Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κοροναϊός: Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία για τις εισαγωγές – Ανησυχία για μεγάλη ροή ασθενών – Τι δείχνουν οι αριθμοί (Πίνακας)

Καθηλωµένη γύρω από το 90% η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ των νοσοκοµείων

Από τη δραστική αύξηση των εξιτηρίων ασθενών µε νόσο COVID-19 από τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ, σε συνδυασµό µε τη διατήρηση των νέων ηµερήσιων εισαγωγών τέτοιων ασθενών στο ΕΣΥ όλης της χώρας πολύ κάτω από τις 400, θα εξαρτηθεί άµεσα η πολύτιµη δυνατότητα του δηµόσιου συστήµατος υγείας να συνεχίζει να νοσηλεύει µε επάρκεια και αποτελεσµατικά ασθενείς µε κορονοϊό, ιδιαίτερα στις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Την ίδια στιγµή, στο 91,1% είχε ήδη φτάσει τη ∆ευτέρα η πληρότητα των κλινών σε ΜΕΘ για ασθενείς µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, ενώ στο 60,5% είχε ήδη φτάσει την ίδια ηµέρα η πληρότητα των απλών κλινών νοσηλείας για ασθενείς µε κορονοϊό – πληρότητες τις οποίες δεν έχει σηµειώσει ποτέ το ΕΣΥ από την αρχή της εξάπλωσης της πανδηµίας του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα.

νοσοκομεια

Μάλιστα, σύµφωνα µε όσα δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο διοικητής της 1ης Υγειονοµικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, στο 91%-92% έχει ήδη φτάσει επίσης η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ, αρµοδιότητας της διοίκησης της 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής, ενώ περίπου στο 87%-90% κυµαίνεται η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για βαρέως πάσχοντες της λοιπής νοσηρότητας και για πολυτραυµατίες στην ίδια Υ.ΠΕ.

Προκειµένου, µάλιστα, να ενισχυθεί το ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου, 14 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκοµείου της Κηφισιάς ΚΑΤ µετετράπησαν την Τετάρτη σε κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19, ενώ, νωρίτερα, είχαν µετατραπεί επίσης σε κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 πέντε πανεπιστηµιακές κλίνες ΜΕΘ του νοσοκοµείου αναφοράς της Αθήνας «Σωτηρία» και έξι κλίνες ΜΕΘ του νοσοκοµείου της Αθήνας «Ελπίς».

Οσον αφορά την 5η Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, για την ενίσχυση του Νοσοκοµείου Βόλου, το οποίο δοκιµάζεται από την ασφυκτική πίεση που ασκούν οι αυξηµένες ροές ασθενών µε COVID-19, προσέτρεξαν ήδη από την περασµένη Τετάρτη τρεις ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι προσφέρουν πλέον οικειοθελώς τις υπηρεσίες τους στο σύστηµα, ενώ άλλος ένας ιδιώτης γιατρός έχει από την Τετάρτη ενισχύσει το Νοσοκοµείο Τρικάλων.

Καθηλωµένη γύρω από το 90% η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ των νοσοκοµείων

εξιτηρια

Οµως, ιδιαίτερα ανησυχητικά εξελίσσεται από τις αρχές της περασµένης εβδοµάδας η αναλογία νέων ηµερήσιων εισαγωγών ασθενών µε νόσο COVID-19 στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας ως προς τα αντίστοιχα νέα ηµερήσια εξιτήρια. Ολα δείχνουν ότι το ΕΣΥ θα πιεστεί ακόµη περισσότερο από τις ροές ασθενών µε COVID-19 προς αυτό.

Τη στιγµή κατά την οποία η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ των νοσοκοµείων βρίσκεται καθηλωµένη γύρω από το 90%, όση και η πληρότητα των κοινών κλινών ΜΕΘ για ασθενείς της λοιπής νοσηρότητας και για πολυτραυµατίες, µε τη Θεσσαλονίκη να σηµειώνει ακόµη πιο υψηλά ποσοστά πληρότητας κλινών ΜΕΘ και ΜΕΘ COVID-19, νέο αρνητικό ρεκόρ για το τρέχον πανδηµικό κύµα του νέου κορονοϊού σηµείωσε την Τρίτη η χώρα µας, µε 442 νέες εισαγωγές ασθενών στο ΕΣΥ πανελλαδικά, ενώ τα νέα εξιτήρια δεν ξεπέρασαν ούτε εκείνη την ηµέρα τα 125, επίσης πανελλαδικά, όσα ακριβώς και την περασµένη ∆ευτέρα.

Είναι προφανές ότι, εάν αυτή η αναλογία, σχεδόν 1:4, µεταξύ εξιτηρίων και εισαγωγών ασθενών µε νόσο COVID-19 συνεχιστεί για ένα ικανό χρονικό διάστηµα, τότε η πίεση στο σύστηµα Υγείας θα εξελιχθεί δραµατικά και θα οδηγήσει µε µαθηµατική ακρίβεια στην ένταξη ιδιωτικών κλινικών της Αττικής στο σύστηµα της γενικής εφηµερίας των νοσοκοµείων του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου. Κι όλα αυτά, µάλιστα, ενώ ο αριθµός των ασθενών µε COVID-19 που νοσηλεύονται σε όλων των τύπων τις κλίνες των νοσοκοµείων του ΕΣΥ ξεπέρασε την περασµένη εβδοµάδα ακόµη και τους 4.000. Αξίζει, πάντως, να σηµειωθεί ότι η διασπορά του νέου κορονoϊού στη χώρα µας, παρά τα όσα γράφονται και ακούγονται, βρίσκεται σε χαµηλά επίπεδα, αφού έχουν αυξηθεί θεαµατικά τα ηµερήσια διαγνωστικά τεστ, καθώς διενεργούνται ακόµη και περισσότερα από 600.000 ηµερησίως, ενώ ο δείκτης θετικότητας παραµένει σταθερά γύρω στο 1,5%-2%. Ενδεικτικά, αυτός ο δείκτης µειώθηκε αυτή την Τρίτη στο 1,22%, έναντι του 1,35% την Τρίτη 9 Νοεµβρίου.

Έκκληση Ξανθού για κινήσεις εκτόνωσης της υγειονοµικής κρίσης

Την ίδια στιγµή, «κινήσεις εκτόνωσης της υγειονοµικής κρίσης» ζήτησε, µεταξύ άλλων, τη ∆ευτέρα ο πρώην υπουργός Υγείας και τοµεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της εκποµπής της δηµοσιογράφου Νίκης Λυµπεράκη στο MEGA. Ο κ. Ξανθός κάλεσε τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να προσκαλέσει τους εκπροσώπους των κοµµάτων, προκειµένου να τους «ενηµερώσει σχετικά µε την πραγµατική επιδηµιολογική κατάσταση της χώρας, αλλά και µε τους σχεδιασµούς της κυβέρνησης έναντι της πανδηµίας». Ο Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε επίσης ότι είναι «µη διαχειρίσιµη ήδη η πίεση η οποία ασκείται πλέον στο ΕΣΥ της χώρας µας» και σηµείωσε χαρακτηριστικά ότι πολλά νοσοκοµεία της περιφέρειας «έχουν κατεβάσει ρολά», καθώς και ότι «δεν µπορούν να αντιµετωπίσουν την πίεση».

«Το πρόβληµα δεν είναι τα πολλά κρούσµατα, αφού κάνουµε 600.000 τεστ. Το πρόβληµα είναι πόσοι εισάγονται στα νοσοκοµεία και εδώ είναι η µεγάλη αξία του εµβολιασµού», δήλωσε µεταξύ άλλων, από τη δική του πλευρά, στην ίδια εκποµπή, ο πρώην υπουργός Υγείας, βουλευτής της Ν.∆. και αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαµάνης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ