Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ουκρανία: «Ράλι» 5% στις τιμές του πετρελαίου Brent – Ξεπέρασε τα 110 δολάρια

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών του πετρελαίου καθώς οι κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών μετά την εισβολή στην Ουκρανία δημιουργούν εμπόδια στη χρηματοδότηση του εμπορίου αποστολών αργού πετρελαίου και ορισμένοι traders επιλέγουν να αποφύγουν τις ρωσικές προμήθειες ενώ πλέον αναλυτές «βλέπουν» τη τιμή του μαύρου χρυσού να εκτοξεύεται στα 120 δολάρια. Το ράλι αυτό πυροδοτείται καθώς ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγοί σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ετοιμάζονται να συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν την παραγωγή του Απριλίου.

Η τιμή του βαρελιού του αργού West Texas Intermediate (WTI) απογειώθηκε σήμερα, αυξανόμενη κατά σχεδόν 5%, ενώ αυτή του βαρελιού του Brent, του ευρωπαϊκού αργού αναφοράς, ξεπέρασε τα 110 δολάρια, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Και τα δύο είδη μαύρου χρυσού έφθασαν σήμερα σε νέα ύψη, στα 108,64 δολάρια το βαρέλι του WTI, στα 110,09 δολάρια το βαρέλι του Brent.

Την Τρίτη, τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ανακοίνωσαν σχέδια για αποδέσμευση 60 εκατομμυρίων βαρελιών αποθεμάτων πετρελαίου σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν την ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου. Μάλιστα, από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέσουν ακόμη 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα «εάν είναι απαραίτητο» για να σταθεροποιηθεί η αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με άλλες 30 χώρες για να αποδεσμευθούν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική θα ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια, αποδεσμεύοντας (επιπλέον) 30 εκατομμύρια βαρέλια» από τα στρατηγικά αποθέματά της, είπε ο αρχηγός του κράτους απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου κατά την πρώτη του ομιλία για την «κατάσταση της ένωσης». Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη να κάνει περισσότερα», εάν κρίνει πως είναι «απαραίτητο».

Εξάλλου, χθες, οι τιμές του σίτου άλεσης και του αραβοσίτου έκλεισαν χθες σε νέο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, αντίστοιχα σε 351,25 ευρώ και 340 ευρώ ανά τόνο για την προθεσμία του Μαρτίου 2022, επηρεασμένες από τη ρωσο-ουκρανική κρίση. Οι τιμές των σιτηρών συνέχισαν την άνοδό τους από τη χθεσινή ημέρα, ενώ “η κρίση εδραιώνεται”: τα ουκρανικά λιμάνια εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα και η ζήτηση είναι μεγάλη, με “αγοραστές που αναζητούν λύσεις” για να αντικαταστήσουν τα ουκρανικά φορτία στα οποία ήλπιζαν ότι μπορούν να υπολογίζουν, εξήγησε στο AFP ο Νταμιέν Βερκάμπρ, μεσίτης για την εταιρία Inter-Courtage.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ