Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η μάχη για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα – Όλο το παρασκήνιο του διαλόγου του πρωθυπουργού με τον Μπόρις Τζόνσον

Tι λένε στο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα

Από τον Σεπτέµβριο του 2019, όταν για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωνε δηµόσια το αίτηµα επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, µέχρι αυτόν τον Νοέµβριο, όταν για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ και το έθεσε επίσηµα στον Βρετανό οµόλογό του, µεσολάβησε µια κρίσιµη απόφαση, για την οποία η χώρα µας είχε εργαστεί µεθοδικά και συστηµατικά.

glypta_mitsotakis2

«Το Βρετανικό Μουσείο δίνει µια µάχη που θα τη χάσει κάποια στιγµή. Θα τη χάσει – δεν ξέρω πότε. ∆εν απεµπολεί η Ελλάδα την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα», έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ∆ΕΘ του 2019. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και µεσολάβησαν αρκετές ενέργειες από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Στις 30 Σεπτεµβρίου, πριν από δύο µήνες δηλαδή, ήρθε η απόφαση της UNESCO να εκδώσει για πρώτη φορά ψήφισµα µε το οποίο καλεί επιτακτικά το Ηνωµένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του και να συνοµιλήσει µε την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι το θέµα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα –σε αντίθεση µε όσα υποστηρίζει πάγια η βρετανική πλευρά, ότι η υπόθεση αφορά το Βρετανικό Μουσείο– και κυρίως ότι η Ελλάδα διεκδικεί δικαίως και νοµίµως την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα.

Ετσι, την Τρίτη το απόγευµα, όταν ο πρωθυπουργός εισερχόταν στη συνάντηση µε τον Μπόρις Τζόνσον, ο συνοµιλητής του γνώριζε καλά ποιο θα ήταν ένα από τα θέµατα που θα του έθετε. Το είχε τονίσει εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης λίγες ηµέρες πριν, από την εορταστική εκδήλωση για τη συµπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της UNESCO στο Παρίσι, αλλά και το ίδιο πρωί στο Λονδίνο, µιλώντας στον τηλεοπτικό σταθµό ITV. Αυτό που δεν γνώριζε ίσως ο κ. Τζόνσον ήταν πως θα ήταν το πρώτο θέµα που θα του έθετε, αµέσως δηλαδή µετά από κάποιες γενικές κουβέντες σχετικά µε την πορεία της πανδηµίας και τα µέτρα που λαµβάνουν οι δύο χώρες.

«Εχουµε αυτή τη µεγάλη εκκρεµότητα. ∆εν θα µιλήσω µόνο για την επιστροφή, θα µιλήσω για την επανένωση των Γλυπτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «δεν είναι κατά βάση ζήτηµα µόνο νοµικό, είναι πρωτίστως ζήτηµα αξιακό και πολιτικό και θα χρησιµοποιήσουµε όλα τα µέσα για να πετύχουµε τον σκοπό µας». Ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε ότι αντιλαµβάνεται την ελληνική θέση, αλλά είναι ένα ζήτηµα που πρέπει να το συζητήσει το ∆ιοικητικό Συµβούλιο (board of trustees) του Βρετανικού Μουσείου.

Στο σηµείο αυτό, ο Ελληνας πρωθυπουργός τον διέκοψε ευγενικά, λέγοντάς του πως είναι και δική του αρµοδιότητα, καθώς στην πρόσφατη απόφασή της η UNESCO αναγνώρισε ότι το θέµα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα. «Το αίτηµά µας δεν είναι φωτοβολίδα», επεσήµανε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραµµίζοντας ότι θα το επαναφέρει σταθερά στο τραπέζι. Ο διάλογος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα σταµάτησε στο σηµείο εκείνο, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση στην κλιµατική κρίση, στα Ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στα τεκταινόµενα στη Λιβύη.

To αίτημα επανένωσης έπαιζε σε όλα σχεδόν τα βραδινά δελτία της Βρετανίας

glypta_mitdotakis

Συνεργάτης του πρωθυπουργού σηµείωσε µιλώντας στα «Π» τη σηµασία που δίνει πλέον η ελληνική κυβέρνηση στο να κερδίσει τη βρετανική κοινή γνώµη στο ζήτηµα αυτό. Εδειξε τόσο προς την κατεύθυνση των σχετικών δηλώσεων που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεόραση του ITV και στις εφηµερίδες «Telegraph» και «Financial Times» όσο και στο πώς ανέδειξαν το θέµα στη συνέχεια τα δελτία ειδήσεων των βρετανικών καναλιών.

Οπως τόνισε ο ίδιος συνεργάτης, το ζήτηµα του αιτήµατος για την επανένωση έπαιζε σε όλα σχεδόν τα βραδινά δελτία της Τρίτης, µε κάποια µάλιστα να έχουν πάρει δηλώσεις από πολίτες στον δρόµο, οι οποίοι εµφανίζονταν θετικοί στην προοπτική επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα.

«∆εν βάλαµε το ζήτηµα µόνο στην πολιτική ατζέντα, το βάλαµε στα σπίτια των Βρετανών µέσω των τηλεοπτικών τους δεκτών», επεσήµανε. Πλέον, όπως εκτιµάται στο Μέγαρο Μαξίµου, ο σπόρος έχει µπει, το έδαφος είναι πιο γόνιµο και η προσπάθεια θα συνεχιστεί εντατικά, εν πλήρει γνώσει του πρωθυπουργού ότι είναι ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο θέµα, που θα χρειαστεί καιρό και µεγάλη προσπάθεια για να καρποφορήσει.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ