Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πτήση της Ελλάδας προς την σταθερότητα και την εθνική αυτοπεποίθηση – Πώς τα Rafale αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Τα νέα μαχητικά καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο

«Πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει τη χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη σημερινή άφιξη στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα την άφιξη των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale F3R.

Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μία γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει στην ευελιξία της εθνικής μας διπλωματίας και τις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας. Και βέβαια σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδος και Γαλλίας δίνοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Με άλλα λόγια, τα νέα Rafale που προσγειώθηκαν σήμερα είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό αύριο για όλη την περιοχή. Θυμίζω ότι σε λίγο τα αεροσκάφη αυτά θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες με τα οποία μοιράζονται όχι μόνο οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και μία κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία», δίνοντας έτσι το «στίγμα» της αποκτήσεως των 18 αρχικώς και 24 συνολικώς μαχητικών Rafale, που όλα θα ενταχθούν στη δύναμη της 332 Μοίρας Παντός Καιρού (332 ΜΠΚ) με κωδικό κλήσεως «Γεράκι».

 Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, με δήλωσή του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «το που θα χρησιμοποιηθούν τα Rafale είναι θέμα των ανθρώπων της Πολεμικής Αεροπορίας. Ασφαλώς όμως και δεν το έχουμε για την καθημερινότητα των αναχαιτίσεων στο Αιγαίο. Είναι ένα όπλο στρατηγικού χαρακτήρα και επομένως είναι όπλο του οποίου πρέπει να γίνει σωστή χρήση.

Αυτά τα ξέρουν όμως καλύτερα από όλους μας οι άνθρωποι της Πολεμικής Αεροπορίας, στους οποίους είχαμε και έχουμε ΠΛΗΡΗ εμπιστοσύνη», ενώ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κώστας Φλώρος χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «ευτυχή, που ηγείται των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αυτήν την περίοδο».

5483933_2

Η τελετή εντάξεως των νέων μαχητικών Rafale F3R στην 332 ΜΠΚ, σηματοδοτεί ταυτόχρονα και τη στιγμή της αποσύρσεως από την ενεργό υπηρεσία των 20 παλαιών μαχητικών Mirage-2000EGM/BGM που είχαν αποκτηθεί το 1988 και είχαν ενταχθεί στην τότε νεοσυγκροτηθείσα 332 Μοίρα, στην οποία υπηρέτησαν επί 34 συνεχή χρόνια. Τα αεροσκάφη αυτά δεν αναβαθμίστηκαν σε επίπεδο Mirage 2000-5 και τα αγόρασε η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault μειώνοντας έτσι το τελικό κόστος κτήσεως των Rafale. Στα 34 χρόνια που υπηρέτησαν στην Π.Α. πραγματοποίησαν περισσότερες από 30.000 ώρες πτήσεως για εκπαίδευση και περισσότερες από 7.000 ώρες σε scramble αντιμετωπίζοντας τους Τούρκους στο Αιγαίο, συμφώνως με τον Διοικητή της 332 Μοίρας Αντισμήναρχο (Ι) Μιχάλη Κούρτη στην Ημερήσια Διαταγή του.

 Την εξαγγελία ότι απαλλάσσονται από κάθε φόρο το σύνολο των λεγόμενων «επιδομάτων επικινδυνότητος» του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του ΕΚΑΒ, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυρ.Μητσοτάκης, μιλώντας στη διάρκεια της τελετής, παρουσία των Υπουργού και Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου, και Νίκου Χαρδαλιά αντιστοίχως, και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κώστα Φλώρου, ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη, ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση και ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ..

5483822

 
«Επένδυση στην άμυνα σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους που την υπηρετούν. Για αυτό και σήμερα από εδώ από την Τανάγρα θέλω να ανακοινώσω μία σοβαρή ανταπόδοση της πατρίδας μας στο μεγάλο έργο που υπηρετούν. Στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, τις επιχειρήσεις των υποβρυχίων μας, τις υποβρύχιες καταστροφές και την ναρκαλιεία, απαλλάσσονται από κάθε φόρο», τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Το μέτρο αυτό αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις πρωτίστως, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Και θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα.

Είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της πολιτείας για εκείνους που αγρυπνούν για να προκόβει η Ελλάδα με ειρήνη και ασφάλεια. Τους αξιωματικούς ή υπαξιωματικούς οπλίτες των τριών όπλων και των σωμάτων ασφαλείας. Αλλά και τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, τους αεροδιασώστες γιατρούς και νοσηλευτές. Όπως και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που δίνουν τη μάχη της υγείας σε κάθε απομακρυσμένο τόπο».

5484027

Αξίζει να σημειωθούν ορισμένες ενδιαφέρουσες «λεπτομέρειες» από την άφιξη των πρώτων Rafale.

  • Κατά την είσοδό τους στο FIR Αθηνών, πετώντας πάνω από το Ιόνιο, τα υποδέχτηκαν μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 Mk.2 της «αδελφής» 331 Μοίρας Παντός Καιρού (331 ΜΠΚ), με κωδικό κλήσεως «Θησεύς», η οποία επίσης εδρεύει από την 114 ΠΜ της Τανάγρας και τα συνόδευσαν τιμητικώς ως τη βάση τους.
  • Στις 12:24, ο σχηματισμός των 6 Rafale και των Mirage 2000-5 Mk.2 που τα συνόδευαν πραγματοποίησε μία τιμητική διέλευση από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, ως ένα συμβολικό φόρο τιμής προς αυτήν και ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει διαχρονικώς για την Πατρίδα μας.
  • Αμέσως μετά το πέρας της τελετής ο Κυρ.Μητσοτάκης συνομίλησε με τα πληρώματα των αεροσκαφών και τους ευχήθηκε υγεία και δύναμη στο έργο τους. Εκ μέρους των χειριστών, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, πρόσφερε στον Πρωθυπουργό ένα μοντέλο υπό κλίμακα του Rafale, ενώ αυτός ανέβηκε και στο cockpit ενός από τα έξι νέα αεροσκάφη.
5483734_3

 Οι Γάλλοι…

«Η υπογραφή πέρυσι της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης, την ίδια χρονιά που η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, είναι κάτι παραπάνω από συμβολική. Όπως κάναμε το 1821, η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της φίλης της, εταίρου στην Ευρώπη και σύμμαχο στο NATO, όπως έδειξαν ξεκάθαρα τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2020. Αυτή η στρατηγική σχέση αποτελεί μία δέσμευση, που παγιώνει ότι Γαλλία και Ελλάδα θα υποστηρίξουν η μία την άλλη στο μέλλον, πάντα στο πλευρό της δικαιοσύνης και της ελευθερίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Ερίκ Τραπιέ, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «Για την Ελλάδα το Rafale είναι ένα μαχητικό που πραγματικά αλλάζει τα δεδομένα προσδίδοντας στη χώρα μοναδική συμβατική αποτρεπτική ικανότητα. Θα επιτρέψει στην Ελληνική Δημοκρατία να ασκήσει πλήρως τη στρατηγική αυτονομία της και την εθνική κυριαρχία της. Είναι τιμή και χαρά να συνεργαζόμαστε με τους πιλότους και τους τεχνικούς σας. Οι δεξιότητές και η εμπειρία τους αποτελούν σημείο αναφοράς για εμάς».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ