Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στελέχη του ΕΣΥ στα parapolitika.gr: Δεν έχει φανεί ακόμη η πίεση από τη μετάλλαξη Όμικρον στα νοσοκομεία

Τα κρούσματα κοροναϊού έχουν αυξηθεί περισσότερο από 350%

Γεγονός είναι ότι τα νέα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού
έχουν αυξηθεί ακόμη και περισσότερο από… 350%, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, καθώς και ότι το 70% των νέων ημερησίων καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, όπως και το 70% των νέων εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου, αφορούν το στέλεχος Ο.

Όμως, η θρυλούμενη όσο και αναμενόμενη πίεση στις απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, όμως, δεν έχει κάνει ακόμη αισθητή την “παρουσία” της, με τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID – 19 να έχουν σημειώσει την περασμένη εβδομάδα αύξηση μόλις κατά 12%, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, τονίζει, με ιδιαίτερη έμφαση και νόημα, σήμερα στο parapolitika.gr ότι “υπάρχει πίεση από αυξανόμενες προσελεύσεις ασθενών με συμπτώματα COVID – 19, αλλά αυτή η πίεση φτάνει μόνον μέχρι το τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας… Για να καταλάβετε, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες νοσηλεύαμε ακόμη και 140 ασθενείς με νόσο COVID – 19 στις απλές κλίνες νοσηλείας του ιδρύματος, τώρα μπορεί να νοσηλεύουμε ακόμη και λιγότερους από… 40, ενώ στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) διατηρούμε πληρότητα, η οποία δεν φτάνει σε καμία ημέρα το 100%. Έχουμε κάθε μέρα ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19. Και, βέβαια, μιλάμε ακόμη για νοσηλευόμενους ασθενείς με το στέλεχος Δ. Το στέλεχος Ο δεν το έχουμε δει ακόμη στις νοσηλείες…”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, την Τρίτη τα εξής:

“Η μετάλλαξη ‘Όμικρον’ πλέον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας και η άνοδος των κρουσμάτων είναι κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι η μετάλλαξη ‘Όμικρον’ είναι η πλέον μεταδοτική μετάλλαξη. Παράλληλα, παρακολουθούμε την πίεση η οποία υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια πίεση η οποία παρατηρείται σε πρώτη φάση κυρίως στα Επείγοντα Περιστατικά και στις απλές κλίνες, αλλά είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση και για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και για να κάνουμε τις παρεμβάσεις, οι οποίες χρειάζονται. Προς τούτο, ήδη έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές Κλινικές από το 10% έως 15% των απλών κλινών τους, προκειμένου να διαχειρίζονται Covid περιστατικά”.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Πλεύρη, όσον αφορά την εκτίμησή του για τις πιέσεις, οι οποίες ασκούνται στο ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου, εξαιτίας της έξαρσης του στελέχους Ο του νέου κοροναϊού, επισημαίνει επίσης στο parapolitika.gr ότι οι νέες εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου αφορούν κυρίως τις ηλικιακές κατηγορίες των 50 ετών και άνω, καθώς “έχει ήδη αρχίσει το φαινόμενο η νόσος να μετακινείται προς τις μεγαλύτερες ηλικίες”, ενώ ο ίδιος σημειώνει ακόμη ότι “η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID – 19 στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής έχει μειωθεί την τελευταία εβδομάδα από το 91% στο 87%”.

“Σταθερά ψηλά είναι οι νοσηλείες ασθενών με COVID – 19 και στις απλές κλίνες και στις κλίνες ΜΕΘ”, αναφέρει, αντιθέτως, από την πλευρά του, στο parapolitika.gr διοικητής νοσοκομείου του ΕΣΥ της Δυτικής Μακεδονίας. Ο ίδιος σημειώνει ότι “ακόμη και το 96% των νοσηλευόμενων ασθενών, και όχι μόνο στο δικό μας νοσοκομείο, είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, με τις ηλικιακές κατηγορίες να φτάνουν ακόμη και κάτω από τα 60 έτη, ακόμη και στις ΜΕΘ”.

Ο ίδιος διοικητής, όμως, μας εξηγεί επίσης ότι “φαίνεται σαν να έχουν ‘φρενάρει’, τις προηγούμενες 4 – 6 ημέρες, οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID – 19 στις ΜΕΘ, αν και παραμένει πολύ υψηλός ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε high flow oxygen (οξυγόνο υψηλής ροής)”

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ