Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Οι ανατροπές και τα νέα δεδομένα από την εμφάνιση του στελέχους «Ο» – Όλα τα μέτρα για το «μπλόκο» στην Ελλάδα

Τι λένε στα parapolitika.gr μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας

Πενήντα μεταλλάξεις
, εκ των οποίων οι 32, δηλαδή οι διπλάσιες από τις 16 του στελέχους Δέλτα του νέου κοροναϊού, βρίσκονται στην πρωτεϊνη ακίδα του στελέχους Ο, το λεγόμενο και ως “στέλεχος Μποτσουάνα”, και έχουν ήδη προκαλέσει διεθνή συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, τα Πανεπιστήμια και τους ανεξάρτητους ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές.

Η εξάπλωση του στελέχους Ο, όσο θα καταγράφονται περισσότερα κρούσματά της ανά τον κόσμο, είναι βέβαιον ότι θα ενισχύσει, κατ’ αρχάς, την σημασία και την αξία των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (ΜΦΠ) για τον έλεγχο και τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας. Η χρήση μάσκας παντού, η αυστηρή τήρηση των φυσικών αποστάσεων, αλλά και η ευλαβική τήρηση των κανόνων της ατομικής και της αναπνευστικής υγιεινής, έρχονται εκ νέου στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του νέου κοροναϊού, και μάλιστα σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία αυτές οι ΜΦΠ είχαν ατονήσει χαρακτηριστικά σε όλον τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, με δεδομένη την ανακοίνωση των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer – BioNTech, σύμφωνα με την οποία σε δύο εβδομάδες θα έχουμε τα αποτελέσματα των ερευνών επί της φυσιολογίας και της κλινικής συμπεριφοράς του στελέχους Ο του νέου κοροναϊού, ενώ σε περίπου εκατό ημέρες από σήμερα εκτιμάται ότι είναι απολύτως δυνατόν να έχουμε ένα νέο και άκρως αποτελεσματικό και αρκούντως ασφαλές εμβόλιο κατά του στελέχους Ο, η λήψη της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού καθίσταται ακόμη πιο καθοριστική στον αγώνα για τη δραστική μείωση των σοβαρών νοσηλειών, των επώδυνων διασωληνώσεων και των τραγικών ανθρωπίνων απωλειών.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν χαρακτηριστικά στο parapolitika.gr μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, “χρειαζόμαστε και αναζητούμε περισσότερα δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα της προστασίας, την οποία παρέχουν τα ήδη κυκλοφορούντα εμβόλια έναντι του νέου στελέχους Ο. Μας ενδιαφέρει πολύ να γνωρίζουμε τα επίπεδα προστασίας έναντι της σοβαρής λοίμωξης COVID – 19 και έναντι του θανάτου, προκειμένου να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τόσο εάν χρειαζόμαστε ένα νέο αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο κατά του στελέχους Ο όσο και εάν υπάρχει η αναγκαιότητα και η σκοπιμότητα να φέρουμε τη λήψη της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊου νωρίτερα από την ολοκλήρωση του εξαμήνου από τη λήψη της δεύτερης δόσης”.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για το “μπλόκο” στα αεροδρόμια

Σχετικά με την εμφάνιση του νέου στελέχους Ο (B.1.1.529 – μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για τις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

– Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

– Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test). – Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Επισημαίνεται ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν απο αύριο, Σάββατο 27 Νοεμβρίου, ώρα 06.00 π.μ.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ