Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οι περιοχές «προπύργια» των έξι υποψηφίων και τα στελέχη που τους στηρίζουν (Ονόματα)

Πού θα κριθεί η νίκη

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι έξι «μνηστήρες» της ηγεσίας
του Κινήματος Αλλαγής, που οδεύουν προς τις εσωκομματικές κάλπες με διαφορετικές στρατηγικές και τακτικές.

Το ενδιαφέρον πλέον έχει στραφεί στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προεκλογικής περιόδου και κυρίως στα εκλογικά διλλήματα που θέτουν προς το σώμα των ψηφοφόρων.

Άλλωστε είναι πλέον πασιφανές ότι μάχη για την ηγεσία έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του 2017, καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης της 5ης Δεκεμβρίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ιδεολογική φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό του κόμματος.

Την ίδια ώρα, τα στρατόπεδα των υποψηφίων κάνουν αγώνα δρόμου και πυκνώνουν τις επαφές τους με κομματικά στελέχη ανά την επικράτεια, σε μια προσπάθεια να προσεταιριστούν συμμάχους, να κινητοποιήσουν όσο το δυνατό περισσότερα κομματικά στελέχη, αλλά και να κερδίσουν τις εντυπώσεις που θα τους χαρίσει τη νίκη στην εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση.

Αν και σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας θα κριθεί στο νήμα, στις λεπτομέρειες και στο πόσοι και ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν, οι έξι μνηστήρες της ηγεσίας έχουν τα δικά τους ««κάστρα», στα οποία βασίζονται για να κερδίσουν την εκλογική αναμέτρηση.

Τα κάστρα και οι περιοχές – κλειδιά 

Ας δούμε όμως τις περιοχές, όπου έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή, καθώς και το ρόλο που παίζουν τοπικά κομματικά στελέχη και βουλευτές.

Η βάση από την οποία ξεκινούν και οι τέσσερις υποψήφιοι είναι η διεκδίκηση των 457.623 ψηφοφόρων που ψήφισαν Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές του 2019.

Τα προπύργια του Γιώργου Παπανδρέου

Στα προπύργια του Γιώργου Παπανδρέου συγκαταλέγεται η Αχαΐα, τόπος καταγωγής των Παπανδρέου και πρώην εκλογική περιφέρεια του πρώην πρωθυπουργού. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η Δυτική Ελλάδα, όπου τον στηρίζουν πολλά κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, όπως ο Μαρίνος Σκανδάμης, ο πρώην Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά.

Ισχυρές δυνάμεις διατηρεί στη Φθιώτιδα, λόγω της στήριξης που του δίνουν οι πρώην βουλευτές Νίκος Τσώνης και Κατερίνα Μπατζελή, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα (σ.σ είναι μαζί του ο Φίλιππος Σαχινίδης), στις Κυκλάδες, στο Κιλκίς (σ.σ τον στηρίζει ο υπεύθυνος οργανωτικού του ΚΙΝΑΛ και πρώην υποψήφιος βουλευτής στο νομό, Στέφανος Παραστατίδης), στην Ά και Β Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται στο πλευρό του αρκετά κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, όπως ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο Ανδρέας Στοϊμενίδης και ο Ηλίας Ρήγανης. Επίσης, στην Αργολίδα, που δίνουν αγώνα υπέρ του ο βουλευτής Ανδρέας Πουλάς και ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Τάσος Χειβιδόπουλος, στα Δωδεκάνησα, καθώς και στους νομούς της Θράκης, που υφίσταται έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο.

Όσον αφορά το Ηράκλειο της Κρήτης, η ισχύς του πρώην πρωθυπουργού πολλαπλασιάζεται μετά και τη δήλωση στήριξης στο πρόσωπό του από Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για την επικράτηση του «εκλεκτού» του. Το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου εκτιμά ότι θα πάει πολύ καλά και στο Λασίθι, λόγω των ισχυρών ερεισμάτων που διαθέτει εκεί ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

Τα «κάστρα» του Λοβέρδου

Ο Ανδρέας Λοβέρδος διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στη Λακωνία, λόγω της μεγάλης στήριξης που του παρέχει ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, στη Μεσσηνία, τόπος καταγωγής της Νάντιας Γιαννακοπούλου, στη Δράμα, λόγω της στήριξης της βουλευτίνας Χαράς Κεφαλίδου, στην Καβάλα, στην Αιτωλοακαρνανία (σ.σ: Tον στηρίζει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος), στην Αχαϊα, στη Σάμο, σε όλα τα νησιά του Ιονίου, στη Χίο (σ.σ: Είναι μαζί του η Ελπίδα Τσουρή), στη Βοιωτία, στα Δωδεκάνησα, στη Φωκίδα, στην Ευρυτανία, αλλά και στην Κοζάνη, που δίνουν αγώνα υπέρ του οι πρώην βουλευτές Αλέκος Αθανασιάδης και Γιάννης Βλατής.

Άλλες πολύ καλές περιοχές για τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι η Πιερία, η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη, που τον στηρίζει με θέρμη η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Εύα Καϊλή, η οποία διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην κομματική βάση και στην τοπική κοινωνία. Επίσης, έχει τη στήριξη του πρώην υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστου Παπαστεργίου και του Χρόνη Μακρίδη, που ηγούνται του Δικτύου Σύγχρονων Δημοκρατών, της Έλενας Τριανταφυλλίδου, ενώ στο πλευρό του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται και η συντριπτική πλειοψηφία των «βενιζελικών» στελεχών της συμπρωτεύουσας.

Οι περιοχές επιρροής Ανδρουλάκη 

Το βασικό προπύργιο του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η Κρήτη, που έχει διατηρήσει ένα ισχυρό δίκτυο υποστηρικτών. Εκτός από τη στήριξη του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδημαράκη, στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη βρίσκονται αρκετά κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, όπως οι Κώστας Βαρδαβάς, Λάμπρος Αντωνόπουλος, Γιάννης Λύτινας, Κώστας Φασουλάκης, Σταύρος Τζεδάκης, Μανώλης Χνάρης και Πόπη Δασκαλάκη.

Σημαντικές δυνάμεις του ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής καταγράφονται στη Λάρισα, καθώς τον στηρίζει ο μηχανισμός της Ευαγγελίας Λιακούλη, με την ίδια να κρατάει προσώρας στάση ουδετερότητας, στα Τρίκαλα (σ.σ: είναι μαζί του η πρώην βουλευτής Σούλα Μερεντίτη, στο Βόλο που δίνει αγώνα υπέρ του ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμπανάκος, στην Ξάνθη, που δραστηριοποιείται ο πρώην υποψήφιος βουλευτής Ανέστης Αντωνιάδης, στην Κομοτηνή και τα Γρεβενά.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει το Κιλκίς, όπου έχει τη στήριξη του βουλευτή Γιώργου Φραγκίδη και η Αρκαδία, όπου αγώνα κάνει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος θα κονταροχτυπηθεί με τον μηχανισμό του Γιώργου Παπανδρέου μέσω του Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος διατηρεί ακόμα ερείσματα στον νομό και του πρώην δημάρχου Τριπόλεως Αλέκου Κοτσιάνη.

Σημαντικά ερείσματα διατηρεί, επίσης, στην Κορινθία, στην Κοζάνη, λόγω της στήριξης του Πάρι Κουκουλόπουλου και στις Σέρρες, όπου αγώνα υπέρ του δίνει ο Μιχάλης Τζελέπης. Τέλος, ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται πως διατηρεί αρκετές δυνάμεις στην Ά΄και Β΄ Θεσσαλονίκης, όπου έχουν ταχθεί, μεταξύ άλλων, υπέρ του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, ο Κώστας Πετρίδης, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Αντώνης Σαουλίδης και ο Νικήτας Φραγκισκάκης.

Οι περιοχές – κλειδιά για Χρηστίδη, Γερουλάνο και Καστανίδη

Ο Παύλος Γερουλάνος, που επιχειρεί να δώσει κινηματικό χαρακτήρα στην υποψηφιότητά του, φιλοδοξεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιεί στο έπακρο το δίκτυο της Αυτοδιοίκησης.

Διατηρεί μεγάλες δυνάμεις στην Ά Αθήνας, λόγω του δικτύου που ανέπτυξε ως υποψήφιος δήμαρχος, ενώ πολύ καλές περιοχές για τον ίδιο είναι συνολικά η Θεσσαλία, η Δυτική Ελλάδα, η Άρτα, η Πρέβεζα και προφανώς η Κεφαλονιά, λόγω της ιδιαίτερης καταγωγής του.

Σε ένα νεότερο ακροατήριο απευθύνεται πρωτίστως ο Παύλος Χρηστίδης, ενώ έχει ενεργοποιήσει ένα μεγάλο δίκτυο μελών της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας, που συμπορευτήκαν μαζί του επί αρκετά χρόνια.

Προπύργιο του πρώην εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής είναι η Αργολίδα, λόγω εντοπιότητας, ενώ ερείσματα διαθέτει, επίσης, σε Κορινθία και Μεσσηνία. Σημαντικές δυνάμεις του Παύλου Χρηστίδη καταγράφονται σε νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς έχει διατηρήσει ένα πολύ καλό δίκτυο στελεχών, από την εποχή που δραστηριοποιούνταν στις τάξεις της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Άλλες πολύ καλές περιοχές για τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝΑΛ είναι η Καρδίτσα, η Λάρισα και τα Τρίκαλα, όπου έχει ταχθεί υπέρ του και δίνει μεγάλο αγώνα το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γιώργος Ηλιάδης. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Πρέβεζα, η Λέσβος, η Ρόδος και η Ζάκυνθος.

Βασικό κάστρο του Χάρη Καστανίδη λογίζεται η συμπρωτεύουσα, καθώς εκλέγεται επί δεκαετίες βουλευτής της περιοχής. Διατηρεί ισχυρούς πυρήνες τόσο στην Α΄ όσο και στη Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ σημαντικές δυνάμεις διαθέτει και σε άλλους νομούς της Βορείου Ελλάδος. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ απευθύνεται κυρίως στο ακροατήριο του ΚΙΔΗΣΟ, ενώ ποντάρει και στο ποντιακό στοιχείο, λόγω καταγωγής.

Η «μάχη» της Αττικής που θα κρίνει πολλά…

Εξαιρετικά σημαντική θα είναι η μάχη στο Λεκανοπέδιο Αττικής, που είναι μεγάλο στοίχημα για όλους τους υποψηφίους, καθώς θεωρείται βαρόμετρο κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Οι υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο 93.310 πολιτών που ψήφισαν Κίνημα Αλλαγής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να διατηρεί σημαντικές δυνάμεις στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, καθώς την υποψηφιότητά του στηρίζει με θέρμη η Τόνια Αντωνίου. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν ο Δυτικός Τομέας, όπου τη μάχη του σταυρού δίνει ο Μιχάλης Καρχιμάκης, αλλά και η Ανατολική και Δυτική Αττική, που τον στηρίζουν έμπειρα και νέα στελέχη, όπως ο Σωτήρης Ζώτος και ο Μηνάς Αναστασάκης αντίστοιχα. Στην Α΄και Β΄ Πειραιά, ο πρώην πρωθυπουργός έχει, μεταξύ άλλων, τη στήριξη του προέδρου της ΕΔΕΜ και πρώην υποψήφιου βουλευτή Απόστολου Πόντα, του Γραμματέα της Νομαρχιακής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Ψαρούδη, του πρώην Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και επικεφαλή της Δημοτικής Κίνησης Κερατσινίου – Δραπετσώνας Παντελή Καμά και του πρώην υποψήφιου βουλευτή Δημήτρη Διαμαντίδη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται να υπερέχει κατά πολύ στην εκλογική του περιφέρεια, τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, όπου και εκλέγεται με πολύ σημαντικές επιδόσεις, αλλά και στον Δυτικό Τομέα, λόγω της μεγάλης στήριξης της βουλευτίνας της περιοχής, Νάντιας Γιαννακοπούλου. Προνομιακή περιοχή για τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ είναι επίσης η Α΄Πειραιά, που τον στηρίζουν ο Στέλιος Μανουσάκης, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και πρώτος σε ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του 2019, ο δικηγόρος – ποινικολόγος Κώστας Ντάλτας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων Γιάννης Γλύκας κ.α. Ανάλογη δύναμή έχει και στην Β΄ Πειραιά, όπου έχουν ταχθεί στο πλευρό του οι πρώην βουλευτές Χρήστος Φωτίου, Κανέλλος Λάλος και Δημήτρης Λιντζέρης, ο επί 20 χρόνια δήμαρχος Κερατσινίου Μίμης Σαράφογλου, ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας Βασίλης Τράπαλης κ.α. Τέλος, ο πρώην υπουργός κρατάει δυνάμεις στην Α’ Αθηνών αλλά και στην Ανατολική Αττική. Με ενδιαφέρον αναμένεται η επιρροή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ σε νομούς της Θεσσαλίας, αλλά και σε περιοχές όπως η Καστοριά, η Ηλεία, τα Ιωάννινα, η Φλώρινα, το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί αρκετές δυνάμεις στην Α΄ Αθήνας, καθώς φαίνεται να έχει τη στήριξη του Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ καλή περιοχή για τον ευρωβουλευτή λογίζεται ο Νότιος Τομέας και η Ανατολική Αττική (σ.σ: Τον στηρίζει ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Γιάννης Σμέρος).

Περιοχή υψίστης αναφοράς του Παύλου Γερουλάνου θεωρείται η Ά΄Αθήνας, καθώς έχει ισχυρά ερείσματα, από την εποχή που ήταν υποψήφιος δήμαρχος και είχε καταγράψει ποσοστό 13,19%. Ιδιαίτερα δυναμική παρουσία έχει και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Τέλος, ένα μεγάλο κομμάτι της Νεολαίας, προερχόμενο από τις τάξεις της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει τον Παύλο Χρηστίδη σε αρκετούς δήμους της Αττικής. Καθοριστικό ρόλο στον συντονισμό των κομματικών πυρήνων «παίζει» ο στενός συνεργάτης του και πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Πειραιά, Τάσος Καλαφάτης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ