Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αγορές: Βουτιά στα χρηματιστήρια υπό την πίεση του πολέμου στην Ουκρανία

Έντονα πτωτικά ξεκίνησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές. Οι δύο βασικοί λόγοι είναι ότι δεν περιμένουν ουσιαστικά αποτελέσματα από την διάσκεψη των δύο εμπόλεμων πλευρών στην Λευκορωσία και ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους θα μετεξελιχθεί σε νέες πληθωριστικές πιέσεις για τα ευρωπαϊκά κράτη (συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας). Επίσης υπάρχουν και οι προληπτικές ρευστοποιήσεις αποκόμισης κερδών από το ράλι της Παρασκευής.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες άνω του 1,3% υποχωρώντας στις 447 μονάδες, ενώ ο Stoxx 50 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 2,3% στις 3.879 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να ασκεί τις περισσότερες πιέσεις παρουσιάζοντας ισχυρές απώλειες 3,9%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στις 14.270 μονάδες με πτώση 2,05%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά επίσης 2% και διαπραγματεύεται στις 6.615 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημειώνει πτώση 1% κινούμενος στις 7.409 μονάδες.
Σε παρόμοιους ρυθμούς κινούνται και οι αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB βρίσκεται στις 25.209 μονάδες με -2,1%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 χάνει 1,3% και κινείται στις 8.379 μονάδες.

Εάν υπάρξουν θετικές εξελίξεις από την συνάντηση στη Λευκορωσία , σαφώς και θα επηρεάσουν θετικά τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο.

Εξάλλου την Τετάρτη ή την Πέμπτη αναμένονται στοιχεία από την ΕΚΤ για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης που αναμένεται ιδιαίτερα υψηλός (πάνω από 6%).

Από τις 918 μονάδες στις 890 σε λίγα λεπτά ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με –σχετικά μικρή- πτώση στις 918 μονάδες αλλά πολύ σύντομα έπεσε στις 890 διευρύνοντας τις απώλειες. Όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα ξεκινήσουν τα ελληνικά blue chips και πόσο θα επηρεαστούν από τον πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Η πορεία των τραπεζικών μετοχών και των μη χρηματοοικονομικών blue chips (με πρώτο απ’ όλους τον ΟΤΕ) θα καθορίσουν την βραχυπρόθεσμη τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πάντως η έναρξη της συνεδρίασης δείχνει πιέσεις σε όλες τις δεικτοβαρείς μετοχές και τον Γεν. Δείκτη να προσεγγίζει καθοδικά τις 914 μονάδες με κατεύθυνση προς τις 910 μονάδες.

Στη Wall Street, “βουτιά” 400 μονάδων τα futures του Dow, απώλειες άνω του 1% για Nasdaq και S&P 500.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ