Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αναβάθμιση της συνεργασίας με ΗΠΑ και στον τομέα της ασφάλειας – Συμφωνία Θεοδωρικάκου – Mayorkas

Η ενίσχυση της συνεργασίας Ηνωμένων Πολιτειών Ελλάδος για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου και τα Βαλκάνια βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου στην Ουάσιγκτον.

Μετά τη συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Alejandro Mayorkas, ο κ. Θεοδωρικάκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: « Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν μια πολύ ισχυρή στρατηγική σχέση και στον τομέα της ασφάλειας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και συνεργαζόμαστε στενά για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης.

Με τον ομόλογό μου Alejandro Mayorkas συζητήσαμε την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας μας και την ανάγκη η Ελλάδα να παίξει έναν στρατηγικό, περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια και την Νοτιανατολική Μεσόγειο στον τομέα της ασφάλειας. Για τον σκοπό αυτό,συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να αναβαθμίσουμε τις κοινές εκπαιδεύσεις στελεχών των υπηρεσιών μας, ιδιαίτερα στους τομείς του ηλεκτρονικού
εγκλήματος, της ανταλλαγής πληροφοριών και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Επίσης η συνεργασία μας αφορά και τον τομέα της παράνομης μετανάστευσης.


Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Mayorkas για τις αυξανόμενες πιέσεις στα σύνορα της χώρας μας και τα μέτρα που παίρνουμε ανταποκρινόμενοι με απόλυτη ετοιμότητα σε οποιαδήποτε κρίση». Το σημερινό πρόγραμμα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Ο Έλληνας υπουργός θα τιμήσει την «Ημέρα των Βετεράνων», η οποία είναι εθνική εορτή των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα του θα ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο «First Infantry Division Monument», όπου βρίσκεται πλησίον του Λευκού Οίκου. Η κατάθεση στεφάνου στο συγκεκριμένο μνημείο οργανώθηκε από τον Συνδέσμου Στρατού, ο οποίος θα εκπροσωπηθεί από τον συνταγματάρχη και μέλος της ΑΧΕΠΑ Νικ Βαμβακιάς.

Στη συνέχεια, η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει για το Εθνικό Κοιμητήριο Άρλινγκτον, όπου ο κ. Θεοδωρικάκος θα καταθέσει στεφάνι εις μνήμη των Ελληνοαμερικανών πεσόντων στον τάφο του Γεώργιου Διλβόη, ο οποίος είναι γνωστός στις ΗΠΑ ως «George Dilboy». Ο Γεώργιος Διλβόης ήταν Έλληνας μετανάστης που πολέμησε με τον αμερικανικό στρατό και σκοτώθηκε ηρωικά κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου. Μάλιστα, θεωρείται ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που τιμήθηκε με το ανώτατο στρατιωτικό Μετάλλιο της Τιμής από το αμερικανικό Κογκρέσο για τη γενναιότητα που επέδειξε.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα αναχωρήσει
για την Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ