Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απεγνωσμένοι κάτοικοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν με τα πόδια τη Μαριούπολη

Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη από ρωσικές δυνάμεις την Τετάρτη, σύμφωνα με το Κίεβο, προκάλεσε τουλάχιστον έναν σοβαρά τραυματία, αλλά κανέναν θάνατο, ανακοίνωσε σήμερα αργά το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο

Συνεχίζουν να σφυροκοπούν τα ουκρανικά εδάφη οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Παντού συντρίμμια στη Μαριούπολη, μετά του βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις που έχει δεχτεί.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως κάτοικοι της πόλης προσπαθούν να φύγουν με τα πόδια, αφού κάθε προσπάθεια εκκένωσης έχει αποτύχει.

Ορισμένοι κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης προσπαθούν να φύγουν πεζή από την πόλη, καθώς οι επίσημες προσπάθειες εκκένωσης της πόλης έχουν κατά το πλείστον αποτύχει λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών, υποστήριξε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε αυτήν την πόλη-λιμάνι εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό. Η Ρωσία αρνείται ότι βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές ή ότι στοχοθετεί αμάχους.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο είπε ότι περίπου 35.000 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από την πόλη τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί έφυγαν με τα πόδια ή με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Αυτοκίνητα χωρίς καύσιμα

«Η έξοδος από την αποκλεισμένη Μαριούπολη ξεκινά με τους κατοίκους να φεύγουν είτε πεζή είτε με δικό τους μεταφορικό μέσο», είπε ο Κιριλένκο, προσθέτοντας ότι κάποια αυτοκίνητα δεν έχουν αρκετά καύσιμα για να φτάσουν στα κοντινότερα χωριά.

Ο κυβερνήτης είπε ότι ο σχεδόν αδιάκοπος βομβαρδισμός εμποδίζει τις αρχές να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να εφοδιάσουν τους κατοίκους με τρόφιμα και να απομακρύνουν τις γυναίκες, τα παιδιά και όσους έχουν ανάγκη.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Το δημοτικό συμβούλιο προειδοποίησε την περασμένη Κυριακή ότι στη Μαριούπολη εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού, σημειώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει την αναγκαία ιατρική βοήθεια στα θύματα των βομβαρδισμών. Οι ουκρανικές αρχές υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

Τραυματίας στο θέατρο

Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη από ρωσικές δυνάμεις την Τετάρτη, σύμφωνα με το Κίεβο, προκάλεσε τουλάχιστον έναν σοβαρά τραυματία, αλλά κανέναν θάνατο, ανακοίνωσε σήμερα αργά το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο στον πρώτο του επίσημο απολογισμό για αυτήν την τραγωδία.

«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες για έναν πολύ σοβαρά τραυματία», ανέφερε στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο αυτής της πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Βρίσκονταν 1.000 άμαχοι

«Η απομάκρυνση συντριμμιών συνεχίζεται στο μέτρο του εφικτού και οι πληροφορίες για θύματα θα συγκεντρωθούν», ανέφερε το συμβούλιο.

Την ώρα του βομβραδισμό στο κτίριο αυτό κρύβονταν «έως και χίλια άτομα», κυρίως «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν την Τετάρτη τη ρωσική πολεμική αεροπορία ότι βομβάρδισε «εν γνώσει» της αυτό το θέατρο της Μαριούπολης όπου εκατοντάδες κάτοικοι είχαν βρει εκεί καταφύγει, ένας ισχυρισμός που η Ρωσία αρνήθηκε.

Η λέξη «παιδιά»

Σε μια φωτογραφία του θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από την αμερικανική εταιρεία δορυφορικών εικόνων Maxar, η λέξη: «παιδιά» φαίνεται καθαρά ορατή από τον ουρανό γραμμένη στο έδαφος στα ρωσικά με τεράστια λευκά γράμματα, μπροστά και πίσω από το θέατρο.

Το δημαρχείο της Μαριούπολης ανέφερε την Πέμπτη ότι η κατάσταση είναι «κρίσιμη» στην πόλη με «αδιάκοπους» ρωσικούς βομβαρδισμούς και «κολοσσιαίες» καταστροφές. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, περίπου το 80% των κτιρίων της πόλης έχει καταστραφεί.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι πολεμά τώρα στο κέντρο της πόλης αυτού του πολιορκημένου στρατηγικού λιμανιού.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ