Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η ξεχωριστή Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Οι συμβολικές κινήσεις, η στήριξη προσώπων και η άριστη συνεργασία με τον Ιερώνυμο

Οι κινήσεις της Κατερίνα Σακελλαροπούλου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και οι στενές σχέσεις της με την Εκκλησία της Ελλάδος

Στις 13 Μαρτίου 2022 η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμπληρώνει ακριβώς δύο χρόνια στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας. Διάστημα ικανό για να βγουν συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται και συμπεριφέρεται η πρώτη πολίτης της χώρας. Αν λοιπόν υπάρχει μία λέξη που χαρακτηρίζει την κυρία Σακελλαροπούλου, αυτή δεν είναι άλλη από τη σεμνότητα. Κινείται με προσεκτικό τρόπο, χωρίς ποτέ να προκαλεί, τηρώντας κατά γράμμα όσα προβλέπονται από τον θεσμικό της ρόλο. Βαδίζει, κοινώς, με σεβασμό πάνω στις «ράγες» του αυστηρού πρωτοκόλλου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Τη βοηθάει πολύ και το γεγονός ότι έχει διατελέσει πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που σημαίνει πως γνωρίζει όσο λίγοι τις «λεπτές γραμμές» του Συντάγματος και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, αν υπάρχει μία λέξη που περιγράφει τον τρόπο που λειτουργεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτή δεν είναι άλλη από τους συμβολισμούς. Επιλέγει, δηλαδή, να περνάει τα μηνύματά της για όλα τα θέματα μέσα από επισκέψεις, συναντήσεις, ακόμα και αναρτήσεις στα social media.

sakellaropoulou

Ολες αυτές οι κινήσεις έχουν πάντα έμμεσο ή άμεσο πολιτικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, στα εθνικά ζητήματα δεν επιλέγει τις εύκολες δηλώσεις, όπως έκανε συχνά ο προκάτοχός της με τα λεγόμενα «αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία», αλλά πραγματοποιεί επισκέψεις σε ακριτικά νησιά, όπως το Καστελλόριζο και η Γαύδος, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο τονώνει το εθνικό συναίσθημα.

Ως μια ενεργή πολίτης, που διέπεται από τις αρχές του Διαφωτισμού και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, δίνει με κάθε ευκαιρία τη μάχη για την ισότητα των δύο φύλων αλλά και τον σεβασμό των ανθρώπων ανεξάρτητα από τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, το φύλο τους, το θρήσκευμά τους ή την εθνικότητά τους. Ενδεικτικές είναι στο πλαίσιο αυτό οι αναρτήσεις που κάνει με αφορμή κάποιες διεθνείς ημέρες.

Την ίδια ώρα, τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στο πλαίσιο του ρεπορτάζ γνωρίζουν ότι, σχεδόν από την πρώτη ημέρα που έγινε ένοικος στην Ηρώδου του Αττικού, η κυρία Σακελλαροπούλου επιλέγει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας να στηρίζει φορείς που προσφέρουν έργο, περιοχές που έχουν πληγεί, αλλά και πρόσωπα που έχουν ανάγκη. Πολλές από αυτές τις δραστηριότητές της η ίδια επιλέγει να μην τις γνωστοποιεί ούτε και στους πιο στενούς της συνεργάτες.

Αγαστή συνεργασία

Μάλιστα, έχοντας αναπτύξει ιδιαιτέρως προσωπική σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, πολλές φορές σε αγαστή συνεργασία με την Εκκλησία προχωρά σε σημαντικές κοινωνικές δράσεις. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ανήμερα των Χριστουγέννων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μοίρασε γεύματα σε ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε γηροκομεία και μονάδες φροντίδας σε όλη τη Θράκη.

Την ίδια ημέρα, σε απόλυτη συνεννόηση με πολλές μητροπόλεις της Ελλάδος, μοίρασε πάρα πολλά συσσίτια. Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέφερε το γεύμα των Χριστουγέννων στο Ιωακείμειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Αλεξανδρούπολης, στο Σταυρίδειο Εκκλησιαστικό Ιδρυμα Χρονίως Πασχόντων «Ο Αγιος Κυπριανός» της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων του Χριστιανικού Συλλόγου Κομοτηνής, στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο Αγιος Παντελεήμων» της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου και στις Τράπεζες Αγάπης Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου.

Επιλέγει να στηρίζει φορείς που προσφέρουν έργο, περιοχές που επλήγησαν, αλλά και πρόσωπα τα οποία έχουν ανάγκη

Εξίσου σημαντικές είναι οι ενέργειες που κάνει για τη στήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκη, και ιδιαίτερα των αστέγων. Τις προηγούμενες ημέρες προσέφερε παραπάνω από 100 γεύματα στους αστέγους του Πειραιά, ενώ σε σταθερή βάση στηρίζει την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος». Το ίδιο έπραξε με σημαντική οικονομική ενίσχυση για τη θεατρική ομάδα των αστέγων.

Σημαντικό πόσο

Παραλλήλως, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια οικογενειών που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα ή αντιμετωπίζουν πάσης φύσεως προβλήματα, προσφέρει τη στήριξή της. Για παράδειγμα, η κυρία Σακελλαροπούλου προσέφερε ένα σημαντικό ποσό στη σύζυγο του εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα, που έχασε τη ζωή του στις φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Επίσης, επέλεξε να επιπλώσει το δωμάτιο ενός μικρού κοριτσιού που η μητέρα του ήταν σε δομή κακοποιημένων γυναικών. Σε κάθε σχολείο που επισκέπτεται προσφέρει τον αναγκαίο εξοπλισμό, όπως λάπτοπ, βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια. Προσωπικό ενδιαφέρον έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης, προσφέροντας σημαντικά ποσά στους δήμους που έχουν πληγεί, τόσο για τρόφιμα όσο και για εξοπλισμό (π.χ., σόμπες, στρώματα κ.λπ).

Στους θανάτους σημαντικών προσώπων της πολιτικής ζωής η κ. Σακελλαροπούλου επιλέγει να διαθέτει σημαντικά ποσά στη μνήμη τους σε φορείς που παράγουν ξεχωριστό κοινωνικό έργο. Για παράδειγμα, με αφορμή τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια διέθεσε χρήματα στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών και στην «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά διέθεσε χρήματα στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και την «Κιβωτό του Κόσμου».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ