Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γκάγκα: Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο – Δεν υπάρχει διασωληνωμένος σε ράντζο

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 6.808 κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ – Διπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας

Στον απόηχο του νέου αρνητικού ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού, πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Έκκληση για εμβολιασμό εγκύων

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο «μαύρο» ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων τονίζοντας ότι η διασπορά του ιού να είναι πάρα πολύ μεγάλη, επισημαίνοντας πως «έχουμε και θανάτους εγκύων. Κάνω έκκληση για εμβολιασμό. Είναι για την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού».

Επεσήμανε ότι πλειοψηφία των θανάτων αφορά άτομα μεγάλης ηλικίας, με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό και στην μεγάλη πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.

Εκανε, ωστόσο ειδική αναφορά στους θανάτους ατόμων μικρής ηλικίας τονίζοντας πως χθες κατέληξε ένας 39χρονος και προχθές ένα 27χρονος.

Δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι σε ράντζα

Η υπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση των κλινών covid στα νοσοκομεία της χώρας παραθέτοντας συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλά το ποσοστά των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται κυρίως στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Μάλιστα, θέλησε να τονίσει πως δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι σε ράντζα αλλά «υπάρχουν άνθρωποι διασωληνωμένοι και σε μονάδες χειρουργείων», ενώ στη συνέχεια έδωσε μερικά στοιχεία για τις κλίνες ΜΕΘ, εξηγώντας πως τον Σεπτέμβριο του 2019, η 1η ΥΠΕ, «είχαμε 156 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα έχουμε 374 εκ των οποίων οι 189 είναι COVID. Εχουμε πολύ περισσότερες κλίνες από αυτές με τις οποίες ξεκινήσαμε».

eth1
meth2
photo_2021-11-04_18-15-36

«Σήμερα έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ, με μεγάλες αυξήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές. Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο. Πρέπει να εμβολιαστούν και οι έγκυες γυναίκες. Αναφορικά με τις κλίνες, επειδή ακούγονται πολλά, δεν υπάρχει διασωληνωμένος σε ράντζο. Μπορούμε να αυξήσουμε τις κλίνες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε προβλήματα με άλλους ασθενείς. Σαν πολιτεία κάνουμε όσα μπορούμε να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς. Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός. 

H Μίνα Γκάγκα κατέληξε στο ότι η μάχη κατά του κοροναϊού είναι συλλογική προσπάθεια, σημειώνοντας πως «στο χέρι μας είναι να προστατευτούμε, να κάνουμε τεστ, να κρατάμε τα μέτρα, να εμβολιαστούμε, να μειωθεί αυτό το κύμα. Οσο περισσότερα τα κρούσματα, τόσο πιο δύσκολη η νοσηλεία. Κανένα Σύστημα σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο».

Σε ερώτηση για το φάρμακο της Merck, η κ. Γκάγκα είπε: «Περιμένουμε μονοκλωνικά τις επόμενες εβδομάδες και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία για τα χάπια. Είναι πολύ οιο ασφαλές, πάντως, να έχουμε εμβολιαστεί. Μιλάμε για διμερείς συμφωνίες, αλλά και μέσω Ευρώπης, αλλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Διπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την αύξηση του ποσοστού θετικότητας, το οποίο όπως είπε έχει σχεδόν διπλασιαστεί, έκρουσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια έχουν ξεπεράσει τα 35.000, ενώ συμπλήρωσε πως η πίεση στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ακόμα, ανέφερε πως έχουμε περίπου 3.000 ασθενείς με κοροναϊό που νοσηλεύονται στη χώρα. Επιπλέον υπογράμμισε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι.

Ενώ χτύπησε καμπανάκι και για τους χώρους εργασίας, στους οποίους, λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς, παρατηρείται αύξηση της μετάδοσης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ