις νέες προμήθειες, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες είτε να εμβολιαστούν όλοι ή να κάνουν τρίτη δόση».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ