Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Το σχέδιο αναγέννησης της Εύβοιας παρουσιάζει σήμερα ο Μητσοτάκης – Μηδενικό το κόστος των μελετών για το ελληνικό δημόσιο

Το σχέδιο εξετάστηκε πρόσφατα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προτού πάρει την τελική του μορφή

Η ώρα της Εύβοιας: Το σχέδιο για τον χωροταξικό, ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των οικισμών στην Εύβοια που υπέστησαν πλήγμα από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου
, καθώς βέβαια και τα έργα αποκατάστασης και προστασίας τους, θα παρουσιαστούν σήμερα, σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη βόρεια Εύβοια, όπου στις 10:30 θα προεδρεύσει σε σύσκεψη φορέων στο ΕΠΑΛ Ιστιαίας, στην οποία θα μετάσχει επίσης ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο. Στη σύσκεψη θα γίνει η παρουσίαση και συζήτηση του σχεδίου που έχει καταρτίσει η επιτροπή για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Νωρίτερα το πρωί, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Μυρτιά του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας και τις Ροβιές, προτού μεταβεί στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Το σχέδιο αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας εξετάστηκε πρόσφατα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προτού πάρει την τελική του μορφή. Πρόκειται, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, για ένα «πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο ολικής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας», το οποίο «θα αποτελέσει μοντέλο για έναν νέο τρόπο ολιστικής ανάπτυξης, με τον θεσμό των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεωνΈτσι ώστε όλες οι πρωτοβουλίες να αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο να μπορεί να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, και να δίνει ελπίδα στους ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν ότι αξίζει να παραμένουν στον τόπο τους». Επισήμανε ακόμη το ρόλο των χορηγών που χρηματοδοτούν τις μελέτες του σχεδίου, καθώς και την άριστη συνεργασία κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης που είχε ως αποτέλεσμα να δρομολογηθούν με ταχύτητα πρωτοφανή -τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα- τα βασικά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

Το πλάνο προβλέπει την εκπόνηση 14 μελετών, οι οποίες αφορούν στη συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής, δεν θα κοστίσουν στο ελληνικό δημόσιο αλλά χρηματοδοτούνται από χορηγούς, θα είναι έτοιμες τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα αφορούν:

Το Master Plan ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Το Master Plan για το «Νέο Δάσος». Τη δημιουργία χώρου καινοτομίας. Το Ψηφιακό Κύμα και την Πράσινη Ζώνη. Τον πολιτισμό. Τις υποδομές. Τον αγροδιατροφικό τομέα. Τα κοινωνικά δίκτυα. Το ανθρώπινο (πληθυσμιακό/δημογραφικό) δυναμικό. Το Marketing για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής. Τις διεθνείς πρακτικές στην ανάκαμψη τουριστικών προορισμών μετά από φυσικές καταστροφές. Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού. Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης- Αγίας Άννας. Την εξειδίκευση του συνολικού Master Plan.

Τα έργα που θα προβλέπονται στις μελέτες, στο μεγαλύτερο μέρος τους, θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινώσει για τη Βόρεια Εύβοια αντιπλημμυρικά έργα ύψους περίπου 36 εκατ. ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα αντιδιαβρωτικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν προχωρήσει από τους δασικούς συνεταιρισμούς στην περιοχή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για την εκπόνηση των σχετικών μελετών και την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων στη βόρεια Εύβοια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εξασφαλίσει πιστώσεις που θα υπερβούν συνολικά τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Σημαντική είναι και η συνεισφορά ιδιωτικών εταιρειών στο πλαίσιο του νεοσύστατου θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», δεδομένου ότι έως τώρα οι δωρεές μόνο για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας ξεπερνούν τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Το δε Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου καθεστώτος για τη στήριξη των επιχειρήσεων στους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Βόρειας Εύβοιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύουν σήμερα στην Εύβοια οι υπουργοί και υφυπουργοί Χρήστος Τριαντόπουλος, Νίκη Κεραμέως, Μίνα Γκάγκα, Γιώργος Καραγιάννης, Γιώργος Αμυράς, Λίνα Μενδώνη, Γιώργος Γεωργαντάς και οι γενικοί γραμματείς Δημήτρης Σκάλκος, Βίκυ Λοίζου, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας και Άννα Στρατινάκη.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ