Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αλ.Αυλωνίτη : Επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας του νησιού // Οι δομές αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα

Διαδοχικές επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας Κέρκυρας, Αγ. Μάρκου και Αγ. Αθανασίου πραγματοποίησαν ο Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο Συντονιστής της Ν.Ε. Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χρήστος Μωραΐτης, προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί και να συνομιλήσουν με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 


«Το Δεκέμβριο του 2020 είχα χαρακτηρίσει την εικόνα των Κέντρων Υγείας απαράδεκτη. Μάλιστα τότε ο κυβερνητικός Βουλευτής είχε σπεύσει να απαντήσει εξαγγέλλοντας άμεσες παρεμβάσεις και προσλήψεις. Σήμερα, έναν ολόκληρο χρόνο μετά, η κατάσταση εν μέσω πανδημίας και απόλυτης ανάγκης να δοθεί προτεραιότητα στα θέματα υγείας, έχει δραματικά χειροτερέψει», δήλωσε ο βουλευτής Αλέξανδρος Αυλωνίτης. 
Αρχικά ο κ. Αυλωνίτης επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Κέρκυρας, όπου συναντήθηκε με την Δ/ντρια – συντονίστρια Σοφία –Κορίνα Μαυροπούλου και τους εργαζόμενους, ιατρούς και νοσηλευτές του Κ.Υ.. Στη συνάντηση συμμετείχαν, πλην του κ. Μωραΐτη, ο Πρόεδρος των Γενικών Ιατρών Κέρκυρας Φοίβος Κακαβίτσας και η Συντονίστρια της Ομάδας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κέρκυρας και πρ. Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαρία Γονίδη.

Τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δομή υγείας με σημαντικότερο την υποστελέχωση που βαίνει επιδεινούμενη υπό κίνδυνο να μην καλύπτεται η ασφαλής λειτουργία, τέθηκαν αναλυτικά υπόψη του Βουλευτή. Ενόψει μάλιστα της υποχρέωσης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας ως εμβολιαστικού κέντρου και τις Κυριακές, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εργάζονται ακατάπαυστα, χωρίς ρεπό και χωρίς άδειες. Ταυτόχρονα εξηγήθηκε το πρόβλημα της έλλειψης φύλαξης, καθώς από τις 30/10/20121 έληξαν οι συμβάσεις του προσωπικού φύλαξης χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει ανανέωση, γεγονός που επιβαρύνει με πρόσθετες εργασίες το υπάρχον προσωπικό. Τέλος, επισημάνθηκαν ο περιορισμός των τακτικών ιατρείων, η όλη συμπίεση εξαιτίας της επιβάρυνσης από το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’οίκον, καθώς και η λειτουργία της Α’θμιας Υγειονομικής Επιτροπής ως τα μείζονα από τα επιπλέον προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Κέρκυρας.

Ο κ. Αυλωνίτης συνομίλησε και με τον υπεύθυνο λειτουργίας της ΤΟ.Μ.Υ. Κέρκυρας Νικόλαο Δοκανάρη για την ανάγκη ενίσχυσης της λειτουργίας, ενώ –τραγική ειρωνεία- την ίδια ώρα ανακοινώθηκε απόφαση για αναστολή λειτουργίας της απογευματινής βάρδιας. Η τραγική κατάσταση στο μόνο Κέντρο Υγείας της πόλης απαιτεί επιτακτικά λύσεις χθες, δήλωσε ο Βουλευτής Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν πολλαπλάσια κίνητρα σε ιατρούς, για να στελεχώσουν τις δομές υγείας της Κέρκυρας. Παράλληλα, επεσήμανε την αγανάκτησή του για την κατάσταση που επικρατεί, εν μέσω πανδημίας, δηλώνοντας ότι η Κυβέρνηση έχει αφήσει τους υγειονομικούς απροστάτευτους στην πρώτη γραμμή της μάχης, ενώ δεσμεύτηκε να μεταφέρει σε κεντρικό επίπεδο τα προβλήματα, προκειμένου να τεθούν σε κοινοβουλευτικό έλεγχο από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 
Εν συνεχεία ο Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλ. Αυλωνίτης με τον Συντονιστή Κέρκυρας του κόμματος Χρ. Μωραΐτη, επισκέφθηκαν τα Κέντρα Υγείας Αγ. Μάρκου και Αγ. Αθανασίου, τα οποία επίσης λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα. Στη συνάντηση με τον Δ/ντη – Συντονιστή του Κέντρου Υγείας Αγ. Μάρκου Νικόλαο Μιχαλάκη και εργαζόμενους, έντονη ήταν η ανησυχία για το πως θα ανταπεξέλθει η δομή στην Κυριακάτικη βάρδια, χωρίς επιπλέον προσωπικό. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο Κ.Υ. η κατάσταση είναι οριακή με αποτέλεσμα το προσωπικό να στερείται αδειών και να υπερβαίνει δυνάμεων. 

Στο Κέντρο Υγείας Αγ. Αθανασίου, οι εργαζόμενοι με τους οποίους συνομίλησε ο κ. Αυλωνίτης είναι αντιμέτωποι καθημερινά με έντονα κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα, έλλειψη θέρμανσης και παντελή απουσία ελέγχου στην είσοδο. Τα δύο Κέντρα Υγείας χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων, διάθεσης προσωπικού φύλαξης και ελέγχου εισόδου εν μέσω πανδημίας, καθώς και γενναίας ενίσχυσης με προσωπικό. 
«Δώσαμε ικανό χρόνο για να ρυθμιστούν ζητήματα ασφαλούς λειτουργίας των δομών Υγείας της Κέρκυρας, αλλά καταγράφουμε την πλήρη απαξίωση των Κέντρων Υγείας. Όχι μόνο δεν καλύφθηκαν, έστω κατ΄ελάχιστον τα κενά και οι ελλείψεις, αλλά τα προβλήματα τείνουν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις. Η παροχή της δημόσιας υγείας σε μια νησιωτική περιοχή οφείλει να είναι απόλυτη προτεραιότητα. Θα μεταφέρω άμεσα τα αιτήματα των υγειονομικών κι όσα διαπίστωσα στις επισκέψεις μου και θα ζητήσω με κάθε θεσμικό μέσο από την κυβέρνηση άμεσες λύσεις. 

Η Κέρκυρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο, βασιζόμενη σε αόριστες υποσχέσεις και ευχολόγια», είπε ο κ. Αυλωνίτης, ο οποίος το επόμενο διάστημα σχεδιάζει να επισκεφθεί και τις άλλες δύο δομές υγείας: το Νοσοκομείο Κέρκυρας και το Κέντρο Υγείας Λευκίμμης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ