Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συνξη Γ. Πιτσιλής (διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων), στο Παραπολιτικά FM στην εκπομπή Μπρα ντε φερ με τους Δ.Τάκη και Χ. Κοραή

Ο  διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κος Γιώργος Πιτσιλής,  μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Αναφορικά με τη φοροδιαφυγή

Γ.ΠΙΤΣΙΛΗΣ: Νομίζω συμφωνούμε όλοι ότι η φοροδιαφυγή σε οποιαδήποτε μορφή της είναι εχθρός των φορολογούμενων πολιτών, είναι εχθρός του κοινωνικού συνόλου. Εμείς από την πλευρά μας όλο αυτο το διάστημα συνεχίζουμε εντατικά τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα είτε αυτό λέγεται εικονικά-πλαστά τιμολόγια είτε λέγεται online πωλήσεις είτε παραστατικά που δεν εκδίδονται. Μια σειρά ελέγχων που γίνονται σε το φάσμα των οικονομικών συναλλαγών και έχουμε και διαφορετικές μεθόδους προσέγγισης του φαινόμενου.

Ερωτηθείς αν θα συμβάλει ο ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός της φορολογικής πραγματικότητας τη χώρας ώστε να βρισκονται εύκολα οι παραβάσεις

Γ.ΠΙΤΣΙΛΗΣ: Αναμφίβολα! Πρώτα απ’ όλα με την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων μια μεγάλη κατηγορία παραβατικότητας, τα λεγόμενα πλαστά παραστατικά, δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Δεν νοείται πλέον πλαστό, παραποιημένο παραστατικό. Δηλαδή το παραστατικό είναι αυτό το οποίο υπάρχει στο σύστημα, αν δεν υπάρχει στο σύστημα δεν υπάρχει ως παραστατικό. Από την άλλη πλευρά και εμείς αποκτούμε γνώση σε πραγματικό χρόνο της  λειτουργίας της αγοράς. Θα δώσω ένα παράδειγμα από την γειτονική Ιταλία οπού όταν το 2018 ή ’19 εφάρμοσαν για πρώτη φόρα την καθολικότητα  στην ηλεκτρονική τιμολόγηση μόνο στο πρώτο έτος μπλόκαραν  απατηλές επιστροφές ΦΠΑ  ύψους 2 δις ευρώ. Και τις βρήκαν από τα παραστατικά που επικαλέστηκε εκείνος ο οποίος ζήτησε την επιστροφή, πλέον την ίδια δυνατότητα έχουμε κι εμείς. Όταν μια επιχείρηση εμφανίζεται και ζητά μια επιστροφή ΦΠΑ για παράδειγμα μπορούμε να δούμε ποια είναι τα τιμολόγια βάση των οποίων ζητά την επιστροφή.

Αναφορικά με το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών

Γ.ΠΙΤΣΙΛΗΣ: Εμείς ενθαρρύνουμε όλους να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων τους. Υπάρχει λύση και γι’ αυτούς που συνεχίζουν να εκδίδουν τις αποδείξεις τους στο χέρι αν θέλουν να τις καταχωρούν στο σύστημα αλλά εμείς έχουμε φτιάξει εφαρμογή και γι’ αυτούς ακόμα να μπορούν να τις εκδίδουν ηλεκτρονικά.

Αναφορικά με την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Γ.ΠΙΤΣΙΛΗΣ: Η ηλεκτρονικοποίηση που έγινε εκείνη την περίοδο ήταν παρά πολύ σημαντική, έδωσε ένα πολύ σημαντικό εφαλτήριο και μπορώ να σας πω ότι σε σχέση με άλλες χώρες είμαστε πολύ πιο μπροστά στην ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και από μεγάλες χώρες.

Αναφορικά με το πλαστικό χρήμα

Γ.ΠΙΤΣΙΛΗΣ: Σίγουρα βοήθησε πολύ γι’ αυτό κι εμείς δουλεύουμε στο να αξιοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες ακόμα περισσότερο. Ένα από τα πολύ σημαντικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS γιατί οι ταμιακές μηχανές με εμάς πλέον  από 1ης  Νοεμβρίου είναι διασυνδεδεμένες.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ