Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες ο «Διομήδης»: Χιόνια και στην Αττική – Σε ποιες περιοχές θα έχουμε παγετό

Η πορεία της κακοκαιρίας στη χώρα

Με παγετούς, χιόνια και προειδοποιήσεις για το τσουχτερό κρύο, συνεχίζει την επέλασή του ο «Διομήδης» που σαρώνει τη χώρα.

Πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ  ισχυρός θα είναι ο παγετός στα βόρεια. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν σε Κρήτη και Δωδεκάνησα και θυελλώδεις θα είναι οι βοριάδες στο Αιγαίο.

 Τραγωδία σημειώθηκε τις απογευματινές ώρες, με την ανάσυρση δύο νεκρών λόγω της κακοκαιρίας. Ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός σε ρέμα, στον ορεινό όγκο του Λαγκαδίου, στο Δήμο Βισαλτίας Σερρών, ενώ αγνοείται η σύζυγός του. Νεκρός βρέθηκε και 50χρονος εργαζόμενος που δούλευε στις αποκαταστάσεις των βλαβών στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, στην Καρδίτσα.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται νέα επιδείνωση σε αρκετές περιοχές με χιόνια, θυελλώδεις βοριάδες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να πέσουν χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα στα βόρεια της Αττική.

 Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, σε ανάρτησή του στο Facebook, το θερμόμετρο σε κάποιες περιοχές της χώρα θα αγγίξει τους -10 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα φτάσουν τα 10 μποφόρ. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η κακοκαιρία «Διομήδης» θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί.

Χιόνια στην Αττική

Οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται σε ορεινά τμήματα του νομού Αττικής, αναμένεται από τις απογευματινές ώρες να ενταθούν και να γενικευτούν, ενώ είναι αρκετά πιθανό να δούμε χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά προς τα βόρεια τμήματα. Δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αν δούμε τις χιονοπτώσεις να πλαισιώνουν το λεκανοπέδιο τα ξημερώματα της αυριανής ημέρας. Πάντως οι χιονοστρώσεις όπου αυτές παρατηρηθούν δεν δείχνει να είναι αξιόλογες με εξαίρεση τους ορεινούς – ημιορεινούς όγκους.  Είναι μάλιστα αρκετά πιθανό ο υδράργυρος σε κάποιες περιοχές της βόρειας χώρας να παραμείνει κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο δημιουργώντας το φαινόμενο του ολικού παγετού.


 Η πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη

 Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και τη νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής χώρας, ενώ ενδέχεται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις να σημειωθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη νότια νησιωτική χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

 Σημαντικά προβλήματα προκαλεί η κακοκαιρία «Διομήδης» 

Σφοδρές βροχοπτώσεις, χιόνια, ισχυροί άνεμοι και παγετός είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της πρώτης ισχυρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από το νέο έτος, ενώ επί ποδός βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και οι Περιφέρειες, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται κλιμάκωση των φαινομένων.

 Τα σημαντικά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, τα χιόνια και τους ισχυρούς ανέμους συνεχίζονται μέχρι και αυτή την ώρα.

 Στην Αττική έκλεισε νωρίτερα η Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω, χωρίς ρεύμα έχουν μείνει ορεινά χωριά στην Ελασσόνα, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί και η Κάλυμνος.

 Τα πιο πολλά προβλήματα εντοπίζονται σε Μακεδονία και Θεσσαλία ενώ και στη βόρεια Εύβοια στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, υπερχείλισε ο ποταμός Κηρέας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο δρόμος που οδηγεί από το Προκόπι προς το Μαντούδι. Εκατοντάδες κλήσεις για κοπές δέντρων, άντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς δέχθηκε η Πυροσβεστική.

 Εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοσκινάς και Ψαθοχώρα στον Δήμο Παλαμά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καθώς έσπασε το ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη.

 Την ίδια ώρα, Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπες, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες σε ορεινές περιοχές του Δήμου Σικυωνίων Κορινθίας, σε Στυμφαλία και Φενεό.

 Στο Δήμο Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή προκάλεσαν πτώσεις δένδρων και διακοπές ρεύματος. Χωρίς ηλεκτροδότηση παραμένουν η Αρναία, το Παλαιοχώρι, η Ολυμπιάδα, η Βαρβάρα κι άλλοι οικισμοί του δήμου, ενώ συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί ποδός για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

 Σήμα κινδύνου εκπέμπουν δέκα κάτοικοι στο χωριό Σέλι, στην Ημαθία, οι οποίοι λόγω της κακοκαιρίας «Διομήδη» είναι αποκλεισμένοι και χωρίς ρεύμα στα σπίτια τους εδώ και τρεις μέρες, σύμφωνα με το τοπικό μέσο thesstoday.gr.

 Υπενθυμίζεται ότι δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων στο Αιγαίο έως και εννέα μποφόρ.

 Για μία σοβαρή κακοκαιρία και μία δύσκολη νύχτα που πέρασε έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

 O ιδιαίτερα ψυχρός χειμώνας που αναμένεται να περάσουμε φέτος απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους εν μέσω μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Εάν ο καιρός παραμείνει άστατος, νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο –που ήδη αντιμετωπίζουν τεράστιο ενεργειακό κόστος– ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε υπερβολικά κόστη.

 Κινείται νότια ο Διομήδης

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το έντονο «κύμα» κακοκαιρίας αναμένεται τις επόμενες ώρες να κινηθεί νοτιότερα και  θα κατευθυνθεί προς το ανατολικό, νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, όπως γνωστοποίησε σήμερα το πρωί, μιλώντας στο protothema, ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος, με τον ίδιο να ενημερώνει για πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βόρεια τμήματα της Αττικής (από υψόμετρο  300 μέτρων και άνω) τα μεσάνυχτα.

 Παρά το πολυσύνθετο των παραγόντων που διαμορφώνουν τα καιρικά φαινόμενα, η ικανότητα πρόγνωσης έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο σχετικά με το χρονικό διάστημα πρόβλεψης, όσο και με την ακρίβεια.

  Συνεχίζονται τα προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια 

  Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα περισσότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσσιες περιοχές, οι οποίοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 9 και στα βόρεια τα 10 μποφόρ.

 Σε ισχύ παραμένει απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

 Όσον αφορά τον Αργοσαρωνικό, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων, ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια των πλοίων κλειστού τύπου.

 Κλειστές παραμένουν, επίσης, οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

 Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, πριν την αναχώρησή τους, καλό θα είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολογίων σε πολλές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

 Οι θερμαινόμενες αίθουσες

 Ανοιχτές είναι οι θερμαινόμενες αίθουσες του δήμου Αθηναίων για την προστασία των αστέγων. Σε 24ωρη βάση λειτουργούν το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου και η Λέσχη Φιλίας Πανόρμου, ενώ ομάδες του «Street Work» προσφέρουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Σε 24ωρη λειτουργία έχει τεθεί και το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, 210-5246515 και 210 5277000 καθώς και ο τετραψήφιος αριθμός 1595.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ