Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ουκρανία: Τι δείχνουν οι πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο και τη Λβιβ – Γιατί η Ρωσία βομβαρδίζει πόλεις που δεν είναι στόχοι – κλειδιά

Πολλοί τραυματίες, ανάμεσά τους και 4 παιδιά στην ουκρανική πρωτεύουσα

Τέλος δεν έχουν οι ρωσικές επιθέσεις κατά μεγάλων ουκρανικών πόλεων
, την ώρα που οι συνομιλίες Μόσχας Κιέβου δεν δείχνουν να σημειώνουν πρόοδο ως προς την κατάπαυση πυρός. Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί στο Κίεβο και την Λβιβ, από πυραυλικές επιθέσεις των δυνάμεων του Πούτιν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ένα εργοστάσιο και αρκετά κτίρια, ενώ έχασε τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Επιπλέον, η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένα πολυώροφο κτίριο στο Χάρκοβο έγινε στόχος βομβαρδισμών σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, 11 ακόμη να τραυματιστούν και ένας ακόμη να εγκλωβιστεί στα ερείπια. Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στην πόλη Κραματόρσκ, με τον κυβερνήτη της πόλης Πάβλο Κιριλένκο να αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Τέσσερα παιδιά ανάμεσα στους τραυματίες στο Κίεβο

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 19 τραυματίστηκαν (ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά) όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε κτίριο κατοικιών στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Η υπηρεσία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι 12 άνθρωποι διασώθηκαν και 98 απομακρύνθηκαν από το πενταώροφο κτίριο.

Νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει στο Reuters ότι μια έκρηξη ακούστηκε στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί και στη συνέχεια υψώθηκε καπνός στον ουρανό.


Έξι πυραύλους εκτόξευσαν κατά της Λβιβ

Αρκετοί ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα το πρωί εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στην ουκρανική πόλη Λβιβ (δυτικά), καταστρέφοντας την εγκατάσταση, ενημέρωσε ο δήμαρχος Αντρίι Σάντοβι. Το εργοστάσιο δεν βρισκόταν σε λειτουργία και ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο ίδιος αυτοδιοικητικός αξιωματούχος είχε αναφέρει μέσω Facebook ότι οι ρωσικοί πύραυλοι «έπληξαν τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ», αλλά όχι το ίδιο το αεροδρόμιο.

Ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε το πρωί πως ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στην πόλη. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε επίσης ότι είδε να υψώνεται πυκνή στήλη καπνού στην περιοχή και άκουσε σειρήνες αυτοκινήτων της αστυνομίας και ασθενοφόρων που κινούνταν προς την κατεύθυνση της τοποθεσίας όπου ακούστηκαν οι εκρήξεις.

Σε χωριστή ανακοίνωσή της, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η περιοχή χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους Κρουζ, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από εκεί. Άλλοι δύο ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας προτού πλήξουν τον στόχο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εκτίμηση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι πως επρόκειτο για πυραύλους Kh-555, οι οποίοι εκτοξεύονται συνήθως από ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά. Ο δήμαρχος της Λβιβ ανέφερε ότι σωστικά συνεργεία επιχειρούν στον τόπο του πλήγματος.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Ντανίλο Χαλίτσκι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ουκρανίας και απέχει μόλις 70 χλμ από τα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με την Daily Mail.

Η Λβιβ παρέμενε –συγκριτικά– αλώβητη από τον πόλεμο μέχρι την περασμένη Κυριακή, που ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε βάση εκπαίδευσης στην περιοχή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, κατά τις ουκρανικές αρχές.

Όλα δείχνουν ότι η Ρωσία βάζει πλέον στο στόχαστρο και πόλεις που μέχρι στιγμής δεν συγκαταλέγονταν στους βασικούς στόχους-κλειδιά. Προβληματισμό προκαλούν οι νέες δηλώσεις από το Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκεί Λαβρόφ, ο οποίος «προειδοποίησε» σήμερα ότι η ρωσική πλευρά έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι κάθε φορτίο που θα έρθει στην Ουκρανία και το οποίο, σύμφωνα με τη Μόσχα, θα μπορούσε να περιέχει όπλα, θα γίνει νόμιμος στόχος για το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό. Την Πέμπτη, ο Ζελένσκι, μιλώντας ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, ζήτησε να μεταφερθούν συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων των S-300.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ