Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σταϊκούρας: Τα νέα μέτρα στήριξης θα εξαρτηθούν από τα υγειονομικά δεδομένα – Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Στα 43,3 δισ. έφτασαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης τη διετία 2020-2022 σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών

Το ενδεχόμενο νέων μέτρων για τη στήριξη των πολιτών
άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η λήψη νέων μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα εξαρτηθεί από την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ δήλωσε πως το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να δώσει δημοσιονομικό χώρο αν προκύψουν νέα υγειονομικά μέτρα.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι κάθε μετάλλαξη προκαλεί εμπόδια στη ομαλή ανάκαμψη των οικονομιών, αλλά η ελληνική οικονομία δείχνει να αντέχει και σημείωσε πως η μεγάλη εικόνα είναι καλή. Ο κ. Σταϊκούρας βάσισε αυτή του την εκτίμηση σε στοιχεία όπως οι προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και το 2022, η αύξηση των καταθέσεων συνεχώς επί 28 μήνες και η μεγάλη αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές (52 δις από 40 δις το 2019).

Όσον αφορά τα πιθανά νέα μέτρα στήριξης ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες και θα τοποθετηθεί με ευθύνη στο τέλος της εβδομάδας. Υπογράμμισε, δε, πως την τελευταία διετία η χώρα έχει περάσει από πολλές κρίσεις και για αυτό το λόγο αποφεύγει να αποκλείει ενδεχόμενα. «Δεν μπορώ να αποκλείσω οποιοδήποτε μέτρο εφόσον υπάρχει αβεβαιότητα στο υγειονομικό επίπεδο. Με γνώμονα τις εξελίξεις και βάση τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε».

Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις – δηλαδή ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα – ώστε να υπάρξει και μία δεύτερη αύξηση του  μισθού εντός του έτους.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ