Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Υπουργείο Εργασίας: Αρκεί θετικό rapid test για δικαιολογημένη απουσία από την εργασία

Με χιλιάδες κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τη δυνατότητα να θεωρούνται δικαιολογημένα απόντες και να απέχουν από την εργασία τους, εφόσον βρεθούν θετικοί στον Covid-19.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, προκειμένου ο εργαζόμενος να θεωρείται δικαιολογημένα απών από την εργασία του στην περίπτωση νόσησης, λόγω Covid-19, απαιτείται μόνο rapid test.

rapid test

«Εάν ο εργαζόμενος θέλει να κάνει χρήση άδειας ασθενείας και να λάβει σχετικό επίδομα από τον ΕΦΚΑ στην περίπτωση αυτή και μόνο, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία, απαιτείται ιατρική γνωμάτευση, όπως ισχύει άλλωστε για όλες τις ασθένειες», διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πώς θα πληρώσει ο ΕΦΚΑ την αναρρωτική άδεια

«Το rapid ή το PCR δεν είναι αρκετό για να πληρωθεί ασθενής από τον ΕΦΚΑ, όπως και για τις άλλες ασθένειες, χρειάζεται γνωμάτευση γιατρού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος.

«Ο ΕΦΚΑ δεν είναι ο οργανισμός που απλώς διαπιστώνει ότι κάποιος νοσεί, είναι ο φορέας που διαχειρίζεται τα χρήματα των πολιτών», υπογράμμισε και εξήγησε πως:

«Ο ασφαλισμένος πρέπει να εξεταστεί από γιατρό για να πληρώσει κάποιον που θα καθίσει για πάνω από πέντε μέρες», συμπληρώνοντας ότι, δεν είναι αναγκαίο να εξεταστεί δια ζώσης ο ασθενής, καθώς «αν ο γιατρός είναι συνδεδεμένος με τον ΕΟΠΥΥ και το δηλώσει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, τότε ο ασθενής πληρώνεται κανονικά».

Αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής είπε πως, «σε όλες τις ασθένειες, υπάρχει αναλογία εργοδότη – ΕΦΚΑ στην πληρωμή, εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει εξαντλήσει τις μέρες αναρρωτικής άδειας που δικαιούται».

«Οι πέντε μέρες covid είναι έξτρα των ημερών αναρρωτικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος», διευκρίνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ