«Πάτησε το κουμπί» του υποχρεωτικού εμβολιασμού ο Μητσοτάκης – Πρόταση για τρίτη δόση στους 4 μήνες μετά τη δεύτερη

Share:

«Αυτή η πολιτική σώζει ζωές και είναι η πρώτη μου ευθύνη ανεξάρτητα του πολιτικού κόστους» σημείωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός

Με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό να είναι πραγματικότητα στην Ελλάδα, κάτι που φαίνεται ότι απηχεί και την νέα κατάσταση που αρχίζει να διαμορφώνεται στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο, υπό την απειλεί της νέας παραλλαγής του κοροναϊού, την μετάλλαξη Όμικρον, η χώρα για άλλη μια φορά επιχειρεί να προλάβει τα γεγονότα. Γεγονότα, δραματικά, που ανησυχούν την παγκόσμια κοινότητα, καθώς η πανδημία εξελίσσεται λόγω του χαμηλού ποσοστού των εμβολιασμών με αποτέλεσμα να αποτελεί εκ νέου απειλή που θα δοκιμάσει κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αντοχές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε σήμερα από τη Βουλή, ότι δεν τον ενδιαφέρει αν εξαντληθούν οι πολιτικές αντοχές, αλλά αυτό που τον νοιάζει είναι να σωθούν ζωές. «Αυτή η πολιτική σώζει ζωές και είναι η πρώτη μου ευθύνη ανεξάρτητα του πολιτικού κόστους», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν να αποφασίσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Μάλιστα, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, έκανε πιο σαφές το πλαίσιο του σχεδιασμού του για την νέα στρατηγική άμυνας απέναντι στην πανδημία, προτείνοντας προς την επιτροπή των ειδικών να έρθει πιο κοντά η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό. Συγκεκριμένα πρότεινε τρίτη δόση στους 4 μήνες μετά τη δεύτερη.

 «Αναγκαίος ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών»

«Έρχομαι τώρα στο κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας, στην ουσία της χθεσινής μου απόφασης για αναγκαίο εμβολιασμό των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών. Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός. Όχι μόνο γιατί αφορά προστασία πιο ευάλωτων αλλά γιατί αποτρέπει τον κίνδυνο που αυτοί μπορει να προκαλέσουν στους γύρο τους. Αφορά όλη την κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο με ορίζοντια εφαρμογή. Έρχεται ενόψει και της ιδιαίτερα ανησυχητικής μετάλλαξης ”Ο” και με επικεντρο την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Αυτή που έρχεται πρώτη σε θύματα covid και δυστυχώς τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Η απόφαση με βασάνισε προσωπικά – Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός»

«Αποτελεί κίνηση επίκαιρη και στοχευμένη που διαπερνά η Δικαιοσύνη και αναλογικότητα και αποφασιστικότητα ως αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας. Η απόφαση με βασάνισε προσωπικά», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα μου είναι επι της αρχής δυσκολοχώνευτη. Όμως εξ αρχής τόνισα ότι νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό και εκείνων που ακόμα δεν το συνειδητοποιούν. Αντίθετα με κάποιους που άλλοτε αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, ποροσωπικά αναλαμβάνω το δικό μου και προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά γρήγορα να φανώ υγειονομικά σωστός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών»

«Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο. Παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας». Και απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί τώρα;» είπε: «Διότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης “Ο”. Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για α’ δόση. Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες».

Αναφερόμενος στο πρόστιμο των 100 ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Η απάντηση είναι απλή. Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Είναι τόσο απλό. Το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ στην Αυστρία ή έως 1.000 για παράβαση νομοθεσίας covid στην Ιταλία. Είναι όμως τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό, ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».

«Έχω ζητήσει να εξετάσει η συντόμευση του διαστήματος μεταξύ 2ης και 3ης δόσης»

«Κάνατε αρκετά προηγουμένως;» ανέφερε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας ο πρωθυπουργός για το αν η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα ενδεχόμενα πριν φτάσει στην απόφαση για την υποχρεώτικότητα στους πολίτες άνω των 60 ετών. «Απαντώ… Επιχείρηση ελευθερία, Κατ’ οίκον εμβολιασμός, ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες από αρχές Νοεμβρίου, την καθιέρωση 3ης δόσης ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού. Πρώτοι στην Ευρώπη καθιερώσαμε τη δωρεάν και καθολική διάθεση self test. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίσαμε τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος υγείας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την 3η δόση σε όλους τους ενήλικους, πριν ακόμα αναγνωριστεί από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα η σημασία της» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «έχω ζητήσει να εξετάσει να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».

«Σε όλο αυτό το διάστημα που μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε κάνει κάτι να ενημερώσουμε, υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης, προσανατολισμένη στις μεγάλες ηλικίες. Το μήνυμα για τα δεδομένα του εμβολιασμού πρέπει να έχει φτάσει μέχρι τον τελευταίο συμπολίτη μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει τη σφραγίδα του ΣΤΕ»

«Τι άλλο θα είχατε να προτείνετε για να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματική αυτή την εκστρατεία πειθούς» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. «Αυτή μας οδήγησε στα ποσοστά που είμαστε σήμερα. 83% άνω των 60 ετών πείστηκαν. Το 17% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό για να το αγνοήσει κανείς» συμπλήρωσε.

«Άκουσα και κάποιους συναδέλφους να ρωτούν αν είναι συνταγματικό το μέτρο» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εξ όσων γνωρίζω, δεν εγείρει η αξιωματική αντιπολίτευση θέμα συνταγματικότητας. Ναι, η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική, το λένε και συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται στο δικό μας χώρο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει ήδη τη σφραγίδα του ΣΤΕ. Δεν εγείρεται κανένα νομικό συνταγματικό ζήτημα».

«Από χθες έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού»

«Η επιλογή μας είναι να λειτουργεί η οικονομία και η κοινωνία, να μην ξαναγίνει ποτέ lockdown και να προστατεύεται η δημόσια υγεία» τόνισε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του. «Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεν γεμίζουν σήμερα οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς, από ηλικιωμένους γεμίζουν. Εκεί στρέφουμε το ενδιαφέρον μας» συμπλήρωσε με νόημα.

«Θέλησα να εξηγήσω με λίγα λόγια γιατί κατέληξα στην απόφαση να προτρέψουμε πιο δυναμικά τους μεγαλύτερους να εμβολιαστούν ώστε να τους αποτρέψουμε να απειληθούν. Είναι κάτι που σχεδιάζουν ήδη και πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είναι μέτρο που φαίνεται να ανταποκρίνονται οι ίδιοι οι συμπολίτες μας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε. «Πριν, ο ημερήσιος ρυθμός των ραντεβού για ηλικίες άνω των 60 ήταν περίπου 2.000 την ημέρα. Από χθες έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού. Τους ευχαριστώ έστω και αν αισθάνονται κάποια δυσθυμία. Κάνουν το σωστό. Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέτρο θα είναι πρωτίστως αποτελεσματικό».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα ποσοστά εμβολιασμού και τις αρχικές προβλέψεις για το «τείχος ανοσίας» ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Δυστυχώς κα Γκάγκα, έπαιξαν έξω οι αρχικές προβλέψεις λοιμωξιολόγων ότι με 70% θα έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας. Χρειάζεται να πάμε σε μεγαλύτερα ποσοστά». Και υπογράμμισε πως πρέπει «να μειώσουμε αυτό το 17% στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι εθνικός στόχος, είναι η γραμμή που επιβάλλει η πολιτική ευθύνη την οποία ακολουθώ. Σώζει και αυτή είναι η πρώτη μου ευθύνη ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους. Είμαι έτοιμος να ακούσω οποιαδήποτε αντιπρόταση, όχι όμως με ληγμένες φωτοβολίδες όπως η διαβόητη προαιρετική υποχρεωτικότητα γιατί μόνο απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα φανερώνει αυτή η διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές».

«Ο Πολάκης πάλι κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές»

Aπευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Είμαι έτοιμος να ακούσω προτάσεις. Απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα φανερώνει η διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές. Ο κ. Πολάκης πάλι τα ίδια είπε. Επίκληση των εμβολιασμένων που έχασαν τη ζωή τους. Πάλι κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Αρα τι σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε τους εμβολιασμούς. Εξακολουθείτε να πατάτε σε δύο βάρκες».

«Πριν 2 μήνες ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εξευτελιστική τη σύνδεση του εμβολιασμού των νέων με το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ. Χθες μας είπατε τα αντίθετα. Τώρα ζητάτε οικονομικά κίνητρα για να εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι. Λίγη σοβαρότητα κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έβλαπτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα δεν υπάρχουν lockdown για να προγραμματίσετε εκδηλώσεις. Τώρα υπάρχουν τα εμβόλια που στην αρχή λέγατε ότι δεν υπάρχουν. Τα παρέχουμε δωρεάν και σώζουν ζωές. Αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση μέσα από μία παγκόσμια κρίση. Αν έχετε προτάσεις να τις καταθέσετε και τις εξετάσουμε. Θέλουμε μία κοινωνία που θα προχωρά συμπεριλαμβάνοντας ακόμα και τα πιο διστακτικά της τμήματα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ναι ή όχι στην προτροπή των μεγαλύτερων για είναι μέρος της ανοσίας; Αισθάνομαι ότι πράττω το καθήκον μου, προτείνοντας έναν πιο καθαρό δρόμο για την έξοδο από την περιπέτεια με ναι δύσκολες και σκληρές αποφάσεις. Αναμένω με ενδιαφέρον και στη στάση του ΚΙΝΑΛ. Ζυγίστε την κατάσταση», διαμήνυσε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

«Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε σήμερα να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτό το οποίο εισηγούμαστε μπορεί να είναι αποτελεσματικό μέτρο προτροπής. Μακάρι να μην χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο των 100 ευρώ», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα.

 

 

Previous Article

«Συμμετέχουμε»: Το σποτ του Γιώργου Παπανδρέου για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ (Βίντεο)

Next Article

Το πλάνο Τσίπρα για οικονομία και πανδημία – Τι ετοιμάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά Άρθρα