Μετάλλαξη «Ο»: Ψυχραιμία συνιστούν οι ειδικοί – Απαραίτητη η εμβολιαστική κάλυψη

Share:

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι με την Όμικρον υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης»

Παγκόσμια είναι η ανησυχία που έχει προκληθεί για το μεταλλαγμένο στέλεχος της «Ο»
που απομονώθηκε στη Μποτσουάνα, όπου έκανε την εμφάνισή της και στην Ευρώπη, με πρώτο το Βέλγιο.

Η νέα μετάλλαξη φέρεται να είναι πολύ πιο μεταδοτική, με το ερώτημα για το αν την καλύπτουν τα εμβόλια του κοροναϊού να παραμένει ακόμη «στον αέρα».

Την ίδια στιγμή, τόσο ο ΠΟΥ αλλά και οι επιστήμονες στη χώρα μας τονίζουν ότι δεν γίνεται να επικρατήσει πανικός, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία αλλά δεν υφίσταται ακόμη και η τεχνογνωσία για να αντιμετωπιστεί άμεσα ο ιός, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο καινούριων ή εμπλουτισμένων εμβολίων.

Την προσοχή όλωνεφιστά ο ΠΟΥ 

Από την άλλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μολονότι χαρακτήρισε «παραλλαγή ανησυχίας» την Όμικρον, υπενθύμισε ότι δεν συνιστά τη λήψη μέτρων που θα περιορίζουν τα ταξίδια. Ωστόσο, τόση η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και άλλες χώρες επέβαλαν ήδη ταξιδιωτικούς περιορισμούς για όσους ταξιδεύουν από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα και άλλες χώρες της αφρικανικής ηπείρου.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, πάντως, στη συνεδρίασή της, δεν αρκέστηκε στο να «βαφτίσει» Όμικρον τη νέα παραλλαγή, αλλά εξέτασε και πόσο δυνητικά επικίνδυνη είναι. Σύμφωνα με αυτή τη συμβουλευτική, τεχνική ομάδα, η πρώτη επιβεβαιωμένη μόλυνση από την Όμικρον προήλθε από ένα δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου. Τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια περίοδο που συμπίπτει με τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής, οι μολύνσεις στη Νότια Αφρική αυξήθηκαν ραγδαία.

«Καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι ανησυχούν. Το καλό είναι ότι έχουμε συστήματα παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο, για να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα αυτές τις παραλλαγές», είπε η επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κέρκοβ, καλώντας τους πολίτες να μειώσουν την έκθεσή τους στον ιό, κυρίως τηρώντας τις αποστάσεις, αλλά και να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι με την Όμικρον υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης», σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας». Όσο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, θα χρειαστούν εβδομάδες για να κατανοήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο της παραλλαγής, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λίντμερ.

«Περιμένουμε με κομμένη την ανάσα για τη μετάλλαξη»

«Εκείνο που ανησυχεί είναι ότι η μετάλλαξη αυτή έχει πολλές αλλαγές στο κομμάτι του ιού που καταφέρνει να προσβάλει τα ανθρώπινα κύτταρα. Φοβόμαστε μην είναι τόσο διαφορετική ώστε να μην επηρεάζεται από τα εμβόλια, ή να είναι τόσο διαφορετική που να είναι πιο μεταδοτική. Οι επιστήμονες περιμένουν με κομμένη ανάσα. Φαίνεται ότι είναι πολυμεταδοτική χωρίς να έχουμε δεδομένα ακόμα. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με επιστήμονες της Νότιας Αφρικής», είπε η κ. Λινού αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη.

«Δεν ξέρουμε αν θα την καλύπτουν τα εμβόλια»

«Δεν ξέρουμε αν μπορεί να ξαναμολυνθεί με τη νέα μετάλλαξη κάποιος που έχει περάσει κοροναϊό, ή αν θα μας καλύπτουν πλήρως τα εμβόλια. Προσωπικά πιστεύω ότι σε ένα μέρος θα μας καλύπτουν. Ήδη οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες, να είναι έτοιμοι ώστε να υπάρξει σύντομα ένα νέο εμβόλιο που να καλύπτει και αυτή τη μετάλλαξη», εξήγησε η ίδια.

Απαντώντας στο πόσα εμβόλια θα χρειαστεί να κάνουμε μέχρι να τελειώσουμε με την πανδημία, η κ. Λινού είπε ότι «Δε νομίζω ότι πρέπει να μας ανησυχεί το πόσα εμβόλια θα κάνουμε. Της γρίπης οι μεγαλύτεροι το κάνουμε κάθε χρόνο. Ανησυχητικό είναι να μην προλάβουμε να έχουμε εμβόλιο. Το εμβόλιο μας προφύλαξε μέχρι σήμερα. Απλά δεν ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη. Για ένα διάστημα θα παλεύουμε ακόμα με τη Δέλτα».

«Για αυτό ο ΠΟΥ πίεζε για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, γιατί ο ιός μεταλλάσσεται στο ανθρώπινο σώμα», τόνισε.

«Η μάσκα να χρησιμοποιείται από όλους»

Σχολιάζοντας τα των μέτρων, η κ. Λινού είπε ότι «Από την αρχή που δόθηκε η ελευθερία στους εμβολιασμένους να μη χρησιμοποιούν τη μάσκα, έχω επαναστατήσει. Επιμένω καθημερινά ότι η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους και σε όλους τους χώρους, εκτός αν έχουμε απόσταση μεγαλύτερη από 2-3 μέτρα από τους άλλους. Χρειαζόμαστε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου σε όλες μας τις επαφές, και ή δύο μάσκες ή μάσκα υψηλής αποδοτικότητας».

Τζανάκης – Tα Χριστούγεννα θα φτάσουμε τους 20.000 θανάτους

«Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μπορεί και τρεις, εκτιμώ ότι θα συνεχίσουμε με αυτό τον αριθμό νεκρών, 100 ημερησίως. Ελπίζω να μη δούμε πολλές φορές να ξεπερνάμε τους 100. Οι μέσοι όροι είναι γύρω στο 75-80 που σημαίνει ότι μέχρι τα Χροστούγεννα να φτάσουμε, ίσως και να υπερβούμε, τους 20.000 νεκρούς», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι όσο μικρότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη, ειδικά στους πολίτες άνω των 60 ετών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η νοσηρότητα. Παρουσίασε δε και στοιχεία ανά περιοχή σημειώνοντας ότι η Κεντρική Μακεδονία, που έχει ποσοστό εμβολιασμών 66% στους άνω των 60, στις 20 Νοεμβρίου κατέγραφε 1.800 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων σε σχέση με τους 600 που έχει η Κρήτη. Και η Αθήνα έχει χαμηλό αριθμό θανάτων, λόγω της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης στις πιο μεγάλες ηλικίες, ανέφερε ο Νίκος Τζανάκης.

Αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, τόνισε ότι είναι μια εξέλιξη που πρέπει να ανησυχεί τους ειδικούς και τους οργανισμούς υγείας, χαρακτηρίζοντας όμως ως αδικαιολόγητο τον πανικό που έχει προκύψει στον απλό κόσμο, στις αγορές και στις οικονομίες των χωρών. «Δεν ξέρουμε ακόμα τι κρύβει, αλλά πρέπει να απασχολεί τις υγειονομικές αρχές και τις κυβερνήσεις που πρέπει να πάρουν μέτρα κυρίως στα αεροδρόμια ώστε να εξετάζεται ο καθένας που μπαίνει από αυτές τις χώρες έτσι ώστε αν όντως αυτή η μετάλλαξη είναι ιδιαίτερη. Δεν γνωρίζουμε αν είναι πιο νοσογόνος και πιο θανατηφόρα και αν καλύπτεται με τα εμβόλια. Μπορεί να μην είναι έτσι τα πράγματα, μπορεί να είναι πιο ήπια. Ο κόσμος πρέπει να ασχολείται με το στέλεχος Δέλτα που αλωνίζει στην Ελλάδα», τόνισε.

Παγώνη: Προσπαθούμε να δούμε αν την καλύπτουν τα εμβόλια

«Μεταλλάξεις περιμέναμε, το έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό. Μπορεί να δούμε και άλλες. Δε χρειάζεται πανικός. Είναι μια μετάλλαξη που προσπαθούμε να δούμε αν είναι πολύ μεταδοτική, περισσότερο από τη Δέλτα, και το πώς την καλύπτουν τα εμβόλια. Αν την καλύπτουν θα είναι μια μετάλλαξη όπως οι άλλες που διαχειριζόμαστε. Θα έχουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αυτές τις ημέρες και θα περάσουμε στη διαχείριση», είπε η Ματίνα Παγώνη.

«Πάρθηκαν μέτρα, και ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται. Τα περιστατικά ήταν περίπου 72, και ο περιορισμός από τις χώρες της ΕΕ έχει γίνει σε ό,τι αφορά στα αεροδρόμια, ενώ το ίδιο έκανε και η Αμερική. Τα μέτρα που πήραμε εμείς για όσους έρχονται από συγκεκριμένες αφρικανικές χώρες είναι ότι κάνουν 72 ώρες μοριακό έλεγχο και ερχόμενοι εδώ κάνουν rapid test και μπαίνουν σε ξενοδοχεία καραντίνας για δέκα ημέρες. Μετά κάνουν καινούργιο μοριακό έλεγχο και μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο εδώ», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Pfizer και Μοderna ανακοίνωσαν ότι αν χρειαστεί μέσα σε 100 ημέρες μπορούν να έχουν νέο εμβόλιο που να καλύπτει και τη νέα μετάλλαξη. Τις αποφάσεις θα τις πάρουμε όταν έχουμε στοιχεία. Αν χρειαστεί αναπροσαρμογή του εμβολίου, θα κάνουμε νέο εμβόλιο για να καλύψουμε αυτή τη μετάλλαξη. Αλλά οι πιθανότητες είναι τα εμβόλια που έχουμε ήδη στα χέρια μας να καλύπτουν και αυτή τη μετάλλαξη», εξήγησε η κ. Παγώνη σε ό,τι αφορά στα εμβόλια και κατά πόσο αυτά καλύπτουν τη νέα μετάλλαξη.

«Οι μεταλλάξεις που μπορεί να κάνει ο ιός είναι άπειρες. Χρειάζεται προσοχή, μάσκα, μέτρα ατομικής προστασίας, και έλεγχος στους ανθρώπους που έρχονται με τις πτήσεις από το εξωτερικό», πρόσθεσε.

Μόσιαλος στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Αναγκαία η λήψη της τρίτης δόσης

Μαζικός όσο και εύλογος είναι ο προβληματισμός και οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ των πολιτών της χώρας μας, σχετικά με το ενδεχόμενο η καταγραφή και η εξάπλωση του στελέχους Ο του νέου κοροναϊού να επιβάλλει τελικά την επίσπευση της λήψης της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, σε μικρότερο χρονικό διάστημα από το εξάμηνο μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, που ισχύει σήμερα.

Τα parapolitika.gr απευθύνθηκαν σχετικά στον Ηλία Μόσιαλο, στον οποίον έθεσε τον σχετικό προβληματισμό. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς Οργανισμούς για τα θέματα του νέου κοροναϊού είναι σαφής και κατηγορηματικός στα parapolitika.gr:

«Εκείνο στο οποίο μας υποχρεώνει η καταγραφή και η εξάπλωση του στελέχους Ο του νέου κοροναϊού είναι ότι η λήψη της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού καθίσταται πλέον επιτακτική, στα χρονικά διαστήματα, τα οποία έχουν καθορισθεί και ισχύουν διεθνώς και στη χώρα μας. Πρέπει όλοι να προσέλθουμε στον εμβολιασμό κατά του νέου κοροναϊού και όλοι οι πλήρως εμβολιασμένοι πρέπει απαραιτήτως να προσέλθουμε για τη λήψη της τρίτης δόσης του εμβολίου, με τη συμπλήρωση του εξαμήνου από τη λήψη της δεύτερης δόσης».

Previous Article

Βροχερός ο καιρός σήμερα στη χώρα

Next Article

Στην Ευρώπη κρούσματα της μετάλλαξης «Ο» – Παίρνουν μέτρα οι ευρωπαϊκές χώρες

Σχετικά Άρθρα