Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν – Γιατί οι ειδικοί δεν έδωσαν το «ΟΚ» για χαλάρωση – Βδομάδα βδομάδα η επαναξιολόγηση

Παράταση των περιορισμών έως τις 23 Ιανουαρίου

Παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για άρση ορισμένων εκ των περιορισμών που τέθηκαν σε εφαρμογή πριν την Πρωτοχρονιά, στο πλαίσιο προστασίας από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, οι ειδικοί είχαν αντίθετη άποψη επιβεβαιώνοντας ότι ο κίνδυνος της μετάλλαξης Όμικρον είναι εδώ και η συζήτηση για χαλάρωση είναι πρόωρη.

Έτσι, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων για μία επιπλέον εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που έχουν ισχύ έως τις 16 Ιανουαρίου θα παραταθούν έως τις 23 του μήνα, ενώ στη συνέχεια θα γίνει νέα αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

Οι αυξημένες εισαγωγές ασθενών στις κλίνες covid και ο αριθμός των κρουσμάτων που παραμένει στα ύψη λόγω της μεταδοτικότητας της Όμικρον είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στην οριστική απόφαση της επιτροπής.

Παρά τις σκέψεις που υπήρχαν στην κυβέρνηση για την χαλάρωση των μέτρων, λόγω οριμένων στοιχείων που μαρτυρούν σχετική αποκλιμάκωση της πανδημίας, τόσο το κυβερνητικό, όσο και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας φέρεται να αποφάσισε να δώσει μικρή -τουλάχιστον για αρχή- παράταση στα μέτρα προκειμένου να δουν πως θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας και κυρίως εάν θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του ΕΣΥ.

Αξιολόγηση των συνθηκών ανά εβδομάδα

«Πάμε σε μια αξιολόγηση των μέτρων βδομάδα-βδομάδα. Κρίθηκε ότι ήταν πρόωρο να πάμε σε μια χαλάρωση. Κρίθηκε, σωστά, να μην πάμε σε χαλάρωση και για τον συμβολισμό σε επίπεδο κοινωνίας» είπε, μιλώντας στο MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «κάθε εβδομάδα θα σταθμίζουμε την κατάσταση και θα παίρνουμε τις αντίστοιχες αποφάσεις. Έχουμε ορισμένες ενδείξεις (σ.σ. για αποκλιμάκωση) από την άλλη, όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στο ΕΣΥ δίνεται μεγάλη μάχη».

«Παρακολουθούμε προσεκτικά τα δεδομένα και σταθμίζουμε τις κινήσεις μας», συμπλήρωσε.

«Έκρηξη» των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Η ραγδαία αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας, την εβδομάδα που πέρασε, αποτέλεσε το καθοριστικό παράγοντα για την επιμήκυνση των περιορισμών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα αναφοράς, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.988, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.467. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.62.

πιν2

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 654 παρουσιάζοντας ημερήσια μεταβολή +31.59%.

Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 43.386, αποτελώντας το 18% (12% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

πιν

Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 9.43% σε σύνολο 2.541.216 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 2.70% σε σύνολο 1.643.264 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 5.67%.

Καταγραφη-12

 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ