Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ακρίβεια: Εν αναμονή μέτρων για να αποφευχθεί το σοκ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Γραμμή άμυνας στον οικονομικό αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αναζητούν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εστιάζοντας στη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και κυρίως στην αντιμετώπιση των σημαντικών ανατιμήσεων σε ενέργεια και αγαθά.

Στην Αθήνα αναμένουν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη νέα επικαιροποιημένη εργαλειοθήκη, η οποία θα περιλαμβάνεται ένα νέο πακέτο μέτρων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενώ το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι στις 10 και 11 του μηνός.

Παράλληλα, τα επόμενα 24ωρα η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για συνέχιση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο για το μήνα Μάρτιο, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μικρή αύξηση σε σχέση με το Φεβρουάριο.

Το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον αναμένεται να δημοσιοποιήσουν νέα μέτρα τα οποία τα κράτη – μέλη μπορούν να υιοθετήσουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος, αλλά και να ενισχύσουν την ενεργειακή τους επάρκεια.   Σύμφωνα με σχέδιο προτάσεων που είχε διαρρεύσει την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα επιβολής ρυθμιζόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά αλλά και για μικρές επιχειρήσεις.

Εξάλλου σε δηλώσεις της χθες η κα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επεσήμανε την ανάγκη απεξαρτοποίησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα στηριζόμενη σε τρεις πυλώνες :

  • την αναζήτηση πιο αξιόπιστων προμηθευτών, κυρίως υγροποιημένου αερίου (LNG)
  • την ανανέωση της ισχύος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από την υλοποίηση «τεράστιων» επενδύσεων, όπως είπε, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακή, αιολική και υδρογόνο.
  • Τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσα από π.χ. την ανακαίνιση κτιρίων, τις έξυπνες βιομηχανικές διαδικασίες, την τεχνητή νοημοσύνη, την αποτελεσματική διαχείριση των έξυπνων ενεργειακών δικτύων.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επιθυμεί τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, καθώς διαφορετικά το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι πολύ υψηλό. Όπως άλλωστε έχει τονίσει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, πριν την ρωσική εισβολή προβλέπονταν ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (μέσω του οποίου χρηματοδοτείται η επιδότηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο έως τώρα) θα μπορούσε να καλύπτει το κόστος έως το 3ο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει σημαντικά με αποτέλεσμα το κόστος της επιδότησης να χρειαστεί να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των τιμών στην ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά χθες η τιμή του φυσικού αερίου TTF στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα, φτάνοντας ακόμα και στα 345 ευρώ για να υποχωρήσει αργότερα παραμένοντας όμως σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αλλά και η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ συνεχίζει την ανοδική του πορεία πλησιάζοντας χθες τα 140 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει προς τα 130 δολάρια το βαρέλι. Η συγκεκριμένη εξέλιξη εκτοξεύει τις τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά σε τιμές πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη και κοντά στο 1,5 ευρώ την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Δυσάρεστα είναι τα νέα όμως και για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, με τη χονδρική τιμή να διαμορφώνεται σήμερα στα 426,90 ευρώ η μεγαβατώρα, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, καταγράφοντας αύξηση 52,5% μόλις σε μία ημέρα.

Σε καθημερινή πλέον βάση αλλάζουν οι τιμές των προϊόντων, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών, κάτι που θα εξακολουθήσει να γίνεται και το επόμενο χρονικό διάστημα. Μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιούνται δεκάδες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά που σε μεμονωμένα προϊόντα θα ξεπεράσουν ακόμα και το 30%.

Αναλυτικότερα η λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στα εξής προϊόντα:

  • ελληνικός καφές έως 32%,
  • χαρτικά έως 26%,
  • αλεύρι έως 18%,
  • απορρυπαντικά έως 11%,
  • κατεψυγμένα λαχανικά έως 10%,
  • δημητριακά έως 8%,
  • αλλαντικά 8%,
  • ρύζι και όσπρια 6%,
  • ψωμί τοστ 3%,
  • σαπούνι 9%,
  • μέλι 3%,
  • καθαριστικά τζαμιών 7%,
  • σαμπουάν 3,5%,
  • ελιές συσκευασμένες 10%,
  • οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες 4,5%,
  • μπισκότα 6%,
  • φρυγανιές 5%,
  • ηλιέλαια έως 11% και πολλά άλλα.

Επίσης, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές στα σιτηρά, η οποία φτάνει ακόμη και το 100% σε σχέση με πέρυσι, αναμένονται νέες ανατιμήσεις στο ψωμί, σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσει ακόμη και το 10%. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η ευρωπαϊκή τιμή στα σιτηρά ανέβηκε επιπλέον 14% χθες, αγγίζοντας την τιμή-ρεκόρ των 424 ευρώ τον τόνο.

G7: Εκτακτη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας για την επισιτιστική ασφάλεια

Η Γερμανία οργανώνει την Παρασκευή (11/3) ψηφιακή σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της G7 προκειμένου να συζητηθεί ο αντίκτυπος που έχει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και το πώς μπορούν να σταθεροποιηθούν οι αγορές τροφίμων, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

«Η προμήθεια ζωοτροφών στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ασφαλής, όμως μπορούν να αναμένονται μεγάλες ελλείψεις σε ορισμένες χώρες εκτός της ΕΕ — ειδικά εκεί όπου καταγράφονται ήδη ελλείψεις σήμερα, εξαιτίας προβλημάτων όπως η ξηρασία», σημείωσε ο Τζεμ Έζντεμιρ, ο γερμανός υπουργός Γεωργίας.

Με πληροφορίες από Ημερησία, Ναυτεμπορική και Οικονομικό Ταχυδρόμο

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ